Index Vakbarát Hírportál

Kiborító ez az új sorozat, mégse lehet abbahagyni

4 órája Módosítva: 2023.01.30 06:22
0

Manapság annyi szuperhősös sorozat megy a tévében, hogy Dunát lehetne velük rekeszteni. Egyrészt ott van ugye a Marvel Studios, akik pár mellényúlástól eltekintve olyan gyöngyszemeket raktak le az asztalra eddig, mint a WandaVízió, a Loki, vagy éppen a Holdlovag, amelyek egytől egyig a kihagyhatatlan kategóriába tartoznak. Bár a nagy vetélytárs, a DC erőtlenebb ezekhez képest, azért nekik is ott van egy Superman és Lois (idehaza az HBO Maxon), valamint az Igazság Ligája paródiájaként is felfogható, amúgy az Image Comics füzetein alapuló Legyőzhetetlen, és a szupervéres A Fiúk is megállják a helyüket a palettán. Utóbbiak az Amazon Prime kínálatában futnak.

Tagadhatatlan viszont, hogy a műfaj kicsit meg van rekedve, sok az önismétlő, unalomba fulladó szuperhősös film és sorozat, és egy ideje vagyunk páran, akik ki vannak éhezve arra, hogy valami szokatlant nézhessünk. Valami üdítőt, amin nem ásítozunk ötpercenként. No, az idehaza a Disney+-on, Amerikában pedig a Hulun január 25-én bemutatott A rendkívüli (Extraordinary) pont ilyen.

A rendkívüli által bemutatott világban, amikor valaki nagykorúvá válik, rögtön aktiválódik valamilyen szuperképessége. Már, amennyiben nem olyan szerencsétlen az illető, mint a sorozat főhőse, Jen (Máiréad Tyers), aki még 25 évesen is vár a dologra. A teljes megőrüléstől a lányt csak a barátai mentik meg, akik mindent elkövetnek azért, hogy Jent jobb kedvre derítsék: még Adolf Hitlert is visszahozzák a pilot egy pontján a halálból ideiglenesen, hogy froclizzák kicsit a náci diktátor szellemét. Nemcsak ők szakadnak az egészen a röhögéstől, hanem mi is, és ez csak némi ízelítő a prosztó, kiakasztó humorból, amit A rendkívüli képvisel.

Tovább

Ettől az új thrillertől mind a tíz körmünket lerágtuk

tegnap, 19:56 Módosítva: 2023.01.29 20:10
0
Emlékszik még valaki a Városfejlesztési osztály című szitkomra? Aubrey Plazára már az NBC hét évadot megért szupervicces sorozatában felkaptuk a fejünket, de akkor még álmunkban nem gondoltuk volna, hogy a színésznő a későbbiekben egy teljes karriert húz fel arra, hogy „ő az a furcsa lány”.

Márpedig így történt, pár évvel később a Légió című X-Men-sorozatban úgy hozta a főgonoszt a kisujjából kirázva, hogy minden jeleneténél a hátunk borsódzott. Persze ehhez kellett az is, hogy a most 38 éves színésznő megjárja a ranglétrát romkomokkal (Kamatylista, Zombibarátnő), feltámasztott horrorokkal (Gyerekjáték), független filmekkel (Kockázatos túra), esetenként Elizabeth Olsen keze alá játszva (Ingrid új élete), hogy aztán 2022-ben végre megmutathassa, mit tud. Igen, a Fehér Lótusz című HBO-sorozatra gondolunk, ahol Aubrey Plaza teljesítményét látva azt hittük, hogy ennél nincs feljebb, ennél többet ő sem hozhat ki a saját furcsaságából.

Tévedtünk. És ahhoz, hogy rájöjjünk a bakinkra, meg kellett találnunk az Emily the Criminal című thrillert.

Az Emily the Criminal, melyet Amerikában 2022 nyarán mutattak be, egy Los Angelesben élő lányt, Emilyt (Aubrey Plaza) állítja középpontjába, aki a millenniumi generáció tagja, így fiatal felnőttként adósságaival és azzal küszködik, hogy az istennek se akarnak neki normális, jól fizető melót adni. Ráadásul a helyzetet nehezíti, hogy Emilynek priusza van, nem kell komoly törvényszegésre gondolni, pár kihágásra csak. De ez már épp elég ahhoz, hogy a leendő munkaadók szívózzanak vele. Hősnőnk egy teljesen átlagos lány, akit egy nem mindennapi lehetőség talál meg – az ételkiszállító cégnél dolgozó egyik munkatársa gyors pénzkereseti lehetőséget ajánl neki: itt egy telefonszám, jelentkezz, majd keresnek, és egy óra alatt szerezhetsz 200 dollárt (kicsit több mint 71 ezer forintot).

Tovább

A járvány miatt akarták megölni a tinilányokat

tegnap, 12:36 Módosítva: 2023.01.29 12:44
2

Nem kellett sokat várnunk, hogy egyre több film a pandémia időszakába helyezze el történetét. Az utolsó rítus című horrorfilm már 2020-ban ezt vette alapul, akkor még a tilalmak miatt a Zoom platformját használták fel. A Netflix sikeres krimije, a Tőrbe ejtve – Az üveghagyma szintén a pandémia alatt játszódik, most pedig a Blumhouse Productions és a Peacock új, Sick című slasher horror filmjében is a karantén közben gyilkolásszák a fiatalokat.

2020. április 3.

273 880 bejelentett covidos beteg, a számok rohamosan nőnek.

42 állam rendelt el kijárási tilalmat.

Az ország 97 százaléka karantén alatt van.

