Index Vakbarát Hírportál

Izrael tíz országgal tárgyal a nagykövetségeik Jeruzsálembe költöztetéséről

2017. december 26., kedd 10:50

Izrael legalább tíz országgal már tárgyalásokat folytat annak lehetőségéről, hogy az Egyesült Államok példáját követve a nagykövetségüket Tel-Avivból Jeruzsálembe helyezzék át, mondta el Cipi Hotoveli izraeli külügyminiszter-helyettes egy rádióinterjúban. „Amit eddig láttunk, az csak a kezdet volt" – jelentette ki Hotoveli.

Állítólag többek között Romániával, Hondurasszal, a Fülöp-szigetekkel és Dél-Szudánnal egyeztetnek, de konkrét részleteket még nem tudni.

Donald Trump amerikai elnök december 6-án  bejelentette,hogy az Egyesült Államok elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosaként. A bejelentés nyomán ismét elmélyült a palesztinok és Izrael közötti konfliktus, de az összecsapások nem fajultak el.

Elsőként Guatemala követte Washington példáját, és vasárnap jelentette be, hogy áthelyezi izraeli nagykövetségét Jeruzsálembe. Guatemala azon hét ország egyike volt, amely nemmel szavazott az Egyesült Államok és Izrael mellett az ENSZ-közgyűlés múlt heti rendkívüli ülésén a Jeruzsálem státuszára vonatkozó amerikai döntést elítélő határozattervezetről, írja az MTI.

Recep Tayyip Erdoğan török elnök viszont bejelentette, hogy Kelet-Jeruzsálemben nyitna török nagykövetséget, követve az Iszlám Együttműködés Szervezete (OIC) december 13-i határozatát, amellyel Kelet-Jeruzsálemet  nyilvánította  Palesztina fővárosává.

Rovatok