Index Vakbarát Hírportál

Netanjahu kemény választ ígér a merényletre

2016. június 9., csütörtök 08:44 | aznap frissítve

A Hamász vállalta magára a szerda éjjeli tel-avivi merénylet elkövetését – írja a Times of Israel. A Gázai övezetet irányító palesztin iszlamista szervezet – akárcsak a Ciszjordániát ellenőrző Fatah – már rögtön a támadások után mártírként ünnepelte a merénylőket, de csak csütörtök kora reggel jelentette be egy közleményben, hogy azok a szervezet tagjai voltak.

A két 21 éves elkövető, akiket a palesztin média szerint Mohamed és Hálid Muhamrának hívnak, illegálisan lépett be Izraelbe, de nem voltak büntetett előéletűek. A hatóságok a lakóhelyüket már átkutatták a Hebrontól délre fekvő, ciszjordániai Jatta faluban, de azt még vizsgálják, hogy hogyan jutottak át a határon.

Mint írtuk, a két támadó szerda hajnalban kezdett automata gépfegyverrel lövöldözni Tel-Aviv központjában, a Szaróna Market szórakozónegyed egyik éttermében. Szemtanúk szerint a merénylők ultraortodox haredi zsidóknak öltözve mentek a bevásárlóközpontban lévő étteremhelyszínre. A merényletben négyen haltak meg, és további legalább 18 sérültről tudni. Az egyik támadót is meglőtték, és később mindkettőjüket elkapták. A merényletet az ENSZ és az Egyesült Államok is rögtön elítélte.

Határozott válasz

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök határozott választ ígért csütörtök hajnalban a néhány órával korábban elkövetett tel-avivi merényletre, hozzátéve, hogy a biztonsági erők fel fognak kutatni mindenkit, aki segíthette a két palesztin lövöldözőt – írja az MTI a Times of Israel nyomán.

Támadó és védekező lépések sorozatát vitattuk meg, amelyeket meg fogunk tenni, hogy fellépjünk a fegyveres támadások súlyos jelensége ellen. Ez egy kihívás, amelyre meg fogjuk adni a megfelelő választ.

Netanjahu nem sokkal a merénylet után ért haza a moszkvai látogatásáról, és rögtön rendkívüli kormányülést tartott. Ezután Avigdor Liberman védelmi és Gilád Erdan közbiztonságért felelős miniszterrel felkereste a négy halálos áldozattal járó támadás helyszínét.

Lövöldözés a Sarona Centernél

A kormányfő szerint „határozottan és intelligensen” fognak eljárni, és „a rendőrség, a hadsereg és titkosszolgálatok fel fogják kutatni az összes közreműködőt, akinek köze volt ehhez a gyilkossághoz, hogy elejét vegyék a további támadásoknak”. Részleteket még nem mondott, de annyit elárult, hogy a hadsereg erői már körbevették Jattát, ahonnan a merénylet két elkövetője érkezett.

Liberman, a május végén kinevezett keményvonalas védelmi miniszter leszögezte, hogy Izrael nem kíván belenyugodni a kialakult helyzetbe. „Nem fogjuk elfogadni ezt a helyzetet, és nem bújhatunk ki a felelősségünk alól" – mondta a palesztin fegyveres támadások nyolc hónapja tartó hullámára utalva.

83 ezer palesztint nem engednek be

A palesztinok további merényleteket lengettek be. Hivatalos nyilatkozatában a Hamász egyenesen azzal fenyegette meg az izraelieket, hogy a hétfőn kezdődött muzulmán böjti hónap, a ramadán idején „még számos meglepetéssel” szolgál majd nekik – írja az MTI. Izrael erre válaszul be is jelentette, hogy felfüggeszti a belépési engedélyét annak a 83 ezer ciszjordániai palesztinnak, aki korábban a ramadán idejére kapta azt meg, főleg családlátogatás céljára.

További büntetőintézkedésként felfüggesztették a két elkövető összes családtagjának, 204 embernek az izraeli munkavállalási engedélyét. Nem utazhat külföldre a tel-avivi Ben Gurion repülőtérről a korábban engedélyt kapott ötszáz ciszjordániai, illetve nem látogathat el a Gázai övezetbe az oda készülő kétszáz külföldi rokon sem. 

Két új zászlóaljat telepítenek Ciszjordániába

A merényletre válaszul két újabb zászlóaljat telepítenek a Jordániától 1967-ben elfoglalt Ciszjordániába. A két zászlóalj több száz gyalogos és elit felderítő katonából fog állni, de további részleteket nem árultak el.

Avigdor Liberman védelmi miniszter a támadás helyszínén kijelentette, hogy nem kívánja felsorolni a válaszlépéseket, de "természetesen nem áll szándékában megelégedni csak beszéddel".

Csütörtök délután Benjámin Netanjahu miniszterelnök vezetésével összeült az izraeli biztonsági kabinet, hogy a szükséges további megtorló és további terrorcselekményeket megelőző intézkedésekről határozzon.

Rovatok