Index Vakbarát Hírportál

Brexit: Theresa May új, "merész" javaslatot terjeszt az alsóház elé

2019. május 19., vasárnap 14:10

Theresa May brit miniszterelnök szerint a kormány "új, merész" javaslatot terjeszt az alsóház elé, amikor a jövő hónapban szavazásra bocsátja a brit EU-tagság megszűnésének (brexit) törvénybe iktatását célzó tervezetet - írja az MTI.

A konzervatív párti kormányfő a The Sunday Times című konzervatív vasárnapi brit lapnak írt cikkében olyan "javított intézkedéscsomagnak" nevezi a beterjesztendő törvényjavaslatot, amelyhez véleménye szerint támogatást lehet nyerni a parlamentben. May nem ismertette közelebbről a tervezetet, csak annyit közölt, hogy a kabinet a jövő héten tekinti át részletesen a változtatásokat.

Rory Stewart brit államtitkár a BBC-n az Andrew Marr Showban arról beszélt, hogy az intézkedéscsomag egy részét munkavállalói jogokat érintő javaslatok képezik, írja a BBC.

Jeremy Corbyn a Munkáspárt vezetője a BBC televíziónak nyilatkozva vasárnap azt mondta, pártja nem látta még az új tervezetet, de ő nem hallott semmi olyasmit, ami arra vallana, hogy az alsóházban eddig háromszor elvetett brexit-megállapodáshoz képest a kormány törvényjavaslata alapvető újdonságokat tartalmazna. Corbyn hozzátette: a Munkáspárt továbbra sem támogatja a brexit-egyezményt.

A brit Munkáspárt pénteken mondta fel a brexitügyi megállapodást, amiről a konzervatív párti kormánnyal áprilisban kezdett tárgyalásokat. Az együttműködés érdekében kezdeményezett tárgyalások annak az áldatlan állapotnak akartak véget vetni, hogy a parlament alsóházában egész egyszerűen semmilyen terv mögé nem állt kellő többség, és félő volt, hogy a britek mindenféle megállapodás nélkül, tulajdonképpen kisodródnak az unióból.

Miután a háromszor megbukott tervezeteknek nemcsak a munkáspárti ellenzék volt a kerékkötője, hanem a konzervatívok keményvonalas brexitpárti szárnya is, ezért próbált May a szokványos frakciókeretek közül kimozdulni. Ezzel a lépéssel viszont csak újabb konfliktusokat kavart, a brexitpártiak még jobban megharagudtak rá amiatt, hogy szóba áll a vörösökkel, az uniópártiak pedig már nem parlamenti megoldásban gondolkoznak, hanem egy új referendum kiírásában.

Nagy-Britannia távozása egyébként –  az uniós halasztást követően  – október 31-re van kiírva, de mivel May szándékai szerint addigra már távozik pártja és kormánya éléről, ezért az új vezetővel  – még akkor is, ha nem  Boris Johnson lesz az  – új bizonytalansági tényezőkkel lehet számolni.

Rovatok