Index Vakbarát Hírportál

Kacsák és hagymák háborúja San Franciscóban, vértől csöpög az HBO

november 23., 19:17 Módosítva: 2020.11.24 10:51
0

Persze a Harcos című Cinemax-sorozatban a kungfu szépséges, a koreográfia pazar, de aki ebben az eposzban csak a kungfut látja, annak alighanem fogalma sincs arról, mi zajlik éppen körülötte, szerte a világban.

Ennél aktuálisabb filmsorozat nem is futhatna az HBO-n. A Cinemax Harcos című sorozata már a második évadát tapossa, és azon túl, hogy a XIX. századi Amerikában, San Franciscóban játszódik, a történet nagyon is velünk élő. A történetet az a Jonathan Tropper vette szárnyai alá, aki már a Banshee sorozattal is felejthetetlent alkotott.

Az alapsztori olyannyira ismerős, hogy ha behelyettesítenénk mai szereplőkkel, menekültekkel és hazafiakkal, akkor egy tűpontos mai sztori kerekedik ki belőle.

AMITŐL VISZONT AZ EGÉSZ EGYEDI SZÍNT ÉS ÍZT KAP: A MEGFILMESÍTETT TÖRTÉNET BRUCE LEE ÍRÁSAI ALAPJÁN KÉSZÜLT.

A helyzet adott: a polgárháborútól szenvedő Amerika nem tud mit kezdeni önmagával, s legkevésbé azokkal, akiket a hajók gyomra szállít az új világba. A polgárosodó, iparosodni vágyó amerikaiak nem tudnak mit kezdeni a földjüket elárasztó idegenekkel. A mexikóiakkal, az írekkel vagy éppen a kínaiakkal. Pontosabban tudnak. Erről szól a sorozat.

Tovább

Lassan könnyekbe fullad a Star Trek-univerzum

november 20., 19:14 Módosítva: 2020.11.21 13:56
57

Ezúttal nem az Enterprise, hanem a Discovery csillagflotta űrhajója és legénysége sorsát követhetjük nyomon. Ha lesz erőnk hozzá, ahogyan a forgatókönyvíróknak is.

Lám, egy vírus tényleg mindent képes elpusztítani. A mozi mint intézmény egyértelműen a Covid–19-járvány vesztese, a film azonban, már ha egy forgatókönyv eljut odáig, hogy megfilmesítsék, mindent visz – otthon, a képernyők előtt.

A filmgyártók és -forgalmazók már évtizedekkel ezelőtt rájöttek arra, hogy egy filmnél jobban csak egy sorozat képes a képernyők elé szögezni rajongókat.

VAGYIS EGY JÓ TÖRTÉNET, EGY REMEK SZEREPLŐGÁRDA AKKORA NÉZETTSÉGET HOZ, AMIRE KORÁBBAN NEM IS SZÁMÍTOTTAK.

Manapság pedig, amikor sokan már a mozi sírkövére keresik a megfelelő szavakat, a sorozat valóban győzedelmeskedni látszik az egész estés filmek felett. Hogy nem így lesz, annak bizonyosságára még várni kell, amíg elmúlik a járvány, de a házimozi élményéhez addig is minden adott: pénz, technika, felület.

ÍGY INDULT, GYŐZEDELMESEN A NETFLIXEN A CBS STAR TREK DISCOVERY SOROZATa.

Aki nem ismeri az eredeti űropera-sorozatot még az 1966 és 1969 közötti időszakból (az örök klasszikust William Shatner és Leonard Nimoy főszereplésével), sem az azt követő újabb epizódokat, majd az önálló mozifilmes saga egyik darabját sem, beleértve a J. J. Abrams-féle 2009-es új folyam első epizódját (a 2013-as folytatásban Benedict Cumberbatch pazar Khan-alakításával), az sem maradt le semmiről.

A Discovery csillagflottahajó története önálló, önmagában is értelmezhető, követhető. Hősei, akik az űr végtelenjét járják, ugyanolyan esendőek, mint bárki más a Star Trek-univerzumban; pontosan ugyanazokat az emberi hibákat követik el, mint bárki más közülünk itt, a Kárpát-medencében.

