Index Vakbarát Hírportál

A szudáni hadsereg csak az államfői posztot tartaná meg

2019. április 25., csütörtök 15:21 | aznap frissítve

Hajlandó lemondani három olyan tábornok a Szudánban a hatalmat magához ragadó átmeneti katonai tanácsból, akik távozása a tüntetők egyik követelése volt. A BBC szerint a három tábornokot iszlamistáknak, és a megbuktatott Omár el-Besír elnök szövetségeseinek tartották. A tiltakozók egyszer már felfüggesztették a párbeszédet a hadsereggel, azt állítva, hogy képviselőik túl közel álltak Besírhez.

Április 11-én a hadsereg megpuccsolta a Szudánt 30 évig irányító Omar el-Besír elnököt. A tüntető tömeg december óta követelte a lemondását az 1989 óta hatalmon lévő elnöknek. A szudáni védelmi miniszter, Avád Mohamed Ahmed Ibn Auf szükségállapotot hirdetett ki, és bejelentette, hogy felfüggesztik az alkotmányt, és kétéves átmeneti időszakra katonai tanács áll majd Szudán élén, ennek végén pedig választásokat tartanak majd.

A tüntetések azonban folytatódtak, a tiltakozók civil kormányt követelnek. Az átmeneti katonai tanács és az ellenzéki vezetők arról állapodtak meg korábban, hogy tárgyalásos úton akarják rendezni a helyzetet. Egy közös bizottságot hoznak létre a vitatott kérdések megbeszélésére, írja az MTI.

A szudáni átmeneti katonai tanács aztán bejelentette, hogy „mindössze az államfői hatalmat" tartja meg,

a miniszterelnöki tisztséget és miniszteri posztokat civilek tölthetik be.

Az átmeneti katonai tanács csak az államfői hatalommal fog rendelkezni, míg a kabinet vezetője, a kormány civil összetételű lesz, minden végrehajtó hatalom teljes mértékben civil kézben fog összpontosulni, mondta a TMC szóvivője, Samsz ed-Dín Kabbasi az al-Arabíja televíziós csatornának.

Eközben rengetegen gyülekeznek a fővárosban, Kartúmban a tüntetéseket vezető Szudáni Szakmai Szövetség (SPA) által meghirdetett hatalmas tüntetésre.  Kartúmban több ezer tüntető napok óta ülősztrájkot tart a védelmi minisztérium épülete előtt azt követelve, hogy a katonák adják át a hatalmat.

Rovatok