Index Vakbarát Hírportál

Elfogadták az EU 2018-as költségvetését

2017. december 1., péntek 07:21

Az Európai Parlament nyomására a jövő évi uniós költségvetésből több pénz jut a fiatalok és kisvállalkozások támogatására, kutatás-fejlesztésre és az Erasmus programra is. A büdzséről a tagállami miniszterekből álló Tanáccsal kellett megegyeznie. November 18-én ütötték nyélbe az intézményközi megállapodást, amit az EP tegnap 295 szavazattal 154 ellenében 197 tartózkodás mellett fogadott el hivatalosan. A jövő évi uniós költségvetést a testület elnöke, Antonio Tajani az aláírásával hitelesítette.

Mi a különbség a kötelezettségvállalás és a kifizetés között?

A tervekben számos olyan tétel is szerepel, ami több évet átfog (a kutatási projektek általában 2-3 évesek). Emiatt az uniós büdzsé megkülönbözteti a kötelezettségvállalási előirányzatot (ezek az adott pénzügyi év kapcsán szerződésben vállalt összegek, amelyeket valószínűleg a következő években költenek el), és a kifizetési előirányzatot, (a konkrétan az adott évben kifizetésre kerülő összeget, amelyben a korábbi évek kötelezettségvállalásaiból fakadó tételek is szerepelnek).

A 2018-as uniós költségvetésben 160,1 milliárd euró kötelezettségvállalási előirányzat és 144,7 milliárd kifizetési előirányzat szerepel (A különbségről lásd lejjebb).

Fiatalok, növekedés és munkahelyek

Az EP nem engedte, hogy a tagállamok 750 millió euróval csökkentsék a növekedésre és munkahelyekre szánt keretet. A fiatalkori munkanélküliség elleni intézkedésekre, munkakeresésre 116 millióval többet, összesen 350 millió kötelezettségvállalási előirányzatot biztosított. Több forráshoz jutnak a kulcsfontosságú Horizont 2020 és Erasmus+ programok, valamint a kisvállalkozások.

Menekültválság, migráció, Törökország

A Parlament nyomására több pénzből gazdálkodhatnak a biztonsági feladatokat ellátó Europol és Eurojust ügynökségek, emelik az európai menekültügyi támogató hivatal költségvetését és a migrációs kihívás kezelésére fordítandó forrást, amiből a keleti, illetve a déli szomszédság programjait is finanszírozzák.

A török jogállamiság és emberi jogok helyzetének romlása miatt a képviselők 105 millió euróval vágták vissza a Törökországnak nyújtandó előcsatlakozási alapot.

Mezőgazdaság és klímavédelem

A parlament tárgyalódelegációja 34 millió pluszforrást szerzett a fiatal gazdák támogatására és 95 millióval emelték a klímabarát gazdálkodási módszereknek nyújtott összeget.

Röpködtek az elégedett nyilatkozatok

„Elégedettek lehetünk a 2018-a költségvetéssel. Olyan programok keretét sikerült emelni, amelyek megvédik az európaiakat és az EU-t felkészítik a jövőre” - mondta a liberális francia Jean Arthuis, a költségvetési bizottság elnöke.

„Ez a költségvetés azt nyújtja, amit a polgárok várnak tőle: növekedést, munkahelyeket, biztonságot” – mondta Siegfried Mureșan néppárti (jobbközép) román témafelelős.

(Európai Parlament)

Rovatok