Tovább

Romantikus sorozatba ágyazott cukiság

november 17., 08:32 Módosítva: 2020.11.17 16:37
0

A Netflix hozott egy karácsonyi romantikus tinisorozatot, ami még Grincsnek is megolvasztaná a szívét. Nem hibátlan, de az élet sem az. Viszont szerethető, ahogyan az élet is.

A Dash és Lily egy bestseller, Rachell Cohn és David Levithan azonos című regénye alapján készült, de míg a Kihívások könyve kifejezetten a tinédzser korban lévő lányokat szólítja meg, a Netflix készített belőle egy idősebb korban is „büntetlenül” élvezhető változatot.

Dash a metróban
Dash a metróban
Fotó: Netflix

PERSZE ETTŐL FÜGGETLENÜL A TÖRTÉNET TOVÁBBRA IS OLYAN, MINT EGY HABCSÓKBA REJTETT PILLECUKOR CSOKOLÁDÉVAL LEÖNTVE, AMIT SZÍNES CUKORKÁBA FORGATTAK, DE HÁT, UGYE, VAN, AMIKOR AZ INSTANT DIABÉTESZ ESIK JÓL A LÉLEKNEK.

A történet egyszerű és cuki. Tényleg nem lehet jobb szóval jellemezni, de lehet, hogy nem is kell. Cuki.

Tovább

Szerelem és anarchia svéd módra

november 15., 09:24 Módosítva: 2020.11.16 06:22
0

A Netflix saját gyártású svéd sorozata könnyed szórakozást nyújt, miközben a történet nem csupán kétdimenziós. Menekülést jelent a problémák elől, de mégis a valóságot mutatja.

A sorozat központi alakja egy negyvenes éveiben járó ambiciózus, karrierista, első körben hidegnek tűnő nő, Sofie. A történet ott kezdődik, hogy Sofie egy új munkahelyen kezd, mint tanácsadó segít egy könyvkiadónak, hogy az mondernebbé és költséghatékonyabbá válhasson.

IDILLI CSALÁDI KÉPPEL INDULUNK; APA, ANYA, GYEREKEK, SZÉP LAKÁS, REGGELI, MAJD SOFIE INDULÁS ELŐTT ELUGRIK A MOSDÓBA, BEZÁRJA AZ AJTÓT, FELCSAPJA A TELÓT A WC-TARTÁLYRA, FÜLES A FÜLBE, ÉS NYOMATJA A PORNÓT.

Tovább

Ebben a Netflix-sorozatban a szemünk előtt bontakozik ki a vezércsel

november 8., 09:27 Módosítva: 2020.11.09 09:15
0

A Netflix új minisorozata bár nem váltotta meg a világot, tudott újat mutatni. Történet egy női sakkmesterről, függőségről, zsenialitásról, a tudatalatti fekete és fehér én harcáról.

Tovább

Meghalt Sean Connery

október 31., 13:32 Módosítva: 2020.11.02 06:56
66054

Kilencvenéves korában meghalt Sean Connery világhírű skót színész, akit álmában ért a halál a Bahamákon – adta hírül a BBC.

Nem sokan mondhatták el magukról, hogy bőven hatvan fölött is szexszimbólumnak számítottak, de a People magazin 1999-ben választotta meg az évszázad legszexisebb férfijának az akkor 69 éves Conneryt. Ez elmond mindent arról, hogy mekkora hatása is volt annak, hogy ő volt az első színész, aki eljátszotta James Bond karakterét. Évtizedekkel az utolsó Bond-filmje, a Soha ne mondd, hogy soha után, amikor egy új színész kapta meg a brit szuperkém szerepét, önkéntelenül is mindenki Conneryhez mérte.

