Index Vakbarát Hírportál

Még mindig a part mellett vesztegel a migránsokat mentett amerikai hadihajó

2018. június 14., csütörtök 19:59

Szerdán írtuk, hogy az amerikai haditengerészet Trenton nevű hajója, fedélzetén egy Líbia partjainál történt hajótörés után felvett 41 migránssal nem kapott kikötési engedélyt Olaszországban, mert a belügyminiszter korábbi megjegyzése szerint egyedül az olasz haditengerészetnek vagy az olasz parti őrségnek a hajói érkezhetnek migránsokkal az olasz partokra, nem-kormányzati szervezetek hajóinak ez tilos.

Csütörtökön még mindig nem kaptak engedélyt, ezért a  szicíliai Augusta kikötője előtt vesztegelő amerikai hadihajó  felkérte a Sea  Watch német nem-kormányzati szervezet (NGO) térségben tartózkodó hajóját, hogy vegye át a fedélzetéről a túlélőket, de az NGO ezt elutasította, mert ő sem kapott az olasz hatóságoktól írásos biztosítékot arra, hogy migránsokkal a fedélzetén kiköthetne, írja az MTI.

Korábban olyan hír is felröppent, hogy a fedélzeten várakozó 41 menekült mellett a hadihajó 12 halottat is szállít, de az amerikai haditengerészet szóvivője ezt csütörtökön cáfolta. Azt mondta, a tengeren sodródó holttesteket hátrahagyták.

Flavio Di Giacomo, a Nemzetközi Migrációs Szervezet szóvivője a Twitteren azt írta:

Sürgetően szükség van arra, hogy beengedjék őket a kikötőbe. A túlélőknek azonnali segítségre van szükségük.

Olaszország vasárnap megtagadta a francia Sos Mediterranée és az Orvosok határok nélkül (MSF) civil szervezetek által működtetett, 629 migránst szállító mentőhajó kikötését, de Málta sem fogadta a hajót. Az Aquarius sorsa végül kedden rendeződött: a migránsokat olasz hajók segítségével szállítják át Spanyolországba, amely felajánlotta, hogy fogadja őket. Az ügy diplomáciai feszültséget gerjesztett az olasz és a francia kormány között.

Szerdán még azt fontolgatták Rómában, hogy lemondják az olasz miniszterelnök pénteken beinduló párizsi útját, miután a franciák bírálták az olasz kormány döntését az Aquarius mentőhajó kizárásáról. Emmanuel Macron, francia elnök felelőtlennek és cinikusnak nevezte a római kormány magatartását.  A római kormánypalota szintén közleményben válaszolt, azt mondták, Róma "nem fogadhat el álszent leckéztetést olyan országoktól, amelyek a migrációval szemben mindig más irányba fordították tekintetüket".

Csütörtökön aztán az MTI szerint a római miniszterelnöki kormányhivatal közleményben tudatta, mégis megvalósul az olasz miniszterelnök párizsi útja. Szerda este telefonált a francia elnökkel, és arra jutottak, hogy közös egyeztetésre és kapcsolatuk elmélyítésére van szükség még az EU államainak és kormányfőinak június végi csúcstalálkozója előtt.

Frissítés: A francia külügyminiszter az MTI szerint csütörtök este azt nyilatkozta, Franciaország kész a menedékjog előírásainak megfelelő menedékkérőket befogadni az Aquarius mentőhajó fedélzetéről, ami jelenleg is útban van Spanyolország felé. A francia menekültügyi hatóság munkatársai fogják megvizsgálni az ügyeket Spanyolországban.

Közben Ferenc pápa is megszólalt menekült-ügyben. Csütörtökön kiadott olasz nyelvű üzenetében azt írja,  a menekültek folyamatos védelemre szorulnak jogi státuszuktól és nemzetiségüktől függetlenül, és  nemzetközi együttműködést sürget azok között az országok között, ahonnan a menekültek elindulnak és ahova menni szeretnének.

 A pápa közleménye szerint a menekült az útja során egyedül és elszigetelve érzi magát, és ennek átérzése alapvető, hogy a migráció kihívására emberi és méltóságteljes választ tudjunk adni. Azt is mondja, a migráció nem csupán számokról szól, hanem emberi életekről, akiknek saját történeteik, érzéseik és vágyaik vannak.

 

Rovatok