Index Vakbarát Hírportál

Európa legjobbjai között Bucsi Réka rövidfilmje

2017.09.26. 14:17

Nyilvánosságra hozta a rövidfilmes kategória jelöltjeit az Európai Filmakadémia. Az összesen 15 jelölt között szerepel Bucsi Réka Love című, 16 perces animációja is. A jelöltek közül az EFA több mint háromezer fős tagsága választja ki a végső győztest. A Legjobb Európai Rövidfilm 2017 díját a nyertes az Európai Filmdíjak átadási ceremóniáján veheti át december 9-én, szombaton Berlinben.

Bucsi Réka LOVE című animációja már elnyerte a zsűri díját az észak-karolinai RiverRun nemzetközi filmfesztiválon, ezzel esélyes lett a jövő évi Oscar-díjra. Az amerikai fesztivál zsűrije a film kiváló stílusa, humora és a kivételes vizuális történetmesélése miatt ítélte oda a díjat Bucsi animációjának.

Bucsi Réka nem először kerül Oscar-közelbe: a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animáció mesterszakán készült diplomafilmje, a Symphony No. 42 a melbourne-i nemzetközi filmfesztivál legjobb animációjának járó elismerést nyerte 2014-ben, mellyel esélyessé vált az Oscar-jelölésre. A Symphony No. 42 felkerült a tízes szűkített listára is, de végül nem jutott az öt jelölt közé.

Legutóbb olyan magyar alkotásokat jelöltek "európai Oscarra", mint Szabó Simon Fal, Till Attila Csicska és Szimler Bálint Itt vagyok című rendezései. 2006-ban Kenyeres Bálint el is nyerte az Európai Filmakadémia rövidfilmdíját Before Dawn című alkotásáért, a legelső magyar díjazott Gyarmathy Lívia volt A mi gólyánk című rendezésével 2000-ben.

Ne maradjon le semmiről!