Tovább

Tudhattad volna: így törik szilánkjaira egy tökéletes élet

október 27., 05:58 Módosítva: 2020.10.28 06:17
0

Nagyon nagyot játszik Nicole Kidman, Hugh Grant és Donald Sutherland a Tudhattad volna című hatrészes HBO-sorozatban. Az egyre feszültebbé váló, parádés tempójú történetben egy gyilkost keresnek, és mocskos titkokat találnak a tökéletes emberek világában.

Tovább

Nyílt titkok – megérkezett a magyar mozikba a BUÉK német változata

október 23., 20:55 Módosítva: 2020.10.24 21:32
8
Már nálunk is vetítik az elöl hagyott mobiltelefonok veszélyeiről szóló, Guinness-rekorder nemzetközi remake sorozat német variánsát, mely magyarul a Nyílt titkok címet kapta. A hivatalosan „vígjáték, romantikus dráma” műfaji kategóriákba sorolt alkotás pont azt nyújtja, amit ez a definíció ígér.
500
Fotó: Prorom Entertainment Kft
Tovább

Pszichopata exek szelleme rombolja a szerelmet

október 22., 18:13 Módosítva: 2020.10.23 18:26
77

Megérkezett a Netflix legújabb adaptációja, A Manderley-ház asszonya, vagy eredeti nevén: Rebecca.

Daphne du Maurier 1938-ban írt egy regényt, majd két évre rá – amúgy pontosan nyolcvan évvel ezelőtt – Alfred Hitchcock filmet rendezett belőle. A Manderley-ház asszonya azóta akár regény, akár fekete-fehér mozifilm, élvezhető. Sőt.

Tovább

Hatvanévesen is terpeszt a leghíresebb belga

október 18., 17:36 Módosítva: 2020.10.20 06:38
216
Nem mindenki dolgozza fel könnyen az idő múlását, egy akciósztárnak ez különösen bonyolult lehet, így az sem biztos, hogy Jean-Claude Van Damme hatalmas bulit tart ma annak örömére, hogy születése óta épp hatvan esztendő telt el. Ebbe belefért öt házasság, számos világsiker, töméntelen zs-kategóriás akciófilm, egy évtizeden át tartó kokainfüggőség és egy mémmé vált Volvo-spárga ötvenhárom évesen.

A Kickboxerben bátyjáért áll bosszút egy titkos és véres versenyen, közben egy kicsit táncol is.  A Dupla dinamitban megkettőzi magát, a Tökéletes katonában már a sci-fi felé kacsingat, egy génmódosított harcos szerepében az Időzsaruban pedig neki is vág az időutazásnak – Jean-Claude van Damme,  „Muscles from Brussels” 1960. október 18-án sírt fel először a belga fővárosban. Később ezt a filmvásznon is megtette néhányszor. 

Tovább

Nyeke-nyóka-nyalóka, avagy Emily Párizsban

október 15., 16:54 Módosítva: 2020.10.16 14:49
418

Nemrég debütált a Netflix új sorozata, az Emily Párizsban. Csajos lett, csak sajnos egyszerű, mint a faék.

Tovább

Isten vagy android, az itt a kérdés

október 14., 12:43 Módosítva: 2020.10.14 18:02
81

A filmek világában nem először nyitnak vitát arról, hogy a teremtett világ szenvedéseiben is élhetőbb, mint az elképzelt. Erről is szól A farkas gyermekei című HBO-sorozat.

Tovább

Tényleg a transzneműekről szólt a Mátrix

augusztus 30., 12:38 Módosítva: 2020.08.31 12:03
1254

Ez volt az eredeti cél. De a világ még nem állt készen rá

– így fogalmazott a Mátrix-filmek egyik rendezője, Lilly Wachowski nemrég azzal kapcsolatban, hogy miről is szóltak valójában ezek a filmek. Lilly Wachowskit arról a régóta terjengő rajongói teóriáról kérdezték, miszerint a Mátrix-filmek tulajdonképpen a nemváltásról és a transzneműségről szólnak.

Tovább

A színésznő, aki mellesleg meg akarja változtatni a világot

augusztus 29., 17:18 Módosítva: 2020.10.07 09:07
120

De ezt le is írhatjuk?