Így indul a film, amitől egyből The Last of Us-féle apokaliptikus disztópiahangulata lesz az embernek, pedig csak a valóságot írja le. A film két egyetemista főszereplője együtt vonul el egyikük családi nyaralójába, hogy ott töltsék a kijárási tilalmat. Míg Miri (Bethlehem Million) kifejezetten fél a vírustól, addig barátnője, Parker (Gideon Adlon) előző este még egy random sráccal smárolt egy buliban. A lányok szinte nyaralásnak fogják fel a karantént, amikor Parker exe, DJ (Dylan Sprayberry) megjelenik. Ez azonban még semmi ahhoz képest, hogy a fiatalokra kegyetlen, maszkos gyilkosok vadásznak.

Képernyőkép 2023-01-26 142838
Fotó: Peacock / YouTube

Sick annyira tinihorror, amennyire csak lehet, ami nem meglepő, hiszen a Sikoly-filmek és a Tudom, mit tettél tavaly nyáron írója, Kevin Williamson készítette a forgatókönyvet. A Blumhouse Productions amúgy is folyamatosan ontja magából a filmeket, legutóbb a kritikusok által dicsért M3GAN árasztotta el az internetet. A siker ellenére a stúdió tud nagyon jó és elképesztően rossz alkotásokat is kihozni, a Sick pedig valahol a kettő között helyezkedik el.

Tovább

Ingyen nézhetjük a mutáns Palvin Barbarát, miközben meztelenül tekereg

január 28., 16:19 Módosítva: 2023.01.29 16:51
215

Nem túlzás azt állítani, hogy Palvin Barbara a világ egyik legszebb modellje. A gyönyörű magyar lány talpig sminkben vagy teljesen smink nélkül, hétköznapi szerelésben vagy futurisztikus kifutóöltözékben, mindenhogy lenyűgöző.

Ám ha valaki a szépségével hódít, talán nem meglepő, hogy külsejét elfedve vagy elcsúnyítva is szeretné megmutatni tehetségét a világnak. Valószínűleg a szupermodell is hasonlóan gondolkodhatott, ugyanis a színészi ambíciókkal rendelkező lány szerepet vállalt a cseh származású rendező, Eva Dolezalová rövid horrorfilmjében.

Tovább

Itt a lista: ezeket az Oscar-esélyes filmeket streamen is megnézhetjük

január 28., 15:43 Módosítva: 2023.01.29 11:43
18

A napokban nyilvánossá vált a 95. Oscar-gála összes jelöltje. Több film még jelenleg is megtekinthető a mozikban, viszont elég sok olyan alkotás is jelölést kapott a 23 különböző kategóriában, ami már a mozikból kifutott, így viszont otthonról is streamelhető. A Mafab listába szedte azokat a filmeket, amelyek Oscar-esélyesek, és akár streamingszolgáltatásokon keresztül azonnal megnézhetők.

Az összeállításban 13 olyan film van, amelyet frissen jelöltek Oscar-díjra, a 9 jelölést kapott Nyugaton a helyzet változatlantól a nyolcszoros jelölt Elvisig.

Tovább

Gurultunk a nevetéstől, annyira vicces Harrison Ford új sorozata

január 28., 13:48 Módosítva: 2023.01.29 14:01
1320

Az elmúlt néhány évben egyre jobban hozzászoktunk, hogy a legnagyobb mozisztárok is simán igent mondanak rá, hogy tévésorozatokban szerepeljenek: elég mondjuk Jude Law-t megemlíteni, aki Az ifjú pápában és folytatásában, Az új pápában brillírozott, de hozzá hasonlóan Nicole Kidman is az HBO-hoz szerződött, és nem egy, hanem kettő szériában, a Hatalmas kis hazugságokban és Tudhattad volna című miniszériában is látható volt. Akkor ott volt még Orlando Bloom: A Gyűrűk Ura egykori Legolasa a tündéres Carnival Row-ra mondott igent, de simán említhetnénk Julia Robertset és Sean Pennt is, akik a Gaslit című politikai thrillerben szerepeltek a kis képernyőn.

Ami ennél jóval meglepőbb viszont, hogy a néhánnyal korábbi generáció is elkezdett a tévébe migrálni, hiszen Sylvester Stallone a Tulsa Kingben állt gengszternek, és hasonló húzásra készül 2023-ban Arnold Schwarzenegger is, aki egy, a Netflix számára készülő kémsorozatban keménykedik majd. Na, és jelen cikkünk alanya, Harrison Ford sem fogja vissza magát, aki 80 éves kora ellenére egy számára teljesen új műfajban, egy félórás vígjátéksorozatban bizonyítja, hogy nemcsak a pisztolyok, hanem a vicces egysorosok durrogtatása is jól megy neki.

A Direkt terápiában (Shrinking), amelyet az Apple TV+ január 27-én mutatott be, egy Jimmy (Jason Segel) nevű terapeutát ismerünk meg, akitől páciensei útmutatást és segítséget várnak, de a fickó maga is durva krízisben van, és képtelen a saját életét egyben tartani. Míg tinédzser lánya a házban alszik, ő örömlányokkal bulizik a medencéjében, aztán félig részegen megy dolgozni, és kizárólag vehemens szomszédjának, Liznek (Christa Miller) és szarkasztikus, de azért törődő főnökének, Paulnak (Harrison Ford) köszönheti, hogy ennél nem sokkal rosszabb a helyzete.

