Index Vakbarát Hírportál

Sikkasztás miatt vizsgálják Macron kampányát Lyonban

2018. június 25., hétfő 21:24

Vizsgálatot indított a közép-franciaországi Lyon ügyészsége hétfőn Emmanuel Macron tavalyi elnökválasztási kampányának finanszírozása miatt - írja az MTI. 

A vád arra keresi a választ, hogy a lyoni városháza, amelynek vezetője Macron megválasztásáig Gérard Collomb jelenlegi belügyminiszter volt, az önkormányzat költségvetéséből finanszírozta-e a Köztársaság lendületben (En Marche) kormánypárt elődjének, a Lendületben mozgalomnak egyes kampányrendezvényeit. 

A jobboldali politikusok ismeretlen tettes ellen tettek feljelentést, mert szerintük a város eszközeit a korábbi szocialista polgármester törvénytelenül bocsájtotta az akkor még elnökjelölt Emmanuel Macron rendelkezésére. 

Gerard Collomb szerint ezekben az információkban semmi újdonság nincs, és a lejáratás az egyetlen célja. Szerinte a feljelentés és vita felmelegítése, amelyet a helyi ellenzék próbál szítani hónapok óta, amit a főváros már korábban lezárt. 

A feljelentést megelőzően David Kimelfeld jelenlegi lyoni polgármester nem tudott magyarázatot adni egy 2016. június 2-i fogadással kapcsolatban, amelyet Gérard Collomb két hónappal azelőtt adott a városházán, hogy Emmanuel Macron létrehozta saját választási mozgalmát Lendületben néven. A jobboldal elsősorban azt kifogásolja, hogy a képviselőik nem kaptak meghívást a rendezvényre, amelyen szerintük pénzgyűjtés folyt Macron majdani kampányához.

A feljelentés szerint a több mint ezer vendég részvételével megrendezett lyoni fogadás mintegy 19 ezer euróba került a városnak, amiből a hangosítás és a vacsora költségeit fedezték. A feljelentők úgy vélik, hogy ezzel Macron ingyenesen használhatta a középületet választási célokra, s így a lyoni önkormányzat a számlák kifizetésével az egyik elnökjelöltet támogatta, miközben ezt tiltja a választási törvény.

Rovatok