Index Vakbarát Hírportál

Az Oroszországig űzött ukrán elnök is gratulált Zelenszkijnek

2019. április 22., hétfő 09:34

Váratlan helyről érkezett gratuláció a vasárnapi ukrán elnökválasztáson nagy győzelmet arató Volodimir Zelenszkijnek.

„Mélyen fejet hajtok a bölcs ukrán nép előtt, amely nem hagyta átverni magát, nem dőlt be a provokációnak és a hazugságnak, és öntudatosan választott”  - üdvözölte levélben Zelenszkij győzelmét nem más, mint a 2014-ben elűzött Viktor Janukovics.

Ukrajna egykori elnöke öt éve Oroszországban talált menedéket. A donyecki származású Janukovics a TASZSZ által idézett üzenet szerint a választással esélyét látja annak, hogy véget ér „a Donyec-medencében zajló testvérháború.”

Szerinte az ország eddigi megosztottságáról, szenvedéséről a legyőzött elnök, Petro Porosenko tehet.

Janukovics levele nem feltétlenül előny Zelenszkijnek, legalábbis azok szemében, akik az új elnököt túlzott oroszbarátsággal vádolják. Igaz, a vasárnapi 73 százalékos választási győzelem ismeretében ez most nem tűnik fajsúlyos vádnak. 

Az új elnök stábja már ebben a szellemben reagált is, mondván, köszönik,

de megvannak Janukovics jókívánságai nélkül.

Az orosz anyanyelvű Zelenszkij eddig nem is adta jelét, hogy látványosan Moszkva felé kormányozná Kijevet: csupán a megbékélés fontosságáról beszélt és arról, hogy Ukrajnának előbb belső problémáival, a gazdasággal és a mindent behálózó korrupcióval kell foglalkoznia, Kelet-Ukrajnában pedig a békét és a hadifoglyok hazahozatalát kell megvalósítania.

Zelenszkijt vasárnap már köszöntötte az Egyesült Államok, Franciaország és Lengyelország elnöke, a litván külügyminiszter, a NATO és az EU nevében Jens Stoltenberg és Donald Tusk.

Az orosz elnök egyelőre nem üdvözölte az új ukrán elnököt, de hétfőn délben az orosz kormányfő már közölte, lát esélyt a kapcsolat javítására

- idézte Dmitrij Medvegyevet az MTI.

Zelenszkij a választás előtt arról beszélt, hogy Ukrajna nem lesz Oroszország kistestvére, sem az EU korrupt partnere.

Az új elnök stábja már közölte, elsődleges számukra az orosz viszony rendezése, de még nincs kijelölt emberük aki a tárgyalások felelőse lesz. Zelenszkij megismételte, hogy elsődleges az orosz fogságban lévő ukrán tengerészek kiszabadítása - ők a Kercsi-szorosban történt rövid konfliktus után kerültek orosz kézre - és a szakadár kelet-ukrajnai területek integrálása. Ezzel kapcsolatban az első konkrét lépés Zelenszkij ígérete szerint az lesz, hogy Kijev megkezdi az ott élők számára a szociális juttatások, nyugdíjak folyósítását. Erre jelenleg csak azok esetében van lehetőség, akik állandó lakcímüket a szakadár területen kívülre tették és maguk utaznak oda, hogy felvegyék a juttatásokat.

Nem feltétlenül vette jó néven a Kreml a választás után Zelenszkij első nyilatkozatát sem, amelyben a győztes elnök azt mondta: „Üzenem a posztszovjet térség minden országának, nézzenek ránk, minden lehetséges!" Ez az üzenet nem csak a húsz éve hatalmon lévő Putyinnak, de a Belaruszt 25 éve vezető Alekszandr Lukasenkónak is szólhatott. Igaz, a belarusz elnök így is köszöntötte Ukrajna új elnökét.

(Borítókép: Volodimir Zelenszkij a győzelmet követően. Fotó: Brendan Hoffman / Getty Images Hungary)

Rovatok