Tovább

Máris megkaptuk az év legjobb mozifilmjét

január 27., 15:07 Módosítva: 2023.01.28 12:06
457

Tűkön ülve vártuk, hogy a magyar mozik január 26-án végre bemutassák A sziget szellemei című új filmdrámát, amelyről a nemzetközi sajtóban az elmúlt hónapokban a kritikusok szinte kivétel nélkül ódákat zengtek. Na meg az is elég pozitív előjelként kecsegtetett, hogy Martin McDonagh új rendezése lehengerelte a különböző filmgálák ítészeit, az IMDb szerint több mint 300 jelöléséből 108-at váltott díjra, ezek közül ki kell emelnünk a Golden Globe-ról elhozott három elismerést és azt, hogy a soron következő Oscar-gálán is nagy sansza van, hogy a legjobb filmnek kiáltsák ki.

A történet szerint 1923-ban járunk, egy fiktív ír szigeten, amelynek tőszomszédságában éppen kőkemény polgárháború zajlik. A vérontás Inisherin lakóit azonban elkerüli, akik néha egy-egy nagy durranást hallanak legfeljebb, amitől összerezzennek, de viszonylagos nyugalomban éldegélnek a festői környezetben. Itt ismerkedünk meg egy Pádraic (Colin Farrell) nevű fickóval, aki egy napon arra eszmél, hogy legjobb barátja és ivócimborája, Colm (Brendan Gleeson) nem hajlandó vele szóba állni. Amikor pedig hősünk rákérdez, hogy ugyan mi lelte idős barátját, kijelenti: egyszerűen nem kedveli már Pádraicot. Ráunt, utálja, látni se bírja… Szóval értik.

A hirtelen jött pálfordulás és a barátság megromlása, amit A sziget szellemei elmesél, nemcsak végtelenül szomorú, hanem groteszkül vicces is. Főleg, ha azt nézzük, hogy Colm drasztikus lépéseket helyez kilátásba, amennyiben Pádraic nem hagyja békén, és azzal kezd el fenyegetőzni, hogy egyesével vágja le saját ujjait a kezéről, ha a Colin Farrell által hozott egyszerű gondolkozású, de amúgy jó szándékú ürge nem tágít a közeléből és nem kussol el végre. A 108 perces, szóval nem túl elnyújtott játékidő alatt jóformán kamaradrámás tálalásban, zárt és szűk helyszíneken, hosszú és mély beszélgetős jeleneteken keresztül látjuk, ahogy a főszereplők viszálya már-már számunkra is elviselhetetlen módon elharapódzik – néha igen kellemetlen helyzetbe hozva bennünket, nézőket, mert nem tudjuk eldönteni, hogy sírjunk-e a látottakon, vagy nevessünk. Azok, akik hozzánk hasonlóan kedvelik a kompromisszumot nem ismerő, kiborító humort, valószínűleg mindkettőt csinálni fogják egyszerre.

Tovább

Mi a közös egy prostiban, egy főapácában, egy gyilkos ápolóban és egy arisztokrata nőben?

január 26., 19:48 Módosítva: 2023.01.28 06:28
246

A világháborúkról szóló filmek és sorozatok számomra ritkán érdekesek, ha csupán a csaták és a hadviselés módozati kerülnek előtérbe. Azonban egyszer-egyszer előkerül olyan produkció, amely izgalmas, és éppen azért, mert előtérbe kerülnek a „névtelen hősök” történetei.

A Netflix új francia sorozata, a Nők a fronton is ilyen. Azt mutatja be, hogy az első világháborúban mennyire fontos szerepük volt azoknak a nőknek,

akikről a történelemórákon soha nem hallottunk.

Nők, eltitkolt viszonyok

chrome-capture-2023-0-25 (1).png
Fotó: Unifrance

A sorozat története 1914-ben, Franciaországban játszódik. Négy különböző nőről szól. Sorsuk összefonódik a háború miatt. A főszereplő

A háború idején útjaik találkoznak, eltitkolt viszonyok kerülnek felszínre, és közösen segítik a közeli fronton harcoló katonákat.

Tovább

Megtaláltuk a legbetegebb sorozatot a Netflixen

január 26., 06:02 Módosítva: 2023.01.27 06:11
79

Szürreális és álomszerű – leginkább ezzel a két szóval tudnánk jellemezni a Netflix január 5-én bemutatott dán sorozatát, a Koppenhágai cowboyt, amelyet egészen megosztó rendező, Nicolas Winding Refn jegyez. A szakember korábban olyan filmeket adott ki a kezei közül, mint a Ryan Gosling főszereplésével készített Drive – Gázt!, a Valhalla –, A vikingek felemelkedése a mindig nagyszerű Mads Mikkelsennel, de a Neon démont se felejtsük el, melyben Elle Fanning karaktere süllyedt a modellszakma legmélyebb bugyraiba. Aki látta a direktor felsorolt alkotásait, az tudja, hogy Nicolas Winding Refnnek totálisan egyedi, mással össztéveszthetetlen stílusa és előadásmódja van.

Ezért merjük biztosan kijelenteni, hogy a Koppenhágai cowboyt csak imádni, vagy pedig gyűlölni lehet. Középút nincsen.

A Koppenhágai cowboy egy Miu (Angela Bundalovic) nevű fiatal nőt állít a középpontjába, akiről rögtön az elején kiderül, hogy nem csak a megjelenését tekintve érdekes jelenség. A fiús külsejű, rövid hajú és folyton melegítőt viselő hősnő ugyanis állítólag különleges képességekkel rendelkezik. Pénzért szerencsét hoz bárkinek. Egy szerb származású öregasszony, Rosella (Dragana Milutinovic) fel is bérli Miut, hogy segítsen, hozzon neki szerencsét a gyerekvállalás terén. Amire Miuval együtt mi sem számíthatunk, hogy a földi pokolban találjuk magunkat a karakterrel együtt: a ház, ahova Angela Bundalovic karaktere ideiglenesen beköltözik, súlyos titkoknak és beteg elméjű embereknek ad otthont.

