Index Vakbarát Hírportál

Életfogytiglant kapott a svéd újságírónőt feldaraboló férfi

2018. április 25., szerda 13:21 | aznap frissítve

Peter Madsen dán feltalálót bűnösnek mondta ki a koppenhágai bíróság, élete végéig börtönben marad – írja a BBC. A férfi brutális kegyetlenséggel végzett Kim Wall svéd újságíróval. Sajtóhírek szerint Peter Madsen tagadja a gyilkosságot és fellebbez az ítélet ellen,

Kim Wall, a 30 éves svéd újságírónő augusztus 10-én este hétkor Koppenhágánál beszállt az UC3 Nautilus nevű, házilag készített, 18 méter hosszú tengeralattjáróba, hogy cikket írjon róla. A jármű a dán Peter Madsené volt, ő vezette most is, rajtuk kívül senki nem volt a fedélzeten. A tengeralattjárót elsüllyedve találták meg dán vizeken. A nő hulláját pedig - a fej és a végtagok nélkül - augusztus 21-én sodorta partra a víz Koppenhága közelében.

Az emberöléssel ekkor még csak gyanúsított Madsen egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat tett a rendőrségen. Először azt állította, hogy a nőt biztonságban partra szállította, később viszont már arról tett vallomást, hogy a nő a tengeralattjáró fedélzetén balesetet szenvedett és a férfi a vízbe temette.

A DNS-vizsgálat azonban azonosította a megcsonkított hullát, és az elsüllyesztett tengeralattjárón is tudtak nyomokat rögzíteni a rendőrök. Ezután gyilkossággal, csonkítással és nemi erőszakkal vádolták meg. A vizsgálat során a férfi lefoglalt számítógépén olyan videókat találtak, melyeken nőket kínoznak meg, de találtak csonkításról szóló videókat is a gépen.

Kim Wall írt a Guardiannak, a New York Timesnak, a South China Morning Postnak és a Vice-nak is. Élt Pekingben és New Yorkban, tudósított Afrikából, Ázsiából, a Csendes-óceáni térségből és a Balti tengertől is. Járt a földrengés sújtotta Haitin, Idi Amin ugandai kínzókamráiban, és Sri Lanka aknamezőin.

Az ügy tavalyi előzményeiről itt olvashat, a tárgyaláson elhangzottakról, a férfi vallomásáról pedig itt.

Rovatok