Index Vakbarát Hírportál

Dávid-csillagos Trump lángolt Iránban

2018. június 8., péntek 16:23

Jeruzsálem napján több ezer ember vonult utcára Irakban és Iránban is, hogy Izrael ellen tiltakozzanak. Voltak olyanok, akik zászlókat égettek, Irán fővárosában, Teheránban pedig a mellkasán Dávid-csillagot viselő Donald Trump figuráját égették el ünnepélyesen.

Az MTI szerint Irán-szerte több százezren vonultak az utcákra Izrael- és Amerika-ellenes jelszavakat skandálva, olyan zászlókat lengetve, amelyeken a feliratok a palesztin területek izraeli megszállását vagy Washington izraeli nagykövetségének Tel-Avivból Jeruzsálembe költöztetését ítélték el. A teheráni külügyminisztérium előző nap arra szólította fel a világ valamennyi muszlim közösségét, hogy pénteken demonstráljanak a palesztinok érdekeiért.

Irak fővárosában, Bagdadban több ezer síita milicista vonult fel katonai egyenruhában a város egyik főutcáján. A tüntetők Izraelt bíráló, valamint Khomeini ajatolláh-t, az iráni forradalom vezetőjét, és Ali Hameneit, Irán legfőbb vallási és politikai vezetőjét ábrázoló transzparensekkel demonstráltak, majd elégettek egy izraeli zászlót.

Szíria fővárosában, Damaszkuszban szintén sokan vonultak utcára, a tömeg itt is Izrael-ellenes jelszavakat skandált. A Gázai övezetben szintén nagy tüntetés készülődik, a gázai mecsetekben és az utcákon közlekedő autók hangosbeszélőin szólították fel a palesztin területek lakóit arra, hogy induljanak tüntetni az övezet határára.

Rovatok