Index Vakbarát Hírportál

Egy nő ellenőrzés nélkül jutott be a müncheni reptérre, órási tumultus alakult ki

2018. július 28., szombat 16:19 | aznap frissítve

Bajorországban most tört ki a nyári szünet az iskolákban, emiatt sokan indultak szabadságra. A müncheni repülőtér 2-es terminálján egy rendőrségi akció miatt óriási tumultus alakult ki, órákra lebénult a forgalom és legalább 200 járatot kellett törölni, további hatvanat pedig csak fél óránál nagyobb késéssel tudtak útnak indítani, írja a Süddeutsche Zeitung.

A rendőrség azért zárta le a terminált szombat reggel 7 óra előtt, mert egy nő a személyzet hibája miatt ellenőrzés nélkül jutott be a biztonsági zónába. A rendőrök ezután órákon át keresték a nőt, addig egy gép sem tudott felszállni. Emiatt hatalmas sorok alakultak ki.

Több órába telt, mire sikerült tisztázni a helyzetet. Kiderült, hogy a nőt a beléptetésnél átvizsgálták, és a kézipoggyászában valamilyen gyanús dolgot jelzett a röntgen.

A nő ezután fogta a kézipoggyászát, majd visszafordult. Egy idő után ismét sorra került, ezúttal viszont már nem volt nála a poggyásza, és újabb ellenőrzés nélkül engedték át a biztonsági zónába. A rendőrség szerint a biztonsági személyzet ezzel komoly mulasztást követett el. 

A rendőrségi akció miatt elviselhetetlen állapotok alakultak ki a várakozó utasokkal teli repülőtéren. Az embereknek órákig kellett sorba állniuk, a légkondicionáló berendezések nem adtak elég hűtést, ezért fülledt meleg volt, akadozott a wifi és a vécéknél is hosszú sorok kígyóztak. A várakozó utasok nem kaptak rendes tájékoztatást arról, mi történik, többen pedig terrortámadás veszélyétől tartottak, viszont nem értették, miért nem terelték ki őket emiatt az épületből.

A rendőrség a zárást 10 óra után oldotta fel, de a forgalom csak hosszú idő után állt helyre. A nőt egyébként a reptér tüzetes átvizsgálása után sem sikerült megtalálni, mert ő még feltehetően fel tudott szállni a gépére és elutazott.

A német rendőrség végül szombat este közölte, hogy sikerült azonosítaniuk a nőt. A negyvenéves nőt nem vették őrizetbe. Egy bajorországi illetékes arra a kérdésre nem kívánt válaszolni, hogy a hatalmas reptéri káoszt okozó nőnek kell-e valamilyen büntetésre számítania. 

(Borítókép: Várakozó utasok a müncheni repülőtér 2-es utascsarnokában 2018. július 28-án. Előzőleg a rendőrség kiürítette és lezárta a terminált mert egy nő a biztonsági ellenőrzést megkerülve jutott be a tranzitzónába. MTI/EPA/Lukas Barth-Tuttas)

Rovatok