Index Vakbarát Hírportál

Trump minisztere a Bibliára hivatkozva védte a migráns családok szétválasztását

2018. június 15., péntek 23:59

Az Egyesült Államok igazságügyi minisztere, Jeff Sessions a Bibliára hivatkozva védte meg csütörtökön a Trump kormány migrációs politikáját, miután szerdán az amerikai katolikus püspökök szervezete kritizálta a kormányt, szerintük ugyanis erkölcsileg nem helyes a családok szétválasztása a határnál, és Sessions menedékkérelem szigorítását eredményező jogértelmezése – írja a CNN.

Sessions Pál apostolnak a rómabeliekhez írt levelét idézve azt mondta, hogy a törvényeket tiszteletben kell tartani, mert a kormány Isten akarata szerint cselekszik. "A törvényes eljárások önmagukban értéket jelentenek. A törvény jóhiszemű és következetes alkalmazása önmagában véve jó és erkölcsös dolog, ami megvédi a gyengébbeket és a törvénykövető állampolgárokat. A politikáink, aminek a következménye családok szétválasztása, nem szokatlanok, és nem jogalap nélküliek.

Daniel DiNardo, a püspökök konferenciájának elnöke azt mondta, a családok a társadalmunk sarokkövei, ezért szükség van rá, hogy együtt tudjanak maradni. "Bár fontos a határaink védelme is, a kormánynak és a társadalomnak is mindent meg kell tennie, hogy más módokat találjon a védelem biztosítására. A gyerekek elválasztása az anyjuktól nem megoldás, és erkölcstelen is.

Sessions szerint a kritika nem korrekt, nem logikus és néhol nem tartja tiszteletben a törvényeket sem. "Ez nem arról szól, hogy meg akarjuk tudni, hogy lehetünk-e gonoszak a gyerekekkel. Ez nem erről szól" – mondta, és felidézte a Bibliából azt a történetet, mikor Nehémiásnak Isten azt parancsolta, hogy építsen falat. "Isten nem azt akarta, hogy az emberek bejöjjenek, hanem azt hogy a rossz emberek ne tudjanak bejönni. Nem hiszem, hogy a Biblia alapján legitim lehetne az a gondolat, hogy manapság nyílt határokra lenne szükség".

Session azt is újra elmondta, hogy a gyerekek elválasztása a szülők hibája, akik úgy döntenek, hogy illegálisan elviszik őket egy másik országba, és megismételte, hogy a bevándorlóknak "ki kell várniuk a sorukat", hogy legálisan érkezhessenek az az USA-ba. Azt is vitatta, hogy korlátozná a menedékjogot, szerinte csak az eredeti értelmében alkalmazza a jogot. Sessions a héten jelentette be, hogy visszaállítják az amerikai menedékjog korábbi formáját, ami alapján például a családon belüli erőszak elszenvedői általánosságban nem jogosultak menekültstátuszra az USA-ban.

Rovatok