Index Vakbarát Hírportál

Kolumbiában meggyilkoltak két gerillából lett politikust

2018. január 18., csütörtök 05:52

Kolumbiában meggyilkolták a gerillaszervezetből lett új politikai párt, a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) két tagját, írja az MTI.  

A két egykori gerillát az ország északnyugati részén fekvő Antioqui tartomány Peque településén lőtték agyon egy politikai rendezvényen. Egyelőre nem tudni, ki állhat a gyilkosság mögött.

A FARC-ot korábban az Öböl nevű klán fenyegette meg, amely átvette az ellenőrzést azokon a területeken, ahonnan a volt gerillaszervezet kivonult, miután 2016 novemberében békemegállapodást kötött a kormánnyal.

A mintegy ötven évig tartó konfliktusban, amelyben a FARC és kisebb szélsőbaloldali csoportok vettek részt, a hivatalos becslések szerint több mint 260 ezren haltak meg, 60 ezren megsebesültek, 80 ezren eltűntek és 6,9 millióan elmenekültek otthonukból. Ennek a fél évszázados kilátástalan küzdelemnek vetett véget a kormány és a FARC között született egyezség.

Egy gerillaszervezet, a mintegy 1500 tagot számláló Nemzeti Felszabadítási Hadsereg (ELN) még mindig harcol. A csoport főképpen az északnyugati Antioquia és a középnyugati Tolima tartományokban tevékenykedik. A szervezetnek a kormánnyal folytatott tárgyalásait januárban függesztették fel, mert a gerillák újabb terrorcselekményeket, robbantásokat követtek el.

Rovatok