Index Vakbarát Hírportál

Manfred Weber az Európai Bizottság elnöke szeretne lenni

2018. szeptember 5., szerda 10:54 | aznap frissítve

Manfred Weber szerdán bejelentette, hogy elindul az Európai Néppárt (EPP) úgynevezett csúcsjelölti tisztségéért, hogy a párt európai parlamenti (EP-) választási győzelme esetén ő lehessen az Európai Bizottság következő elnöke.

A bajor Keresztényszociális Unió (CSU) 46 éves elnökhelyettese az első politikus, aki ringbe szállt a jelöltségért az EPP-ben. Jelentkezni október közepéig lehet, és végül a pártcsalád november eleji helsinki kongresszusán döntenek majd arról, hogy ki lesz a csúcsjelölt a jövő májusi EP-választáson.

A Der Spiegel szerint a CSU vezetősége és a testvérpárt német Kereszténydemokrata Unió elnöke, Angela Merkel német kancellár is támogatja, hogy Manfred Weber legyen az EPP csúcsjelöltje.

A legutóbbi, 2014-es EP-választáson Jean-Claude Juncker volt az EPP csúcsjelöltje, és a választáson az EPP kapta a legtöbb szavazatot.

Az európai életmód túlélése a tét

„Európa fordulóponthoz érkezett. Jövőre az emberek a kontinens jövőjéről fognak dönteni – mondta Manfred Weber szerdán az Európai Parlamentben, amikor hivatalosan bejelentette, hogy indul a bizottsági elnökségért. Úgy látja, hogy Európát két oldalról is kihívások érik: kívülről a migráció, belülről pedig „ az EU-ellenes erők, akik nem hisznek a partnerség eszméjében.”

Digitalizáció, globalizáció, migráció,  demográfiai folyamatok – ezekkel kell szembenéznie Európának a jövőben, ehhez pedig Európának egy új tervre van szüksége, amellyel megőrizheti saját magát, amelyik biztosítja „az európai életmód túlélését”.

Megígérte, hogy azért fog dolgozni, hogy egyesítse Európát, mert ezekkel a kihívásokkal szembesülve nem engedhetjük meg magunknak, hogy megosztottak legyünk. Azt mondta, hogy neki „a csapat az első”. „Oda fogok figyelni mindenkire, megpróbálok kialakítani egy kompromisszumot, utána pedig az élre állok” – jelentette ki, hozzátéve, hogy eddig is ez volt a munkája az Európai Néppárt frakcióvezetőjeként.

Manfred Webernek az utóbbi években sikerült egyben tartania az EP legnagyobb frakcióját, a nyugat- és észak-európai nyomás ellenére is, hogy a Fideszt ki kellene zárni a csoportból. Óvatos fogalmazással mindig elkerülte, hogy egyértelműen állást kelljen foglalnia valamelyik oldal mellett.

A Fidesznek kifejezetten előnyös lenne, ha Manfred Webert választaná meg közös jelöltnek az Európai Néppárt. Magyarország nagyon szoros gazdasági kapcsolatban áll a Weber pártja által vezetett Bajorországgal, és Orbán Viktor személyesen is jó viszonyt ápol Manfred Weberrel.

A konzervatív, katolikus Bajorországból érkező politikus lehet az, aki a kampányban előtérbe helyezheti a keresztény értékeket. Weber m ár áprilisban is azt tweetelte, hogy „Ha meg akarjuk védeni az életmódunkat, akkor tudnunk kell, hogy mi az, ami meghatároz minket. Európának szüksége van rá, hogy megvitassa, mi az identitása és a domináns kultúrája”.

Rovatok