Tovább

Zseniális ez az új thriller, mégse beszél róla senki

január 25., 15:02 Módosítva: 2023.01.26 15:45
621

Amikor meghalljuk olyan színészek nevét, mint Adam Sandler, Steve Carell vagy Seth Rogen, automatikusan a tapló, bugyuta humorra gondolunk. Pedig a felsorolt amerikai sztárok mindhárman egészen komoly stílusváltásba kezdtek az elmúlt években, Adam Sandlernek ott volt a Csiszolatlan gyémánt és a Mindent egy lapra, amelyekben ritkamód megtört fickókat hozott nagy elánnal, míg Seth Rogen a legjobb filmnek járó Oscar-díjra is esélyes A Fabelman családban lopta a show-t, a The Office-ból és az Űrhadosztályból ismert Steve Carell pedig egy sorozatgyilkosos thrillerben hozott tőle teljesen szokatlan, de amúgy bravúros alakítást.

Kissé vérzik a szívünk, ugyanis a hasonszőrű, Netflixen bemutatott Dahmer nagyot ment pár hónapja, de a tengerentúlon a Hulun sugárzott, november 30-a óta a magyar Disney+-on látható, A páciens című miniszéria nagy valószínűséggel észrevétlenül elzúgott a nagy többség feje mellett. Pedig a tízrészes produkciónak már az alapfelállása olyan, hogy ha meghallja az ember, nehezen állja meg, hogy rögtön leüljön a tévé elé.

A páciens főszereplője egy Alan Strauss (Steve Carell) nevű terapeuta, aki egy napon arra tér magához, hogy elrabolták, és valaki egy ágyhoz láncolta. A válaszra, hogy mégis ki követte el ezt a pofátlanságot, nem kell sokat várnunk, kisvártatva kiderül ugyanis, hogy a pszichiáter egyik páciense a hunyó, Sam (Domhnall Gleeson), egy fiatal és erősen zavart fickó, aki bevallja az orvosnak, hogy az a hobbija, hogy embereket öl. Nem egyet, nem kettőt, hanem sokat… Gyilkos ösztönének egyszerűen képtelen gátat szabni, de arra számít, hogy Alan segíthet neki.

Tovább

Végre egy ötletes filmmel rukkolt elő a Netflix

január 24., 20:31 Módosítva: 2023.01.25 16:58
46

Dél-Korea film- és sorozatipara mostanra megkerülhetetlen a modern szórakoztatóiparban. Az egész jelenség akkor kezdett lendületbe jönni, amikor az Élősködők elvitte a legjobb filmnek járó szobrocskát az Oscarról, és a cannes-i filmfesztiválon is Arany Pálma-díjat nyert, aztán nem sokkal később bedurrant a Squid Game az első évadával, és mindenki majd megőrült a Netflix sorozatáért.

Azok, akik a fent említett produkciókkal kapcsolódtak be az egész dél-koreai őrületbe, simán lemaradhattak olyan nagyszerű művekről, mint a 2003-as és mostanra kultikusnak számító Oldboy vagy a pár éve bemutatott zombis Vonat Busanba, amely a Walking Deadbe belefásult embereknek megmutatta, lehet ezt a műfajt még jól csinálni. A Vonat Busanba és talán kevésbé ismert folytatása, a Peninsula alkotójától, Jeon Szang-hótól jött január 20-án a Netflixre a JUNG_E című új sci-fi, amely első ránézésre és az amúgy megtévesztő előzetesek alapján sokszor látott tucatakciófilmnek tűnhet, de aki ezt hiszi, nagyobbat nem is tévedhetne.

A történet a XXII. századba kalauzol, amikor a klímaváltozás miatt az emberiség nagy része az űrbe menekül. A Föld és a Hold között lebegő, futurisztikus óvóhelyek lakosai között azonban feszültség pattan ki, amely lázadásba torkollik, és kitör egy heves polgárháború. A katonai dráma tehát nyilván nem maradhat ki a JUNG_E-ből, ám meglepően ötletesen tálalva kapjuk. A nyitójelenetben egy elit kommandóst, bizonyos Jun Dzsung-jit (Kim Hjun-dzsu) látunk ijesztő robotokkal küzdeni, egészen addig, amíg le nem áll a szimuláció, és ki nem derül, hogy a háborús hős tulajdonképpen már halott, a tudatát viszont lementették, és robottestbe került, a szakemberek pedig éppen azon izzadnak, hogy általa megalkossák a szuperkatonát, aki véget vet a konfliktusnak.

Tovább

Ennél erotikusabb filmet még életünkben nem láttunk a moziban

január 23., 08:56 Módosítva: 2023.01.24 09:26
1261

A Babylon nem könnyű néznivaló. Ez már Damien Chazelle új rendezésének nyitójelenetében nyilvánvalóvá válik, amelyben egy elefántot visznek egy puccos partiba, és a hatalmas állat még az odaút alatt nem elhanyagolható mennyiségű kulát ereszt egy szerencsétlen fickó nyakába. Aztán a film nem lassít, sőt... még ehhez képest is bedurvul, hiszen nagyjából 45 percen keresztül nézhetjük magát a táncos összejövetelt, ahol Hollywood krémje vetkőzik ki magából. A kivetkőzést szó szerint értse mindenki, mert buli helyett inkább egy hatalmas, fékevesztett orgiáról van szó, ahol meztelen nők, férfiak vonaglanak egymás hegyén-hátán, és a piros csipkét viselő Margot Robbie karaktere hozzájuk képest úgy néz ki, mint egy szolid, szűz menyecske. Ehhez adjuk még hozzá a hatalmas mennyiségű drogot, na és persze a már említett elefántot, amely betoppanva még őrültebbé teszi a hacacárét.

