Index Vakbarát Hírportál

Terroristának hittek egy izraelit, lelőtték

2015. október 22., csütörtök 07:47 | aznap frissítve

Az izraeli biztonsági szolgálat emberei lelőttek szerda este Jeruzsálemben egy izraeli zsidó férfit, mert terroristának hitték, írja az MTI. A The Jerusalem Post a rendőrségre hivatkozva úgy tudja: a biztonsági erők két tagja fel akart szállni egy buszra, de ekkor egy leszálló férfi felszólította őket, hogy igazolják magukat.

A biztonságiak gyanúsnak vélték a viselkedését, ezért felszólították, hogy igazolja magát. A férfi ekkor ütlegelni kezdte őket, és megpróbálta elvenni egyikük fegyverét. Tartva attól, hogy terroristával van dolguk, a biztonságiak lelőtték. Később derült ki róla, hogy izraeli zsidó volt.

Szeptember közepén erőszakhullám kezdődött Izraelben napi rendszerességgel ismétlődő, gyakran halálos kimenetelű erőszakos palesztin tüntetésekkel, valamint sorozatos késeléses merényletekkel. Az erőszakhullámot többen "harmadik intifádaként" (palesztin felkelésként) emlegetik.

Csütörtök reggel újabb késeléses merénylet történt. Bét Semes városban egy zsinagógából távozó fiatal ultraortodox zsidó férfit késelt meg két, az épületbe tartó palesztin merénylő a zsinagóga bejáratánál. A felsőtestén és fején megsérült izraelit a jeruzsálemi Hadassza kórházba szállították.

A járókelőknek már előbb feltűntek a vallásos lakógyedben kószáló palesztinok, ezért kihívták a rendőrséget.  A palesztinok előbb egy buszra próbáltak felszállni, de a helyiek ezt megakadályozták, mert gyanúsnak vélték őket öltözködésük és viselkedésük miatt, és ellökték őket az ajtótól.   A járőrök a késeléskor érkeztek a helyszínre, és rálőttek a merénylőkre. Mindkettő életveszélyesen megsebesült.

Csütörtökön ez volt az első merénylet, de szerdán öt izraeli katona és egy rendőr sebesült meg öt ciszjordániai terrorcselekményben. A támadások kiváltó oka a palesztin médiában lábra kapott híresztelés volt, hogy az izraeli kormány megpróbálja megváltoztatni a status quót Jeruzsálem óvárosában, a Mecsetek terén, bár ezt az izraeli vezetés számos alkalommal cáfolta. Szerdán öt izraeli katona és egy rendőr sebesült meg öt ciszjordániai terrorcselekményben.

Rovatok