Index Vakbarát Hírportál

Nyolc nő vádol zaklatással egy francia ifjúszocialista politikust

2017. november 15., szerda 16:12

Nyolc nő vádolta meg szerdán szexuális zaklatással és támadással Thierry Marchal-Beckt, a francia fiatal szocialisták mozgalmának (MJS) korábbi vezetőjét (2011-2013) a Libération című napilapban. A volt kormánypárt azt kéri az érintettekről, hogy tegyenek feljelentést, írja az MTI.

A francia Szocialista Párt (PS) "megfelelő jogi következményeket" sürgetett kedd esti közleményében a cikk megjelenésének hírére.

"A tanúvallomások, amelyek fiatal nőkkel, a mozgalom aktivistáival szembeni szexuális zaklatással és támadásokkal vádolják az MJS korábbi elnökét, nagyon súlyosak. Nem maradhatnak megfelelő jogi következmények nélkül" - olvasható a PS közleményében. 

Az MJS is közleményben reagált a Libération cikkére, s "teljes szolidaritásáról biztosított minden olyan nőt, akinek volt bátorsága és ereje megszólalni és megtörni a csendet". 

Thierry Marchal-Beck, akit nyolc,  neve elhallgatását kérő nő vádolt meg a Libération hasábjain, két évvel ezelőtt kilépett a PS-ből.  

Az MJS volt vezetője a tanúvallomások szerint 2010 és 2014 között sokszor nyilvánosan zaklatott nőket, és a lap szerint "a párt sok vezetője előtt ismert volt a viselkedése". 

"Ezek a cselekmények többségükben már elévültek, és jelenleg nem képezik feljelentés tárgyát, jóllehet két áldozat is gondolkodik a feljelentésen" - írta a Libération, amely a cikk megjelenése óta további négy esetről értesült. 

A tanúvallomások szerint a mozgalom elnökének mindig ugyanaz volt a módszere: áldozatait a falhoz szorította, megpróbálta őket megcsókolni, miközben a kezét a nők blúza vagy szoknyája alá csúszatta. Az egyik nő szerint  Thierry Marchal-Becket fellációra kényszerítette, egy másik pedig azt állítja, hogy a melleit markolászta mások előtt. 

A cikk megjelenése éles visszhangot váltott ki a volt kormánypártban. 

"Minősíthetetlen és megbocsáthatatlan viselkedés. Teljes támogatás az áldozatoknak. Az igazságszolgáltatásnak kell lépnie" - írta a Twitteren Régis Juanico szocialista képviselő. 

A mozgalom jelenlegi elnöke, Benjamin Lucas, is felháborodásának adott hangot, és a Facebookon jelezte, hogy folytatni kell a már több hete megkezdett tényfeltárást, amelynek következményeként "megváltoztatják a párton belüli szokásokat és megtörik a csendet".

Rovatok