Ebben az erotikától túlfűtött jelenetsorban, amelyet még a szabad szelleműségéről ismert HBO is megirigyelne, ismerjük meg hőseinket, akik az 1920-as évek show-bizniszében igyekszenek talpra állni, vagy pedig talpon maradni. A mexikói bevándorló Manny Torres (Diego Calva) épp annyira szeretne valami maradandót alkotni a kor filmiparában, mint Nellie LaRoy (Margot Robbie), ám előbbinek meg kell járnia a ranglétrát, egy Jack Conrad (Brad Pitt) nevű némafilmes sztár mellett asszisztenskedve, míg utóbbinak elég egy kivágott ruha, a csábos mosoly, a cicivillantás, és már jönnek is a szerepek. A Babylon legfőképp róluk szól, ahogy

az amerikai filmipar felemeli mindhármukat, megadja nekik a több-kevesebb ideig tartó sikert, pénzt és csillogást, hogy aztán megrágja őket, kiköpje, és azt üvöltse, hogy jöhet a következő! Az Álomgyár vonatán ugyanis nincs fék.

Hogy Hollywood őskoráról és változásairól behatóbb képet kapjunk, mellékszerepekben megismerjük még az afro-amerikai jazz-zenészt, Sidney Palmert (Jovan Adepo) és a kínai–amerikai énekesnőt Lady Fay Zhut (Lin Jun Li), akik hasonló kálvárián mennek keresztül, mint a főszereplők, csak őket a bőrszínükért és szexualitásukért ítélik el egyik napról a másikra, amint a filmipar liberális fellegvárból konzervatív templommá alakul át.

Tovább

Megszakadtunk a röhögéstől, olyan vicces a Netflix új vígjátéksorozata

január 21., 19:13 Módosítva: 2023.01.22 20:35
45

Sűrűn panaszkodunk amiatt, hogy bár a dráma műfaja dübörög jelenleg a tévéiparban, olyan szitkomokból, amelyeken úgy igazán jóízűeket lehet nevetni, nincs túlkínálat. Pedig annak idején, legalábbis a brutális nézettségi adataikból kiindulva, igenis volt rájuk kereslet. Nemcsak az egymással civakodó családtagokról szóló produkciókra, mint, mondjuk, az Egy rém rendes család és a Kaliforniába jöttem, hanem a szedett-vedett baráti társaságokra koncentráló alkotásokra is, ez utóbbiak közül kiemelnénk a talán idehaza nem annyira ismert, de zseniális Freaks & Geekst, a Communityt, és persze az olyan mainstream darabok mellett sem lehet elmenni szó nélkül, mint a Jóbarátok, az Így jártam anyátokkal és az Agymenők.

Az Azok a 70-es évek show, mely az amerikai FOX csatornán 1998-tól 2006-ig futott, és az összesen 8 évada alatt 200 epizódot ért meg, tulajdonképpen a családi és a haverkodós szitkomok legjobb aspektusait keverte össze, és egy hat főből álló tinicsapatot állított a középpontjába, akik egy wisconsini kisvárosban, Point Place-ben tengették hétköznapjaikat, a Star Wars-imádó és tipikus jófiú Eric Forman (Topher Grace) pincéjében lógva. A szereplőgárda mostanra világsztároknak számító színészeket indított el a pályájukon, például Ashton Kutchert, aki itt egy buta szépfiút játszott, Mila Kunist, aki a Jackie nevű szép naivát alakította, de a balhéi ellenére Danny Masterson is nagy névvé nőtte ki magát, és Laura Prepont is itt láttuk először brillírozni, még jóval az Orange is the New Black előtt.

A szitkom mostanra kábé legendának számít, még úgy is, hogy idehaza csak az igazán vájt fülűek ismerik. Komoly pozitívum tehát, hogy bár a széria feltámasztása azoknak fog legjobban tetszeni, akik látták a 70-es években játszódó elődöt, a Netflixen január 19-én bemutatott Azok a 90-es évek show önmagában is megállja a helyét.

Tovább

A kétség kalapácsa – A megafilmesek szétverték a falu utolsó kocsmáját

január 21., 11:34 Módosítva: 2023.01.22 07:34
500

Petőfi Sándor nemcsak a szabadság lánglelkű prófétája, a szerelmi kapcsolatok fellelhető síkjainak poétikus analizátora, hanem parádés humorú művész is volt. Erre nálam sokkal méltóbb, szavahihetőbb és nagyságrendekkel több tudással rendelkező írástudók sokasága hívta már fel az olvasók figyelmét.

Akik nem szívesen olvasnak klasszikus verseket, azok számára segítség lehet a költő műveinek néhány jól sikerült színházi vagy mozgóképes feldolgozása, amelyből több is készült az idők folyamán. Szívesen nyúlnak a rendezők például a János vitéz és A helység kalapácsa című, jól dramatizálható, hosszabb lélegzetű munkáihoz.

Dombrovszky Linda az MTVA megbízásából és a Megafilm produkciójában az utóbbi televíziós verzióját rendezte meg. Előtte Zsurzs Éva készített belőle máig emlékezetes feldolgozást 1965-ben olyan zseniális színészekkel, mint Bessenyei Ferenc, Gábor Miklós, Major Tamás, Mészáros Ági és Gobbi Hilda.

