Index Vakbarát Hírportál

A rotterdami gázpalackos sofőrnek nem volt köze a spanyol terrorsejthez

2017. augusztus 24., csütörtök 05:41 | aznap frissítve

Nem áll kapcsolatban a múlt héten Katalóniában 15 halálos áldozatot követelő merényletekkel az a sofőr, akit Rotterdamban egy szórakozóhely mellett vettek őrizetbe, miután egy spanyol rendszámú, gázpalackokat szállító kisbuszt vezetett, írja az MTI egy névtelenül nyilatkozó spanyol terrorelhárítási tisztségviselőre hivatkozva.

A kisbuszt szerda este állították meg Rotterdamban nem messze attól a szórakozóhelytől, ahol lemondták az amerikai Allah-Las nevű zenekar koncertjét egy közelebbről meg nem határozott terrorfenyegetés miatt

A koncert a város egyik ikonikus, Maassilo nevű szórakozóhelyén lett volna. A résztvevőket azonnal evakuálták a tánctérről, a zenekart pedig a hátsó kijáraton menekítették ki, erős rendőri jelenlét mellett. A holland közszolgálati televízió testpáncélba öltözött rendőröket mutatott a szórakozóhely előtt.

A spanyol terrorelhárítás a sofőr kihallgatása és a gázpalackok átvizsgálása után kizárta azt a lehetőséget, hogy a férfi összefüggésben állhat azzal a tizenkét fős terrorsejttel, amely Barcelonában és Cambrilsban merényleteket követett el. 

A tisztségviselő szerint a spanyol polgárőrség értesítette a holland hatóságokat egy rotterdami koncert elleni lehetséges merényletről. A polgárőrség továbbra is vizsgálatot folytat a lehetséges fenyegetéssel összefüggésben. A Rotterdamban őrizetbe vett férfi spanyol állampolgár. Csütörtökön egy másik gyanúsítottat is őrizetbe vettek.

A pszichedelikus gitárpopot játszó amerikai zenekarnak egy törökországi fellépésük előtt is problémái akadtak régebben, a nevük miatt sok kritikát kaptak, írja a Daily Star. A tagok állítják, nem akartak senkit megsérteni, nekik csak az volt fontos, hogy a bandájuknak "szent hangzása legyen". Az Allah-Las két hete a Szigeten lépett fel, de júniusban játszott az A38 Hajón is.

A spanyol rendőrség nyomozást folytat a múlt heten Barcelonában és Cambrilsban merényleteket elkövető terroristasejttel összefüggésben. A múlt csütörtöki barcelonai gázolásos merénylet előtti éjszaka történt alcanari házrobbanás is. A nyomozók később a felrobbant háznál 120 butángázpalackot találtak, valamint a terroristák által a Sátán anyjának nevezett TATP (aceton-peroxid) előállításához szükséges, 500 liternyi acetont, hidrogén-peroxidot és a robbanószerek pusztítását fokozó nagy mennyiségű szöget.

Rovatok