Index Vakbarát Hírportál

Álhírek terjedtek az Oktoberfesten, miután lecsapott a gyilkos állványozó

2018. október 1., hétfő 19:08

A müncheni rendőrségnek álhírek és találgatások ellen kellett fellépnie. Az Oktoberfesten, a világ legnagyobb sörfesztiválján valóban történt egy gyilkosság, de a bevándorlókról elterjedt fake news cunami nem volt igaz.

Az Oktoberfesten egy büntetett előéletű 42 éves állványozó olyan súlyosan bántalmazott egy 58 éves médiatanácsadót, hogy az a kórházban belehalt fejsérülésébe. Halált okozó testi sértés gyanúja miatt indult eljárást az ügyben. 1991 óta ez volt az első halálos kimenetelű bűncselekmény az Oktoberfesten.

Egyre ritkább

Tragikus hír, de szerencsére a hatalmas sörfesztivál ezzel együtt is viszonylag békés és biztonságos, a vasárnap ismertetett félidős mérleg szerint csaknem valamennyi bűncselekmény-típusnál csökkent az esetek száma, a szexuális bűncselekményeknél például 34-ről 21-re - adta hírül az MTI.

Beindult az álhírgyártás

Ugyanakkor a rendezvény sikerét nagyban veszélyeztethette volna, hogy elsősorban a Twitteren teljességgel megalapozatlan álhírek terjedtek el a gyilkosságról. Mint azt Oliver Timper, a müncheni rendőrség csoportvezetője elmondta, a rendőrség aktív fellépésre volt szükség a fake news áradat és más spekulációk terjesztése miatt.   

A Twitteren terjedő álhírek és találgatások főleg arról szóltak, hogy a feltételezett elkövető menedékkérő, mondta. A helyzet csak akkor enyhült, amikor a feltételezett elkövető az ügyvédje kíséretében szombaton jelentkezett a rendőrségen, és előkerült az a szemtanú is, akit a rendőrök kerestek.

Oliver Timper figyelmeztetett: mindenkinek alaposan meg kell vizsgálnia egy bejegyzés eredetét, mielőtt elkezdi terjeszteni.

Mindjárt vége

Az idei, 185. Oktoberfest október 7-ig tart, a ren dezvényre egy hét alatt 3,3 millióan látogattak el, ami nagyjából 300 ezer fős növekedés az egy évvel korábbihoz képest. Egyre többen családostul, gyerekekkel vesznek részt a sörfesztiválon.

Borítókép: REUTERS/Andreas Gebert

Rovatok