Index Vakbarát Hírportál

Nácibarát énekest fizetett le a volt horvát kormányfő

2011. január 20., csütörtök 17:44

Ivo Sanader volt horvát miniszterelnök egy horvát lap szerint félmillió eurót fizetett Marko Perkovic énekesnek, hogy se az ő, se mások rendezvényein ne lépjen fel.

Horvát lapértesülés szerint több mint félmillió eurót fizettetett ki Ivo Sanader volt horvát miniszterelnök egy szélsőségesen nacionalista énekesnek, hogy ne koncertezzen a 2007-es parlamenti választások kampányidőszakában.

A Vecernji List című napilap szerint Mladen Barisic, a korrupcióval gyanúsított Sanader egyik bizalmasa 515 ezer eurót folyósított a Thompson néven emlegetett Marko Perkovicnak. Cserébe azt kérték tőle, hogy ne lépjen fel a kormányzó Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) gyűlésein, de más politikai pártén sem.

Sanader 2003 végétől 2009 közepéig állt a horvát kormány élén. A 2007-es választási kampányban az európai integráció melletti elkötelezettségét igyekezett kidomborítani, s ennek a törekvésnek ártott volna, ha a bírálói szerint nácibarát usztasa rendszert dicsőítő énekes fellépett volna pártja rendezvényein. Azt sem akarta, hogy a koncertek esetleg más pártok rendezvényeire vonzzák a HDZ potenciális szavazóit.

Az énekes a Vecernji Listnek adott nyilatkozatában elismerte, hogy őt is kihallgatta egy ügyész az ügyben, ám hazugságnak nevezte és visszautasította Barisic állításait.  "Évek óta nem lépek fel politikai pártok nevében" - mondta az énekes, akit több európai országban ugyancsak évek óta nemkívánatosnak tartanak, és nem engedélyezik fellépéseit.

Sanadert december 10-én fogták el Ausztriában, miután a horvát parlament megvonta a mentelmi jogát, és nemzetközi körözést adtak ki ellene. A zágrábi gyanú szerint milliós nagyságrendben sikkasztott el állami pénzeket. Ausztriában is vizsgálat folyik ellene egy pénzmosási ügyben. Sanader ártatlannak vallja magát.

Rovatok