– kérdezték a megdöbbent újságírók Geena Davistől, aki kitartóan feminista filmként utalt előttük a Micsoda csapat! című 1992-es filmjére. Nem szokták meg, hogy valaki ezt a jelzőt alkalmazza a saját filmjére.

Őrület, hogy mennyire szégyellték ezt a szót akkoriban. Vagy ahogy az emberek azt mondták, »Én ugyan nem vagyok feminista, de azért...« Ezt mindig utáltam

– mondja a Guardian nagy portrécikkében az 1989-es Az alkalmi turistáért pár évvel pályakezdése után már Oscart is nyerő Geena Davis, akit aztán a Thelma és Louise egyik főszerepéért újra jelöltek a legfontosabb filmes díjra. 2020-ban aztán újra Oscart kapott, tiszteletbelit, olyan szerepéért, amit jóval kevesebben ismernek, mint Az alkalmi turistában, A földi lányok csábítók-ban vagy a Beetlejuice-ban játszott szerepeit: társadalmi felelősségvállalásáért.

Már gyerekkorban kezdődik

Davis már 2004-ben megalapította a társadalmi nemekkel és azok tévés gyerekműsorokban megjelenő arányaival foglalkozó kutatóintézetét, a Geena Davis Institute on Gender in Mediát, augusztus 10-én pedig idén is elindult – igaz, csak online – 2015-ben alapított filmfesztiválja, a Bentonville Film Festival, ahol a bemutatott filmek több mint 80%-át nő rendezte, 65%-át színes bőrű, 40%-át pedig LMBTQ ember – noha a 200 legnagyobb hollywoodi filmből 2017-ben csak 12,6%-ot rendezett színes bőrű alkotó annak ellenére, hogy az amerikai népesség 35%-a etnikai kisebbségekhez tartozik. Hasonlóképp csak 12%-ot rendezett ezek közül a filmek közül nő.

Ezek azok az arányok, amiken Geena Davis a maga eszközeivel változtatni szeretne, és ezen ma már legalább annyit dolgozik, ha nem többet, mint színészi karrierjén.

Davis akkor kapott a fejéhez, amikor kislányával együtt nézték valamelyik gyerekcsatornát. „Leesett az állam, és ott is maradt”, mondja arra utalva, hogy minden gyerekműsor szinte minden fontos szerepét hímnemű szereplők játszottak, de még a tömegjelenetekben is alig voltak nők, ha pedig fel is bukkant valamilyen nőnemű karakter, annak se volt igazán fontos szerepe. Ezért indította el a problémával foglalkozó intézetet: azt szeretné, ha már a gyerekműsorokban odafigyelnének arra, hogy a lányoknak is legyen kivel azonosulni, és a női szereplők is komolyabb, fontosabb súllyal jelennének meg, 

Ez remek módja lenne annak, hogy megakadályozzuk, már a kétévesekbe beletáplálják a nemi előítéleteket. De amikor erről beszéltem a szórakoztatóipar szereplőinek, mindenki közölte: »Ó, ezt a problémát már rég megoldottuk!«, majd előjöttek egy műsorral, amiben van egy darab női szereplő. Ezt elneveztem Hófehérke és a hét törpe-jelenségnek.

Úgyhogy megalapította az intézetet, és társaival két évet csakis a kérdés kutatásával töltött, aztán bemutatták az eredményeket a gyerek-szórakoztatóipar tagjainak, akik elmondása szerint a számoktól már ledöbbentek, és beismerték, soha nem gondoltak erre, de belátták, hogy valóban lehetne többet is tenni.

Davis szerint érdemes a kifejezetten gyereknek készülő műsorok háza táján söprögetni: 

Aki ezzel foglalkozik, az tényleg törődik a gyerekekkel, és hisz az adatoknak. A mainstream filmiparban viszont évtizedek óta tudják például azt, milyen kevés a filmrendezőnő, de ettől még eszük ágában sincs változtatni bármin is.