Tovább

Teljesen elvarázsolt minket Steven Spielberg új mozifilmje

január 20., 21:13 Módosítva: 2023.01.21 21:55
425

Hollywood egyik, ha nem a legismertebb sztárrendezője Steven Spielberg, aki olyan nagy klasszikusokat adott ki a kezei közül, mint A cápa, Az elveszett frigyláda fosztogatói és három további Indiana Jones-film, az E. T., a földönkívüli vagy éppen a Jurassic Park, a Schindler listája, a Ryan közlegény megmentése és így tovább. Igazi lángelméről van szó, aki hiába alkot már idestova 64 éve, ha a The Last Gun című rövidfilmjétől kezdve számoljuk, a mai napig meg tud újulni. Steven Spielberg az a fajta direktor, aki képes a nagy tömegekhez szólni, megérinteni az emberek lelkét a filmjein keresztül, és felébreszteni a bennünk szunnyadó gyermeket.

A 76 éves szakember most fogta magát, és egy régóta dédelgetett projektjéhez nyúlt, A Fabelman család címmel csinált egy filmet a saját fiatalkoráról, a családjáról, arról, hogy pontosan hogyan hallotta meg a kamera hívó szavát. Steven Spielberg eddigi legintimebb alkotásáról van itt szó, egy olyan filmről, amelynek készítése lelkileg többször is darabjaira szedte saját bevallása szerint a direktort. Ugyanakkor eddig soha nem láthattunk még bele ilyen mélyen egy kultikus, még élő filmkészítő fejébe – ergo ebből a szempontból hatalmas mérföldkő ez.

Kezdjük ott, hogy aki Spielberget amiatt ostorozza, mert vette a bátorságot, és úgymond szobrot állított saját nagysága előtt, annak azt javasoljuk, hogy menjen és nézze meg még egyszer A Fabelman családot, mert a poén elszállt a feje mellett. Ez a film igenis a szakmai alázatról szól, nem arról, hogy Steven Spielberg saját magát vállon veregeti, és ahogy ez a coming-of-age sztori Sammy Fabelmanen keresztül (Gabriel LaBelle) bemutatja a rendező felcseperedését és művészi elhivatását, az maga a két és fél órás mozivarázslat.

Tovább

A Netflix elhozta nekünk a világ legkülönlegesebb sorozatát

január 19., 18:25 Módosítva: 2023.01.20 18:41
234

A 2023-as évet nagy ígérettel indította a Netflix, a Kaleidoszkóp című új vadonatúj sorozattal, amelyről a streamingszolgáltató azt állította, hogy bármilyen sorrendben végignézhetjük a nyolc epizódját, végeredményben ugyanúgy élvezni fogjuk a bankrablós történetet. Hasonló, újító megoldással nem most kísérletezik először a Netflix, hiszen a Black Mirror-tévéfilm, Bear Grylls-túlélőbajnok realityjei, és néhány animációs tartalom esetében interaktív néznivalókat is kínáltak az elmúlt években, amelyek esetében a távirányítót nyomkodva dönthettünk a szereplők helyett, hogy balra menjenek vagy jobbra, elfussanak-e az oroszlán elől, vagy szembeszálljanak vele.

A Kaleidoszkóp is bizonyos szempontból interaktív, hiszen mi döntünk róla, hogy milyen módszerrel vágunk neki a sorozatnak. A 24 évet felölelő cselekményt feldolgozhatjuk kronológiai sorrendben, vagy a Memento című filmhez hasonlóan visszafelé haladva az időben… minden rajtunk múlik. A legveszélyesebb talán, ha random ugrálunk az időben, mert ha véletlenül az elején futunk bele a nagy heistot feldolgozó, amúgy a Netflix által utolsónak szánt Fehér című részbe, akkor elég sokat fogunk értetlenül pislogni, hogy mi van itt.

Egy kis utánaolvasást követően, mi arra jutottunk, hogy a legjobb ötlet a Zöld című epizóddal elkezdeni a nagy kalandot, melyben a Breaking Badből, a Better Call Saulból és A Mandalóriból ismert Giancarlo Esposito éppen rácsok mögött szenved, és egyik társával együtt a szökést tervezgetik. Egy akciódús bevezetőt kaptunk azáltal, hogy a Zöldet választottuk kvázi pilotnak, mely egészen ügyesen megalapozott a főszereplőnek. Még úgy is, hogy ekkor Leo Pap múltjáról még semmit sem tudtunk. Csak annyi derült ki, hogy igazi lángelméről van szó, aki súlyos betegségben szenved.

Tovább

Ez a legszórakoztatóbb sorozat, amit az HBO valaha csinált

január 18., 19:49 Módosítva: 2023.01.19 16:35
315

Amikor az ember szétnéz a jelenlegi televíziós kínálatban, könnyen észre lehet venni egy ismétlődő tendenciát, csak úgy özönlenek ránk a minőségi drámasorozatok. Tudnánk sorolni napestig: Sárkányok háza, Sandman, Squid Game, The Last of Us, Better Call Saul, Stranger Things és így tovább. Bármelyiket választja az ember közülük, jó eséllyel nem fog csalódni, hiszen kompetens készítők, ügyes szereplőgárdával dolgozva, szinte biztosra mennek azzal, ahogy összerakják ezeket a produkciókat.

