Index Vakbarát Hírportál

Mezítlábas merénylő ölt Bajorországban

2016. május 10., kedd 08:28

Késsel támadt járókelőkre egy férfi Bajorországban, a Münchenhez közeli Grafing egyik S-Bahn (HÉV) állomásán kedden reggel öt óra körül. A jelentések szerint a négy súlyos sérült egyike életét vesztette – írta a Thelocal.de a Merkur helyi lapra hivatkozva.

A támadás indítéka egyelőre nem ismert, de a Tz.de hivatalosan meg nem erősített értesülései szerint szélsőséges iszlamista lehetett az elkövető, akinek korábban még nem volt rendőrségi ügye. Később azonban kiderült, hogy

a helyszínen elfogott támadó 27 éves német állampolgár, akit Paul. H-ként azonosítottak.

Erről a bajor belügyminiszter számolt be. Joachim Herrmann közölte: Nincs iszlám háttere a merényletnek. Az elkövető egy drog- és mentális problémákkal küszködő férfi. A beszámolókból és a helyszíneléskor rögzített vérnyomokból kitűnt, hogy a merénylő mezítláb volt a támadáskor.

Thelocal.de cikke szerint többen hallották, hogy a fiatal férfi „Allahu akbar!” kiáltással szúrta meg áldozatait. Arról azonban konkrétumok nélkül a bajor rendőrség szóvivője is beszámolt, hogy a férfi "politikai tartalmú üzeneteket" kiabált a támadás közben. Egy szemtanú elmondása szerint a férfi németül azt kiabálta: „Hitetlenek vagytok!” 

 

Ez persze nem zárja ki, hogy iszlamista jelszavakat kiabált a pályaudvaron, ám a jelek szerint annak nincs köze valódi iszlamista csoportokhoz.

Több mentőautót és egy mentőhelikoptert is küldtek a sérültekért, akik közül az egyik egy újságárus volt.

One dead and several injured as knife-wielding man goes on bloody rampage at #Munich station https://t.co/aHolrdacec pic.twitter.com/K9zyEEvLmK

— Daily Express (@Daily_Express) 2016. május 10.

Úgy tűnik, a támadó találomra választotta ki áldozatait. Kettőt a peronon sebesített meg, utána a pályaudvar közelében támadott meg két kerékpárost –  írta a Deutsche Welle. Az sérültek 43, 55, 58 évesek, a sérüléseibe belehalt férfi 56 éves volt.

Az állomást a helyszínelés idejére lezárták.

Grafing egy 11 ezres kisváros, Münchentől körülbelül negyven kilométerre keletre található.

Szóltak, hogy lesz késelés

Függetlenül attól, hogy a grafingi merénylet láthatóan nem iszlamista indíttatású volt, tavaly augusztusban már jelent meg egy videó, amelyen tört németséggel magukat dzsihádistáknak mondó férfiak arra szólítják fel "Ausztriában és Németországban élő fivéreiket és nővéreiket", hogy kövessenek el támadásokat a hitetlenek ellen.

Azóta a keddi merényletig két késeléses akció történt: szeptemberben egy 41 éves iraki egy berlini rendőrnőt szúrt meg késsel, mielőtt egy a rendőrnő kollégája lelőtte őt. Februárban pedig egy tizenöt éves lány konyhakéssel sebesített meg egy rendőrt. A támadásra a nyomozók szerint az Iszlám Állam adott indíttatást.

Rovatok