Index Vakbarát Hírportál

Letette a hivatali esküt Bolsonaro, Trump már gratulált is

2019. január 1., kedd 19:48

Letette a hivatali esküt kedden a parlamentben Jair Bolsonaro, Brazília szélsőjobboldali elnöke, akit még októberben választottak meg. 

A 63 éves nyugalmazott katonatiszttől, aki parlamenti képviselő is volt, egyebek között azt várják, hogy megszüntesse a súlyos korrupciót és az utcai erőszakot, amely miatt az emberölések összesített száma alapján Brazília a világ vezető országa.

Bolsonaro amúgy Donald Trump amerikai elnök csodálója, aki twitteren már gratulált is neki, azt írta, szép beszédet mondott, és az Egyesült Államok Brazília mögött áll. A korrupció elleni küzdelmen kívül ígéretet tett a fegyverviselés szabályainak enyhítésére is. Ezek az ígéretek mozgósították a konzervatívokat és a szélsőjobboldalt, amely felsorakozott mögötte. Az elnökválasztáson a szavazatok  56 százalékát kapta meg. 

Az eskütételre érkezett tömeg létszáma jóval alacsonyabb volt a vártnál, kormányzati illetékesek előzőleg 500 ezer emberre számítottak, de a parlament körül számukra kijelölt területek jó része üresen maradt. A beavatáson jelen volt a világ több politikusa, köztük Orbán Viktor miniszterelnök, aki atitokzatos katonai géppel utazott a dél-amerikai országba. 

(MTI, Index)

Borítókép: Jair Bolsonaro és felesége érkezik az elnöki beiktatásra. Fotó: Ricardo Moraes / Reuters.

Rovatok