Index Vakbarát Hírportál

Putyin szakácsa állhat három újságíró megölése mögött

2019. január 11., péntek 06:49

Az orosz elnök bizalmasának emberei ölhették meg a Közép-afrikai Köztársaságban azt a három orosz újságírót, akik a Kreml-közeli Jevgenyij Prigozsin zsoldoshadseregének működését próbálták feltérképezni. A kormányzati étkeztetést is korábban ellátó, Putyin szakácsának is nevezett üzletember Szíriában, Ukrajnában, Afrika instabil országaiban bevetett  magánhadserege egyre inkább nyílt titok Oroszországban, de különösen azután vált forró témává, hogy Szíriában egy nagyobb orosz csoport amerikai légitámadás áldozata lehetett, bár a Kreml – épp a csoport nem hivatalos státusza miatt – jelentősen kisebbnek mondta a "tévedésből esett veszteségeket". 

A 12 éve megölt Anna Politkovszkaja lapja, a Novaja Gazeta most saját nyomozásának eredményeire hivatkozva azt állítja, bizonyítékai vannak arra, hogy a Kreml bizalmasának emberei lőtték le tavaly nyáron a három orosz újságírót, Alekszandr Rosztorgujevet, Kirill Rodcsenkót és Orhan Dzsamalt.

Moszkva feltűnően elnéző állampolgárai halálát illetően, Vlagyimir Putyin decemberi sajtótájékoztatóján annyit mondott, várják a Közép-afrikai Köztársaság hatóságainak vizsgálati eredményét. Orosz nyomozók is voltak az országban, ám munkájuk eredményéről hivatalosan semmit sem tudni.

Moszkva szerint az újságírók turistaként mentek az országba, így felesleges kockázatot vállaltak, a hatóságokat nem értesítették, így arabul beszélő útonállók áldozataivá váltak. Mindhármukat lelőtték, Rodcsenkót előtte megkínozták.

A Novaja Gazeta azonban állítja: a gyilkosság helyszínén az afrikai ország hatóságának emberei és három európai is jelen volt, akik Prigozsin magánhadseregének (CSVK Vagner) voltak tagjai. Az építőipartól a médiáig számos érdekeltséggel bíró, befolyásos – bár becsült vagyonát tekintve nem kiemelkedő – Prigozsin a lap szerint a kezdetektől tudta, hogy a három újságíró Közép-Afrikába készül lépéseit szervezetén keresztül követte, sofőrjük – aki túlélte a támadást – szintén az ő tudtával működött. Olyan dokumentumok, telefonhívásokról szóló adataik vannak, amelyek alapján tudható, hogy a sofőr az afrikai ország hatóságának egyik emberével állt folyamatos kapcsolatban, aki egy Alekszandr Szotov nevű férfival cserélt információt. Szotov Prigozsin emberének a Közép-afrikai Köztársaság elnökének orosz állampolgárságú biztonsági tanácsadója, Valerij Zaharov nem hivatalos beosztottja volt – írta részletes cikkében a Novaja. 

(Borítókép: Jevgenyij Prigozsin. Fotó: Anadolu Agency / Getty Images Hungary)

Rovatok