Index Vakbarát Hírportál

Újabb támadások Izraelben, két áldozat meghalt

2015. október 13., kedd 11:06

16 ember megsérült, két izraeli meghalt, amikor két támadó tüzet nyitott és késelni kezdett egy jeruzsálemi buszon. A támadókat lelőtték, írja a BBC. 

Mások is megsérültek egy másik jeruzsálemi és két raananai támadásban. A másik jeruzsálemi esetben egy férfi három embert elütött egy buszmegállóban, majd késsel esett nekik. Őt is lelőtték. Raananában is buszmegállóban történt az első támadás, mindkettő késelés volt.

Az elmúlt két hétben érezhetően megemelkedett a támadások száma. Több támadó, és 17 másik izraeli is meghalt a támadásokban. A legtöbb esetben palesztinok késeltek meg izraelieket, de egy esetben fordítva történt.

A palesztinok Kelet-Jeruzsálemben és Ciszjordániában kövekkel és gyújtópalackokkal dobálják az izraeli fegyvereseket, illetve jobbára egyedül hajtanak végre késeléses támadásokat izraeliek ellen.

Az izraeli kormány a palesztin vezetők uszítását tekinti a lázongások kiváltó okának, és az utóbbi napokban megkezdték az Izraelben működő Iszlám Mozgalom iszlamista szervezet törvényen kívül helyezésének előkészítését. A palesztinok szerint az erőszakhullám hátterében az áll, hogy Izrael a korábbiaknál szigorúbb ellenőrzés alá akarja vonni a jeruzsálemi Templomhegyet, ahol fontos zsidó és muszlim szent helyek is találhatók.  

Elemző cikkünkben arról írtunk, Izrael egyre inkább attól tart, hogy az újfajta terrortámadások és az ismét gyakoribbá váló rendőrségi összecsapások súlyos harcokhoz vezethetnek a palesztinok és az izraeli erők között. A palesztinok 42 százaléka szerint csak fegyveres harccal lehet kivívni a palesztin államiságot.

Rovatok