Index Vakbarát Hírportál

Ferenc pápa leostobázta az éghajlatváltozást tagadókat

2017. szeptember 11., hétfő 18:28 | aznap frissítve

Repülőgépe fedélzetén tartott sajtótájékoztatót a Kolumbiából hazatérő Ferenc pápa hétfőn, ahol élesen bírálta az éghajlatváltozás tagadóit, szerinte a történelem fog ítéletet mondani azok felett, akik nem hozták meg a szükséges döntéseket a Föld felmelegedéséért okolt gázok kibocsátásának csökkentéséért – írja az MTI.

Az éghajlatváltozást tagadók keressék fel a tudósokat, és kérdezzék meg őket. Ők nagyon világosan beszélnek.

– mondta a katolikus egyházfő, aki rendszeresen foglalkozik a környezetünk védelmével, pápai enciklikát is írt már arról, hogyan szenvedik meg elsősorban a szegények, ahogyan a multinacionális cégek felhasználják a természeti erőforrásokat.

Kolumbiai látogatása során is gyakran beszélt arról, hogy meg kell védeni az ország biológiai sokszínűségét a túlzott fejlesztéstől és a kitermeléstől.  Az éghajlatváltozást tagadóknak az Ószövetség szavaival üzent: "Az ember ostoba". "Ha nem akartok látni, nem láttok" – tette hozzá.

Az egyházfő más témákról is beszélt, többek közt például reményét fejezte ki, hogy Donald Trump felülvizsgálja az illegálisan az országba érkezett fiatalok védelméről szóló DACA-program visszavonására vonatkozó döntését. A pápa szerint ha Trump az életet támogató igaz hívő, meg kell értenie, hogy a család az élet bölcsője, amelynek meg kell védelmezni az egységét.

Az új olasz politika kapcsán, amely szerint Róma már Líbiában meg akarja állítani a migránsokat, a pápa közölte, hogy hálás mind Olaszországnak, mind Görögországnak a rengeteg menekült befogadásáért. Hozzátette ugyanakkor, hogy a kormányoknak óvatosan kell kezelniük a menekülthullámot, figyelembe véve, hány embert tudnak sikeresen integrálni a társadalmukba.

Ferenc pápa felhívást intézett az ENSZ-hez is, hogy segítsen kilábalni Venezuelának a gazdasági, politikai és szociális válságból. Szerinte a legfájdalmasabb a humanitárius probléma, sok ember menekül és szenved, erre pedig választ kell adni. Hiszi, hogy az ENSZ hallatja a szavát, hogy segítsen – tette hozzá. 

Mikor a Nicolás Maduro elnök kormánya és az ellenzék közti párbeszéd akadályairól kérdezték azt mondta úgy hiszi, a Szentszék hangosan és világosan szólt, azt azonban nem tudja mi van Maduro fejében. A pápa kolumbiai látogatása alatt is a párbeszédet és az erőszak beszüntetését szorgalmazta a szomszédos országban.

Rovatok