Index Vakbarát Hírportál

Nem engednék meg Trumpnak, hogy csak úgy bevesse az atombombát

2017. november 19., vasárnap 09:15

Minden "törvénytelen" elnöki parancsnak ellenállna - ezt mondta az Egyesült Államok legfőbb nukleáris parancsnoka, a légierő kötelékében szolgáló John Hyten, aki a stratégiai parancsnokság feje is. Erről aBBC számolt be.

Hyten annak kapcsán mondta ezt, hogy az Egyesült Államok szenátorai a napokban az elnök azon jogköréről vitáztak, ami lehetővé teszi, hogy nukleáris támadást indítson. Néhány szenátor ugyanis úgy látja, Donald Trump esetleg felelőtlen döntést hozna egy ilyen ügyben. Mások viszont úgy vélik, az elnöknek igenis meg kell adnia ezt a lehetőséget anélkül, hogy jogászokkal kelljen vitatkoznia előtte. 

Hyten mostani nyilatkozatával arra utalt, hogy ha esetleg az elnök döntését felelőtlennel, vagy jogilag nem megalapozottan hozná meg, akkor egy ilyen parancsot nem teljesítenének neki. 

Trump korábban már többször pedzegette, hogy akár a legvégsőkig is kész elmenni, ha Észak-Korea provokálja Amerikát. A kommunista rezsim állítólagos hidrogénbomba-robbantásos kísérlete után az Egyesült Államok elnöke azt üzente: "tűzzel és haraggal" szórakozik Kim Dzsongun, ha tovább provokálja. 

Rovatok