Index Vakbarát Hírportál

Már 4 palesztin halottja van a jeruzsálemi tüntetéseknek

2017. július 23., vasárnap 12:24 | aznap frissítve

A palesztinok a detektoros biztonsági kamerák általi elleőrzést is elutasítják a Mecsetek terénél –írja a Jediót Ahronót című újság (ynet) alapján az MTI.

Az izraeli rendőrség az al-Aksza és a Sziklamecsetnek otthont adó Mecsetek terére vezető egyik kapu elé különleges biztonsági kamerát szerelt fel, amely képes kiszűrni azokat, akik fegyverrel, késsel, gránátokkal vagy más gyanús eszközzel készülnek a mecsetekhez, de a palesztinok az ellenőrzésnek ezt a módját is megtagadják és harcuk folytatását ígérik.

"Nem lépünk be ellenőrzéssel az al-Aksza mecsethez. Nem vagyunk bűnözők, akiket meg kell alázni. A kormánynak és Gilad Erdán belbiztonsági miniszternek abba kell hagynia az ostoba döntéseket, csak tovább rontanak a helyzeten" – nyilatkozta egy muzulmán a kamerák mellett.

A palesztinok azzal vádolják Izraelt, hogy a biztonsági ellenőrzéssel felrúgja az iszlám vallás harmadik legszentebb helyénél, az al-Aksza mecsetnél érvényes status quót, vagyis nem tartja tiszteletben és nem őrzi meg a hagyományos, korábbi állapotokat. Az izraeli hatóságok viszont hangsúlyozzák, hogy a detektoros kapukat és a detektoros kamerákat is az al-Aksza mecsettől távol, a Mecsetek terén kívülre telepítették, és továbbra is zavartalanul imádkozhatnak az ellenőrzés után belépő muzulmán hívek. 

Pénteken három palesztin életét vesztette és több százan megsebesültek a detektoros kapuk miatt kitört erőszakos tüntetéseken. Péntek este egy palesztin merénylő halálra késelt egy ciszjordániai telepen három izraelit, egy idős férfit, valamint középkorú fiát és lányát és súlyosan megsebesítette feleségét.

Szombat este is kiújultak az erőszakos tüntetések Jeruzsálemben, és meghalt még egy palesztin tüntető, amikor idő előtt felrobbant a kezében egy gyújtóbomba, amelyet az izraeli biztonságiak felé készült eldobni. Mahmúd Abbász palesztin elnök pénteken minden együttműködést befagyasztott Izraellel a detektoros kapuk miatti válság nyomán.

Aggodalmát fejezte ki a legutóbbi jeruzsálemi erőszakos cselekmények miatt vasárnap Ferenc pápa, párbeszédet és önmérsékletet szorgalmazva a béke helyreállítása érdekében. Az Arab Liga vezetője szerint Izrael "a tűzzel játszik", amikor új biztonsági intézkedéseket vezetett be a Mecsetek-terén.

Megszólalt a pápa is

"Felindultan követem az elmúlt napokban Jeruzsálemben kialakult súlyos feszültséget és erőszakot" - mondta a Szent Péter téren összegyűlt zarándokok előtt a katolikus egyházfő. A pápa abban a reményben szólt az imádkozókhoz, hogy valamennyi fél a "megbékélést és a békét" elősegítő javaslatokkal áll elő.

"Al-Kudsz (Jeruzsálem) tiltott vonal. Sem egyetlen arab, sem muzulmán nem fogja eltűrni, hogy megsértsék a szent helyeit" – olvasható Ahmed Abul Geit, az Arab Liga főtitkárának vasárnapi közleményében. A kairói székhelyű pánarab szervezet főtitkára "kalandorsággal" vádolta meg Izraelt, amely szerinte "súlyos válságot akar kiprovokálni az arab és muzulmán világgal szemben".

A hatóságok a kamerákkal a fémdetektoros beléptető kapukat próbálják kiváltani, mert múlt vasárnapi telepítésük óta a palesztinok tiltakoznak ellene, nem hajlandóak átmenni rajta, és tömegtüntetéseket rendeznek miatta. Az első, detektoros kapukat azért vitték a Mecsetek teréhez vezető utakhoz, mert július közepén két izraeli rendőr életét kioltó merényletet úgy követték el, hogy a terroristák a Mecsetek terénél rejtették el korábban a használt fegyvereket.

Rovatok