Index Vakbarát Hírportál

Deli: példaértékűek a magyar-szerb kapcsolatok

2017. december 22., péntek 09:21

„A Szerbiában élő nemzeti kisebbségek, különösen azok, amelyek anyaországai már az EU tagjai, pozitívan járulhatnak hozzá az európai integrációs folyamatokhoz, hiszen hidat képeznek az Európai Unió felé. A belgrádi kormánynak ezért kiemelt figyelmet kell fordítania e nemzeti közösségekre” - emelte ki Deli Andor, a Fidesz-KDNP listájáról Európai Parlamentbe jutott képviselő az EU-Szerbia Stabilizációs és Társulási Parlamenti Vegyes Bizottság hetedik ülésén Belgrádban.

A napokban zárult a nemzeti kisebbségek nemzeti tanácsairól szóló törvénytervezet vitájának első fázisa, amely az uniós csatlakozási tárgyalások egyik fejezetének szerves részeként a Kisebbségi Akcióterv egyik mérföldkövét képezi. „A Vajdasági Magyar Szövetség közbenjárásának, a Fidesz-KDNP kormány támogatásának és a Szerb Haladó Párt nyitottságának köszönhetően a magyar-szerb kapcsolatok példaértékűen alakulnak az utóbbi években. Ezért bízom abban, hogy a nemzeti tanácsokról szóló törvénytervezet figyelembe fogja venni a vajdasági magyar közösség elvárásait és érdekeit” – emelte ki a néppárti politikus.

A kisebbségeket és jogállamiságot érintő témakör mellett Deli Andor felszólalt a regionális politika kérdésében is (ennek a része az EU egyik legnagyobb támogatási alapja, amely az uniós költségvetés kétötödét teszi ki). ,,A regionális politika és a regionális fejlődés nagyban hozzájárul az ország gazdasági növekedéséhez, ezért a jövőben Szerbiának erre nagyobb hangsúlyt kell fektetnie. Az EU kohéziós politikájának alapját a régiók képezik. A Strukturális és Fejlesztési Alapok felhasználása azonban nagy mértékű felkészültséget igényel a tagországoktól, ezért szükséges a jogszabályi, intézményi keret összehangolása az uniós előírásokkal és az adminisztratív kapacitások hatékonyabbá tétele úgy központi, mint regionális és lokális szinten” - mutatott rá a vajdasági EP-képviselő.

(EPP magyar delegációja)

Rovatok