Több nő, több pénz

Pedig Davis intézete megmutatta azt is, hogy a több fontos női szereplő több bevételt hoz, és hát ha valaminek, a bevételnek Hollywood is hinni szokott: tanulmányuk szerint folyamatosan emelkedik azon filmek aránya a legtöbb bevételt hozó hollywoodi filmek között, amelyekben van fontos női szereplő, és amelyek alkotói között legalább egy nő is van. „Rejtély, hogy ez miért nem győzi meg őket” – mondja a Guardiannek Davis. „De hát az is ismert tény, hogy azok a cégek, amelyek vezetőségében van nő, több profitot termelnek. Akkor miért nem változtatnak? Unottságból? A status quo védelme miatt? Nem tudom, mindenesetre elég frusztráló.”

Davis egyébként karrierje kezdete óta hisz a fennálló viszonyok megváltoztathatóságában. Bár már 1988-ban megvolt az első nagy dobása Az alkalmi turistával, amivel első Oscar-jelölését azonnal díjra is váltotta, de azt mondja, az életét igazán a Thelma és Louise változtatta meg. „Azelőtt is felismertek az utcán A légy vagy a Beetlejuice miatt, de a Thelma és Louise után mindenki velem akart beszélgetni, és mindenki el akarta mondani, hogyan változtatta meg a film az életét, vagy hányszor nézték meg. És ez örökre meg is változtatta, ahogyan kiválasztom, mit szeretnék eljátszani.

Azóta mindig azt a kérdést teszem fel magamnak: mit fognak gondolni a nők a közönségben, amikor megnézik ezt a filmet?

Davis ezzel összhangban aztán el is játszotta a Micsoda csapat! című női sportfilm és feminista klasszikus egyik főszerepét. Mindkét film hatalmas kasszasiker volt. 

A Thelma és Louise után mindenki azt mondta, na most aztán rengeteg női főszereplős film fog jönni. Azt gondoltam, te atya ég, benne vagyok valamiben, ami elindítja a változást! A Micsoda csapat! után pedig mindenki azt mondta: na most aztán rengeteg női sportfilm készül majd! És eltelt öt év… Sokkoló volt, hogy abszolút semmi nem változott.

De nemcsak ez volt rossz tapasztalata a nemek és Hollywood viszonyában, átélt szexuális zaklatást is (egy rendező kérte, hogy üljön az ölébe egy meghallgatáson), és tanúja volt, ahogy más nőket zaklatnak forgatásokon. De azt mondja: „Akkoriban nem szólalhattál meg, mert akkor vége volt a karrierednek. A #metoo mindent megváltoztatott, ma már tényleg szabad erről beszélni. Olyan, mintha a sötét éjszaka után eljött volna a nappal, és ez csodálatos.”

Most visszagondolva mégis úgy fogalmaz, negyvenéves koráig, azaz a kilencvenes évek végéig kitartott a lelkesedése, de akkor valami eltört benne. Addig ugyanis úgy gondolta, ha egyszer az olyan sztárok, mint Meryl Streep, Jessica Lange vagy Sally Field csodálatos szerepeket játszhatnak el, és ő is folyton jó szerepeket kap,

akkor a dolgoknak előbb-utóbb javulniuk kell a nők számára.

De ez nem történt így, és ő is mintha elkezdett volna kevésbé ügyelni a szerepválasztásaira. Arra a kérdésre, nem érzi-e úgy, hogy a szakma cserben hagyta, azt feleli: „Ó, igen. Pont így érzem.”

De hogy a lelkesedése a világ megváltoztatására nem tűnt el, azt az intézet és a filmfesztivál bizonyítja. Ezzel ugyanis nem más a célja, mint egyszer és mindenkorra megváltoztatni a nők helyzetét Hollywoodban.

Meg akarjuk változtatni a világot! A célunk nagyon egyszerű: azoknak, akik elmondják a történeteiket, és azoknak, akiket a vásznon látunk, tükrözniük kell a teljes társadalmat, márpedig annak a fele nőkből áll, és hihetetlenül sokszínű. Nem arról van szó, hogy ez valami utópisztikus cél. Egyszerűen ennek van értelme.

