Index Vakbarát Hírportál

Brüsszelben kell szabályozni az „új élelmiszereket”

2015. október 28., szerda 23:20 | aznap frissítve

Az Európai Parlament szerdán első olvasatban elfogadta azt a jogszabályt, amely egyszerűbb engedélyeztetési eljárást vezet be az új technológiákkal előállított élelmiszerek számára.

Az EP-képviselők pontosítanák az „új élelmiszer” jogi definícióját. Azt szeretnék elérni, hogy a módosított molekuláris szerkezetű, vagy mikroorganizmusokat, gombát, algát, sejt- vagy szövetkultúrát, vagy rovarokat tartalmazó élelmiszerek is ebbe a kategóriába tartozzanak.

Mik azok az új élelmiszerek?

„Új élelmiszerről" akkor beszélünk, ha az adott élelmiszer 1997. május 15. előtt az emberi fogyasztásban jelentős mértékben még nem terjedt el. 

Olyan élelmiszerek tartoznak ide többek között, mint

a chia mag, az édesgyökérből származó flavonoidok, a repcemag, de azok is, amelyek rovarokat, nanoanyagokat, penészgombákat, algákat, vagy bizonyos színezőanyagokat tartalmaznak.

Lehetnek újonnan kifejlesztett, innovatív, vagy új technológiával, eljárással készült élelmiszerek, de ide tartoznak a hagyományosan az  EU területén kívül fogyasztott ételek is.  

Kétszer is ellenőriztetni kellett eddig

Az új élelmiszerek jelenlegi szabályozása 1997-ből való, így az már nem felel meg a mai tudományos és technológiai fejlesztések elvárásainak. Azóta számos új élelmiszert és összetevőt fejlesztettek ki, ezért fontos a szabályok felülvizsgálata.

Egy új élelmiszer bejegyeztetése, jóváhagyása hosszú és költséges folyamat, átlagosan három évig tart, és 20 ezer – 45 ezer dollár között mozog az ára, derül ki az Európai Parlament háttéranyagából. A beszerzendő tudományos adatok azonban több millió dollárra is fölsrófolhatják az árat. Ez elrettentheti a kisvállalatokat és kevésbé tehetős befektetőket, különösen akkor, ha egy olyan új élelmiszert akarnak bevezetni a piacra, amelyet a fogyasztók még nem ismernek, és nem biztos, hogy elsőre szívesen fogadják.

Ráadásul legtöbbször kétszer is végig kell futtatni az ellenőrzést egy-egy új élelmiszeren, mert az EU-s tagállamok van, hogy nem fogadják el egymás jóváhagyását, és élelmiszer-biztonsági kifogásokat emelnek. Ezekben az esetekben az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság áll elő független véleménnyel.

 
 
 

 

Rovatok