Index Vakbarát Hírportál

Durva tüntetések szerte az arab világban Trump döntése miatt

2017. december 10., vasárnap 09:34

Több ezren tüntettek vasárnap Washington jakartai nagykövetségénél, tiltakozva Donald Trump amerikai elnök döntése ellen, amely szerint az Egyesült Államok elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosaként, írja az MTI.

Az indonéziai média a rendőrség becslésére hivatkozva közölte, hogy mintegy hatezren vettek részt a demonstráción. Többségük hagyományos muzulmán viseletbe öltözve érkezett a tüntetésre, egyesek indonéz és palesztin zászlókat lengettek, mások Palesztina felszabadítását és függetlenné válását követelő plakátokat tartottak a magasba.

Donald Trump szerdán jelentette be, hogy Washington Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosának, és odaköltözteti Tel-Avivból a nagykövetségét. A döntés heves bírálatokat váltott ki nemcsak a muzulmán országokban és közösségekben, hanem az Egyesült Államokkal szövetséges nyugati országokban is.

Indonézia a világ negyedik legnépesebb országa, negyedmilliárd ember él ott, és közel kilencven százalékuk muzulmán. Ez a világ legnépesebb muzulmán országa.

Tüntetés az arab világban

De nem csak Jakartában, máshol is tüntettek az arab világban Donald Trump bejelentése miatt, amellyel Washington Jeruzsálemet ismerte el Izrael fővárosának: az Egyesült Arab Emírségek trónörököse is bírálta az amerikai elnök döntését, Bejrútban pedig az amerikai nagykövetség közelében csaptak össze rendőrökkel feldühödött tüntetők.

Bejrútban több százan tiltakoztak az amerikai nagykövetség közelében, amely a libanoni fővárostól északra fekvő Avkarban van. A biztonsági erők lezárták az odavezető főutat, könnygázt és vízágyúkat is bevetettek a tiltakozók ellen, akik közül egyesek petárdákat hajigáltak rájuk, Trump-portrékat égettek, és palesztin zászlókat lengettek. A tüntetőkhöz intézve beszédét Hanna Garib, a Libanoni Kommunista Párt elnöke Palesztina ellenségének nevezte az Egyesült Államokat, libanoni nagykövetségét pedig "az amerikai imperialista agresszió jelképének" mondta, amelyet szerinte be kell zárni.

Mohamed bin Zájid al-Nahajan, az Egyesült Arab Emírségek trónörököse is bírálta Trumpot jeruzsálemi döntése miatt. "Az amerikai lépés mentőöv lehet a terroristáknak és a fegyveres csoportoknak, amelyek már kezdték elveszíteni a talajt a lábuk alól a térségben" - közölte az emírségek tulajdonképpeni vezetőjének tartott trónörökös az egyik washingtoni közel-keleti kutatóintézet delegációjával tárgyalva Dubaiban. A trónörökös szerint Trump egyoldalú döntése ENSZ-határozatokat sért. Felszólította az amerikai elnököt, hogy gondolja újra döntését.

Közben a Skynews arról ír, hogy az izraeli rendőrség azt állítja, egy biztonsági őr súlyosan megsebesült Jeruzsálem központi buszpályaudvarán a Trump elleni tüntetésben.

Netanjahu: Kettős mérce

Közben Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök Európát bírálta közleményében amiatt, hogy elítélte Donald Trump amerikai elnököt Jeruzsálem izraeli fővárosi státuszának elismeréséért, de nem hallatta a hangját amiatt, hogy Izraelt rakétatámadások érték, amelyeket a palesztinok lakta Gázai övezetből indítottak, írja az MTI.

A katonai rádió beszámolója szerint a miniszterelnök szombat este mondta ezt újságíróknak a Ben Gurion repülőtéren, párizsi és brüsszeli tárgyalásaira tartva.

Hallom, hogy elítélik Trumpot, de nem a rakétatámadásokat. Nem fogadom el ezt a képmutatást, felemelt fejjel képviselem Izraelt

- mondta Netanjahu, aki szerint Európa kettős mércével mér, ami elfogadhatatlan.

Az izraeli kormányfő vasárnap Párizsban Emmanuel Macron francia elnökkel tárgyal, hétfőn pedig Brüsszelben Federica Mogherinivel, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjével.

Pénteken több rakétát lőttek ki izraeli területre a Gázai övezetből, tiltakozásul Donald Trump Jeruzsálem státuszáról szóló döntése ellen. A rakéták egyike egy üres szderoti óvodában csapódott be. Izrael válaszul a szélsőséges palesztin Hamász szervezethez tartozó célpontokra mért légicsapást az övezetben.

Az elmúlt napokban Mogherini kétszer is elítélte Trump Jeruzsálemről kiadott nyilatkozatát, komoly aggodalmát fejezte ki miatta. Hangsúlyozta, hogy az EU álláspontja szerint Jeruzsálem státuszát az izraeli–palesztin tárgyalások folyamán kell meghatározni egy kétállami megoldás részeként.

Boritókép: Palesztin tüntetõk felé lõnek könnygázgránátot az izraeli rendõrök a ciszjordániai Betlehemben vívott összecsapásuk közben 2017. december 9-én. (MTI/EPA/Abed al-Haslamun)

Rovatok