Borítókép: Geena Davis a 2020-as Oscar-díjátadón - Getty Images Hungary Fotós:  Amy Sussman

Meghalt Chadwick Boseman

augusztus 29., 08:12 Módosítva: 2020.08.30 23:58
6689

Negyvenhárom éves korában meghalt Chadwick Boseman amerikai színész, akit a magyar nézők leginkább a Fekete párduc című Marvel-film címszerepéből ismerhetnek, írja a 24.hu. 

Tovább

Juliette Binoche kapja a Zürichi Filmfesztivál életműdíját

augusztus 28., 11:14 Módosítva: 2020.08.28 19:37
0

Juliette Binoche kapja a 16. Zürichi Filmfesztivál (ZFF) életműdíját, a Golden Icon Awardot. Az Oscar-díjas francia színésznő Hogyan legyél jó feleség? című filmjét be is mutatják a szeptember 24. és október 4. között megtartott fesztiválon. Ez lesz az első alkalom, hogy francia színészt tüntetnek ki a díjjal.

Tovább

Csernus egy ütésből padlóra küldi Szabó Győzőt

augusztus 27., 14:23 Módosítva: 2020.08.29 13:55
709

Megérkezett az első előzetes a Toxikoma című magyar filmhez, ami Szabó Győző önéletrajzi ihletésű, azonos című könyvéből készült, és a saját kábítószeres élményeit és rehabilitációját dolgozza fel. A film azért is érdekes, mert Magyarországon ritkán látni olyan sztorit, amiben a közelmúlt valóban létező szereplői tűnnek fel, itt pedig erről van szó, hiszen a két főszereplő Szabó Győző (Molnár Áron) és Csernus Imre (Kelemen Barna), az előzetesben mindketten hangsúlyosak, sőt, egy adott ponton az utóbbi kiüti az előbbit.

Tovább

Nem akartam átírni a történelmet, egy józan döntést hoztam

augusztus 27., 12:23 Módosítva: 2020.08.28 11:18
62

Megérkezett az első előzetes Szalay Péter Nincs parancs című dokumentumfilmjéhez, ami bemutatja két határőr, egy magyar és egy kelet-német katona történetét, akik egymástól függetlenül, parancs híján, magándöntésként megnyitották a határokat a kelet-németek előtt.

Tovább

Nem mész sehová, most jön még a zászlóégetés meg a vérivás!

augusztus 26., 13:50 Módosítva: 2020.08.28 00:04
48

Megjelent Nagy Viktor Oszkár (Apaföld) Becsúszó szerelem című filmjének első előzetese Ötvös Andrással, Gombó Viola Lottival és Stefanovics Angélával a főszerepben.

 A film sztorija szerint Gyula (Ötvös András), az elkötelezett fociultra és felesége, Mariann (Stefanovics Angéla) gyereket szeretnének. Miután kiderül, hogy a férfi meddő, és az örökbefogadás lehetősége is elszáll, Mariann utolsó esélyként megállapodik egy roma lánnyal, Lüszivel (Gombó Viola Lotti), hogy a hamarosan születendő gyermekét magukhoz veszik. A terv mindannyiuk életét fenekestül forgatja fel. Gyulának ettől fogva folyamatosan trükköznie kell, hogy ne bukjon le elvakult focirajongó barátai előtt, a magánélete pedig további nem várt fordulatokat tartogat számára.

Tovább

Jogszerűnek ítélte Roman Polanski kizárását az amerikai filmakadémiából a bíróság

augusztus 26., 10:05 Módosítva: 2020.08.27 10:21
75

Roman Polanskinak nem sikerült jogi úton érvényteleníttetnie kizárását az amerikai filmakadémiából. Egy Los Angeles-i bíró kedden úgy döntött, indokolt volt az Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS) 2018-as döntése, mellyel kizárta soraiból a szexuális zaklatás vétségében bűnösnek talált sztárrendezőt.