De hol vannak a jó komédiák? Azok, amelyek könnyeden szórakoztatnak, és bár megbújik bennük néhány tragikus sors, és fordulat, mégis végső soron arra mennek rá, hogy jókat vigyorogjunk a képernyő előtt?

white lotus warnermedia press hbo
Fotó: HBO PressRoom

Nem kell sokat agyalni rajta, mondunk rögtön egyet, A Fehér Lótusz a címe. Mike White dramedyje, amely az HBO saját gyártása, 2021 nyarán mutatkozott be az első hat részével, és eredetileg a csatorna azt tervezte, hogy ott lesz a vége a mókának. Talán még az HBO-nál sem számítottak rá, hogy pont egy murder mysterybe csomagolt nyaralós széria fog ekkorát durranni. Márpedig A Fehér Lótusz nagyot szólt, a magas nézettsége mellett kritikuskedvenc lett. A Survivort versenyzőként megjárt, egyedi stílusáról ismert – ő készítette az Enlightenedet is az HBO-nak – White-ot pedig kisvártatva megkérte a csatorna, hogy ugyan csináljon már egy folytatást. A Fehér Lótusz második évada a Hawaiin játszódó első etaphoz hasonlóan néhány nyaraló amerikairól szól, akik flegmák, gazdagok, jellemhibáik viszont nekik is vannak, így a nagy pofon a többségüknek elkerülhetetlen. Mi meg közben alig győzzük magunkba tömni a popcornt.

Tovább

Mindenki ezt az új horrort nézi a moziban, pedig egy forintot se ér

január 17., 20:33 Módosítva: 2023.01.18 13:35
149

A M3GAN című új sci-fi-horror eddig az év mozis szenzációja, amelynek a nyitóhétvégéjére 17-20 millió dolláros bevételt tippeltek az Egyesült Államokban, ehhez képest hozott 30-at, cikkünk írásának pillanatában világszerte a 100 millióhoz közelít. Úgy, hogy mindössze 12-ből készült. Természetesen a Universal Picturesnek sem kellett sok ezek után, és bejelentették, hogy a M3GAN folytatást kap, és franchise-zá válik. A nézők idehaza is özönlenek rá – mi majdnem telt házzal néztük –, a kritikusok odáig vannak érte, a horror fenegyereke, James Wan (Annabelle-trilógia, Eleven kór, Démonok között-trilógia) pedig a gyártó Blumhouse-szal közösen dörzsölheti a tenyerét örömében.

Bődületes sikere ellenére a M3GAN picit sem találja fel a spanyolviaszt, sőt... A film egyértelmű célja az, hogy szégyentelenül újradolgozza és modernizálja a Chucky-filmeket a mai tizen-, huszonéveseknek. Kár, hogy ennyire kilúgozottan és lélektelenül teszi, mert a törekvés amúgy megsüvegelendő lenne.

A történet középpontjában egy kislány, Cady (Violet McGraw) áll, aki egy tragikus autóbalesetben elveszíti a szüleit, majd nagynénjéhez, a babagyártó cégnél dolgozó Gemmához (Allison Williams) kerül. Gemma nappal bugyuta, szőrmók figurákat tervez, a főnökei háta mögött éjszakánként azonban egy titkos projekten ügyködik, egy M3GAN névre keresztelt high-tech bábun, amely forradalmasíthatja a játékipart, és a beleépített mesterséges intelligenciának köszönhetően nagy segítség lehet bármelyik szülőnek a gyereknevelésben. Amikor Gemma nem bír a felügyeletére bízott kisgyerekkel, kapva kap az alkalmon, és beveti M3GAN-t: a baba pedig szépen össze is barátkozik Cadyvel, lefoglalva és tanítgatva őt. Persze az első perctől kezdve mind tudjuk, hogy ennek tragédia lesz a vége.

Tovább

Végigbőgtük Tom Hanks legújabb filmjét a moziban

január 16., 17:49 Módosítva: 2023.01.18 05:52
7049

Amikor az ember meglátja Tom Hankset egy új film plakátján, óhatatlanul feljebb szöknek az elvárásai. Nem is véletlenül. Hiába van már közelebb a hetvenhez, mint a hatvanhoz, a hollywoodi színészlegenda még mindig képvisel egy bizonyos minőséget, amiből soha nem ad alább, kivéve ha mondjuk az élőszereplős Pinokkiót beleszámítjuk, ami tényleg frenetikusan rossz lett. Amikor Tom Hanks-filmre ülünk be, elvárjuk, hogy két órán keresztül szórakozzunk, mosolyogjunk, elérzékenyüljünk, aztán szipogjunk a zsebkendőnkbe, végül úgy keljünk fel a moziszékből, hogy ez igen! Ez megint mozivarázslat volt. Tom Hanks új filmje, Az ember, akit Ottónak hívnak, megadja mindezt, mégpedig tokkal-vonóval.

A történet középpontjában a hatvanéves Otto áll, egy teljesen hétköznapi férfi, akiről azt kell tudni, hogy a saját életénél jobban már csak a világot és a körülötte lévő embereket utálja jobban. Beleköt mindenkibe, kioktatja a szomszédait, és a mosolygást még hírből sem ismeri. Tudják, az a fajta nyugdíjas, aki kora reggel úgy rohan fel a buszra, félrelökve mindenkit, mintha rajta kívül senki nem élne a Föld nevű bolygón. Ottónak tényleg nagyon elege van mindenből,

olyannyira, hogy rögtön az első jelenetek egyikében megpróbálja megölni magát.

Ám a dolog nem jön össze, ráadásul egy új, frissen beköltöző család is elkezdi zaklatni Ottót, akit csupán egy dolog hajt innentől kezdve: hogy saját kezével véget vessen az életének.

