Index Vakbarát Hírportál

Az Iszlám Állam készülhetett terrortámadásra Münchenben szilveszter éjjel

2016. január 1., péntek 07:19 | aznap frissítve

Az Iszlám Állam készülhetett merényletre Münchenben szilveszter éjjel a bajor belügyminiszter péntek hajnali tájékoztatása szerint.  Joachim Herrmann sajtótájékoztatón közölte, hogy a német Szövetségi Bűnügyi Hivatal (BKA) egy baráti titkosszolgálattól kapott információk alapján értesítette erről a rendőrséget, írja az MTI. Az ARD műsorszolgáltató azt közölte, hogy a rendőrség információi a francia hatóságoktól származtak, és arra vonatkoztak, hogy a támadást röviddel éjfél előtt akarják végrehajtani.

Szíriából és Irakból

Péntek délelőtt Hubertus Andrä müncheni rendőrkapitány rendkívüli sajtóértekezletén arról számolt be, hogy információik szerint a merényletet tervezők között Szíriából és Irakból érkezett terroristagyanús személyek lehettek. 

Andrä közölte, hogy senkit sem fogtak el. Az érintett emberek nevét is emgkapták a baráti titkosszolgálattól, ennek ellenére nem tudta megmondani, vajon a szóban forgó emberek valóban léteznek-e, illetve jelenleg Münchenben vagy egyáltalán Németországban tartózkodnak-e.

A müncheni rendőrkapitány, Hubertus Andrä szerint az 5-7 gyanúsított öngyilkos merénylet elkövetésére készült. Münchenben terrortámadás veszélye miatt csütörtökön késő este lezárták a főpályaudvart és a Pasing nevű városrész pályaudvarát. A pályaudvarokat azóta újra megnyitották, adta hírül a rendőrség.

#Munich Central Station and the railway station Pasing are meanwhile open again. We will remain on site and keep our eyes open.

— Polizei München (@PolizeiMuenchen) 2016. január 1.

A Reuters úgy értesült: a fenyegetésről nem tudtak meg többet a német hatóságok a kezdeti információkhoz képest. Egy rendőrségi szóvivő pedig azt közölte, hogy egyelőre marad a riadókészültség.  

Nem hagyják, hogy a terroristák diktáljanak

A német rendőrség a Twitteren és a hírügynökségeken keresztül jelentette be éjjel 11 után, hogy olyan komoly, terrorcselekményre utaló információk jutottak birtokukba, "amiket nem söpörhettek csak úgy a szőnyeg alá", és kiürítették a két pályaudvart.

A két állomás kiürítése után a rendőrség a Twitteren foglalta össze a helyzetet, és közölték, hogy minden, München felé tartó vonatot átirányítottak a város harmadik állomására, München-Ostra. Szemtanúk szerint viszont a központi állomás (Hauptbanhof) a bejelentés után is simán megközelíthető volt.

Joachim Herrmann szerint indokolt volt a fokozott biztonsági intézkedések elrendelése. "Általános álláspontunk szerint nem hagyjuk, hogy a terroristák diktálják az életünket. De amikor a figyelmeztetés ennyire konkrét a helyet és az időpontot illetően, muszáj lépni" - mondta a bajor belügyminiszter, aki a néhány héttel ezelőtti hannoveri fenyegetettséghez hasonlította a müncheni készültséget. Akkor, nem sokkal a párizsi merényletek után, törölték a Németország-Hollandia barátságos válogatott labdarúgó-mérkőzést, mert arról szóló információk kerültek a hatóságok birtokába, hogy terroristák robbantásos merényletre készülnek.

Rovatok