Tovább

A 2021-es berlini filmfesztiválon nem kapnak külön kategóriát a színészek és a színésznők

augusztus 24., 14:36 Módosítva: 2020.08.25 08:11
125

A Berlinale művészeti igazgatója, Carlo Chatrian és ügyvezető igazgatója, Mariette Rissenbeek bejelentette, nagy változás lép életbe 2021-től, ugyanis a legjobb színésznek és a legjobb színésznőnek járó díjat megszüntetik, helyette a legjobb főszereplőnek és a legjobb mellékszereplőnek osztanak díjakat, ami példa nélküli, írja az Indiewire

A fesztiválon 1956-ben vezették be a legjobb színész és a legjobb színésznő kategóriáját, 2020-ban előbbit  Antonio Ligabue (Hidden Away), utóbbit pedig Paula Beer (Undinevihette haza

Mariette Rissenbeek és Carlo Chatrian emellett azt is közölte, hogy a fesztivált jövőre nem virtuális formában tartják meg, ugyanis szerintük nagyon fontos az alkotók és a közönség számára is az az "analóg élmény", amit az ilyen rendezvények tudnak nyújtani. A tervek szerint a 71. Berlini Filmfesztivált 2021. február 11. és 21. között rendezik majd meg. 

Tovább

Szeptemberben folytatódik az új Batman film forgatása, készült is hozzá egy előzetesféle

augusztus 24., 10:23 Módosítva: 2020.08.25 10:47
72

A DC, illetve a DC Films az elmúlt pár napban alaposan felkészítette a rajongókat arra, hogy mire számíthatnak a jövőben, a DC FanDome virtuális eseményen bemutatták például a második Wonder Woman film legújabb előzetesét, valamint érkezett egy teaser is a legújabb Batman filmhez, amiben Robert Pattinson alakítja majd Bruce Wayne-t, illetve a Suice Squad folytatásáról  is kiderült egy s más.

Tovább

Russell Crowe ámokfutásával csalogatták vissza a nézőket a mozik az Egyesült Államokban

augusztus 24., 09:46 Módosítva: 2020.08.25 09:47
0

Hónapokig tartó kényszerű szünet után Russell Crowe Téboly (Unhinged) című filmjének premierjével nyíltak meg az észak-amerikai mozik néhány olyan államban, ahol ezt engedélyezték.

Tovább

Aj Vej-Vej már el is készült a koronavírus miatt lezárt Vuhanról szóló filmjével

augusztus 22., 19:08 Módosítva: 2020.08.24 10:39
137

A koronavírus-járvány kitörésekor lezárt Vuhanról készített dokumentumfilmet Aj Vej-vej világhírű kínai művész. A Coronation című, 115 perces film munkálatait Európából irányította a művész. Aj Vej-vej a Twitteren arról írt, hogy az alkotással azok az orvosok és nővérek előtt tiszteleg, akik a koronavírus ellen harcoltak.

Tovább

Halál a Níluson: folytatódik a bajuszparádé Kenneth Branagh főszereplésével

augusztus 19., 19:33 Módosítva: 2020.08.20 16:01
1149

Amikor 2017-ben bemutatták a Gyilkosság az Orient expresszen című filmet, ami Agatha Christie azonos című regénye alapján készült, és amiben Kenneth Branagh alakította Hercule Poirot-t, kollégánk így kezdte a kritikáját:

Ha egy film után az ember szinte csak arra emlékszik, hogy a főszereplő bajusza beszarás, mennyire jó volt, és a hideg rázza, ha eszébe jut a magyar szinkronban folyamatosan raccsoló Poirot, akkor maga a film nem hagyott benne túl mély benyomást. 

Már akkor tudni lehetett, hogy 21st Century Fox, vagyis most már 21st Century Studios szeretne folytatást készíteni, hogy franchise-ban gondolkodnak, és be is jelentették, hogy következő alkalommal a Halál a Níluson filmes adaptációját készítik el. Most meg is érkezett az előzetes a filmhez, ami 2020. október 23-án kerül majd a mozikba.

