Index Vakbarát Hírportál

Trump történelmi bejelentésre készül

2017. december 6., szerda 06:23

Donald Trump amerikai elnök szerdán bejelenti, hogy elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosának, és közli azt is, hogy utasította külügyminisztériumát: kezdje kidolgozni az izraeli amerikai nagykövetség Tel-Avivból Jeruzsálembe költöztetésének tervét, írja az MTI.

Ezt kormányzati tisztségviselők közölték kedden késő este újságírókkal Washingtonban.

Trump a tervek szerint magyar idő szerint este hétkor kezdi történelmi jelentőségű bejelentését. A követség költöztetésének időpontjával nem fog szolgálni, mivel annak 

teljes előkészítése várhatóan három-négy évbe is beletelik.

Az Egyesült Államoknak Jeruzsálemben jelenleg még épülete sincs, amelybe átköltözhetnének Tel-Avivban akkreditált diplomatái, ráadásul az épületnek rendkívül biztonságosnak kell lennie.

A tisztviselők a költözés melletti gyakorlati érvként megemlítették, hogy Izrael csaknem minden kormányhivatala és parlamentje is Jeruzsálemben van, nem pedig Tel-Avivban –ahogy az amerikaihoz hasonlóan más országok követségei. Megjegyezték továbbá, hogy Jeruzsálem státusának változása nem annyira politikai üzenet, mint a „történelmi és jelenlegi valóság” elismerése. Hozzátették, hogy mindez nem érinti a város fizikai és politikai határvonalait.

Rovatok