Amellett, hogy ismét ő lesz a belga nyomozó, Kenneth Branagh újból beült a rendezői székbe is. Illetve forgatókönyvet ismét Michael Green írta, és visszatértek a producerek, Ridley Scott, Mark Gordon, Simon Kinberg, Judy Hofflund és Michael Schaefer is. Ami pedig a szereplőgárdát illeti, Branagh mellett feltűnik majd a filmben Gal Gadot, Armie Hammer, Emma Mackey, Tom Bateman, Russell Brand, Rose Leslie, Letitia Wright, Jennifer Saunders, Annette Bening és Sophie Okonedo. 

Ez pedig az előzetes:

Tovább

Meghalt Ben Cross, a Star Trek egyik színésze

augusztus 19., 10:03 Módosítva: 2020.08.20 16:01
278

Rövid betegség után 72 évesen elhunyt Ben Cross, a négy Oscar-díjat nyert Tűzszekerek sztárja Bécsben, írja az MTI.

Tovább

Cameron Diazzal és Sean Conneryvel forgott volna a Mortal Kombat-film

augusztus 18., 16:04 Módosítva: 2020.08.19 09:40
276

Még kimondani is hihetetlen: 25 évvel ezelőtt, 1995. augusztus 18-án mutatták be az amerikai mozik az első Mortal Kombat-filmet. Bár a kritikusok nem voltak odáig érte, az azonos című videójáték-sorozat alapján készült film mindjárt az amerikai mozis toplista élén kezdett, és három héten át meg is őrizte a pozícióját, ezzel máig az egyik legtöbbet kaszáló videójáték-adaptációnak számít az Egyesült Államokban – a Sonic, a Tomb Raider, a Pokémon, az Angry Birds és a Prince of Persia moziváltozatai után.

Tovább

Folytatódik az új Mátrix forgatása Berlinben

augusztus 18., 15:09 Módosítva: 2020.08.19 11:37
0

Februárban kezdték el forgatni a negyedik Mátrix filmet San Franciscóban, és innen Berlinbe utazott volna a stáb, de már nem tudták folytatni a munkát a koronavírus-járvány miatt. Májusban az volt a terv, hogy júliusban ismét dolgoznak majd a filmen, és a forgatás azóta valóban újraindult, ezt maga Keanu Reeves erősítette meg, amikor videóinterjút adott az AP hírügynökségnek. 

Állítása szerint nagyon örül, hogy újra dolgozhat, és megnyugtatott mindenkit, hogy a szórakoztatóiparban dolgozók nagyon jó problémamegoldók és elvégzik a munkát.  Hozzátette, a járványhelyzet miatt természetesen a forgatáson nagyon odafigyelnek a biztonsági és higiéniai előírások betartására, és úgy tűnik, eddig minden rendben ment, és megfelelő ütemben haladnak. 

A legújabb Mátrix filmet eredetileg 2021 májusában mutatták volna be, de a premier dátumát áttették 2022 áprilisára.

Tovább

672 filmben játszott, de senki nem ismeri

augusztus 17., 18:57 Módosítva: 2020.08.19 09:40
602

Vagyis összesen 672 kredit a világ legnagyobb mozis adatbázisában, az IMDb-n. Ez a 91 éves, kínai szülőktől származó, de már az Egyesült Államokban született James Hong eddigi mérlege. Azért csak az eddigi, mert meglett kora ellenére a színész, író, producer és rendező Hong továbbra is aktív, és amint a koronavírus-járvány engedi, folytatja a munkát.

Tovább

Meghalt Bácskai Lauró István

augusztus 14., 14:56 Módosítva: 2020.08.14 20:12
2280

87 éves korában meghalt Bácskai Lauró István, a Gyula vitéz télen-nyáron, A Hamis Izabella, valamint a Nápolyt látni és... című filmek rendezője, közölte a család pénteken az MTI-vel. Ő rendezte a Keménykalap és krumpliorr című legendás ifjúsági sorozatot is Csukás István azonos című regénye alapján. Temetéséről később intézkednek.

Tovább
A rovat korábbi cikkei