Tovább

„Rengeteget meztelenkednek benne, de a szüleim így is imádják az új sorozatomat” – interjú Kumail Nanjianival

január 14., 08:30 Módosítva: 2023.01.16 02:37
5

A 44 éves pakisztáni-amerikai színész, Kumail Nanjiani sikeres karriert épített fel abból, hogy igazi kocka, és a humora is nagyon rendben van. Bár fiatal felnőttként tette át a főhadiszállását az Egyesült Államokba, ott stand-uposként a ranglétrát megjárva egész gyorsan nevet szerzett magának Hollywoodban is. Olyannyira, hogy 2018-ban a Time-magazin a világ száz legbefolyásosabb embere közé is beválasztotta Nanjianit, aki a feleségével, Emily V. Gordonnal együtt jegyzett Rögtönzött szerelem című filmmel Oscar-jelölésnek örülhetett. Nemcsak erről, hanem első sorozatos sikeréről, a Szilícium-völgyről, valamint az Örökkévalók című Marvel szuperhősös filmben és az Obi-Wan Kenobi című Star Wars-sorozatban szerzett tapasztalatairól is kérdeztük a színészt exkluzív interjúnkban, melyet a Disney szervezésének köszönhetően, Zoomon keresztül készítettünk vele.

A beszélgetés apropója, hogy Kumail Nanjianinak új sorozata érkezett pár napja, január 11-én a Disney+-ra, az Isten hozott a Chippendalesben című miniszériával kapcsolatban pedig arról is kifaggattuk a sztárt, hogy a szülei mit szólnak hozzá, hogy olyan produkcióban látható, amelyben csak úgy hemzsegnek az alulöltözött sztriptíz-táncosok.

Pakisztánban nőtt fel, és 18 évesen költözött az Egyesült Államokba. Mennyire volt ijesztő a váltás?

Nagyon! Kultúrsokkot kaptam. Korábban egyetlen alkalommal jártam csak Amerikában, néhány hétre mentem látogatóba, de ott lakni nyilván más. Az első két hét nagyon kemény volt, eltartott egy ideig, mire hozzászoktam, hogyan mennek itt a dolgok.

A Szilícium-völgy című HBO-sorozat hozott önnek nagyobb ismertséget, mely egy start-up cég indulását és feltörését mutatta be. Hogyan emlékszik rá vissza?

Imádtam azon a sorozaton dolgozni. Együtt forgathattam Mike Judge-dzsal, akire mindig is hősként tekintettem, hiszen rengeteg mindent lerakott az asztalra a komédia műfaján belül, és a szereplőgárda is nagyszerűen működött együtt. Emlékeim szerint 2012-ben vagy 2013-ban kezdtük a Szílicum-völgyet forgatni, amely megelőzte a korát, hiszen akkoriban az emberek még nem ismerték azokat a vállalkozókat, akik a nagy tech-cégek mögött állnak. Egyáltalán, a többség azt se tudta, mi az a Szilícium-völgy. Egyik pillanatról a másikra robbantak be a köztudatba az olyan arcok, mint Elon Musk, és váltak celebekké, akiket imádott a tömeg. Mi, akik a sorozatban dolgoztunk, ugyancsak észleltük a hozzáállásbeli változást. Nyilván semmi köze nem volt ehhez az HBO-s Szilícium-völgynek, de érdekes volt látni, hogy hat év alatt mekkorát fordult a világ.

A legtöbb szerepében azóta vicces fickókat játszik. Volt már olyan, hogy úgy érezte, belefáradt ebbe?

Nem, soha. Imádok vicces alakokat játszani, soha nem unom meg a poénkodást. Mindig is természetes volt számomra, hogy a legtöbb helyzetben a humort kerestem. Ilyen az életfilozófiám, és mostanra azt mondhatom, hogy ezzel azonosítanak. Izgalmasnak találom ezt a szakmát, és nem tudnám elképzelni magamat nélküle.

Tovább

Az HBO új horrorsorozatát egyszerűen képtelenség abbahagyni

január 13., 20:31 Módosítva: 2023.01.15 06:08
58
„Ez nem tévé, ez HBO.”

Jól ismerheti a többség ezt az ikonikus szlogent. Ha végignézünk azokon a saját gyártású sorozatokon, amelyeket a csatorna az elmúlt években kiadott a kezei közül, az idézet a mai napig megállja a helyét: gondoljunk csak az elgyötört tinédzserekről szóló Eufóriára, a modern Trónok harcának is bélyegzett Utódlásra vagy éppen a ténylegesen Westerosban játszódó Sárkányok házára, nem beszélve a Győzelmi sorozat: A Lakers dinasztia felemelkedéséről, amely a sportzsánerbe hozott valami fenomenálisat.

A The Last of Us című tévésorozatnak már a bemutatása előtt nagy sansza volt arra, hogy az HBO jelenlegi zászlóshajói közé emelkedjen. Elég volt ehhez annyi, hogy társ-showrunnernek megszerezték a Csernobil atyját, míg a másik készítő az a Neil Druckmann lett, aki az eredetileg PlayStation 3-ra megjelent, de a későbbi generációkra felújított The Last of Us első részét jegyezte csapatával, a Naughty Doggal. Tudtuk tehát, hogy van remény, az előzetesek is azt sugallták, hogy az HBO tisztelettel állt hozzá sokak kedvenc videójátékához, amely milliós példányszámban eladott bestsellerré, modern klasszikussá vált mostanra.

A The Last of Usszal kapcsolatban két nagy kérdésünk is volt: vajon sikerül-e egy olyan adaptációt csinálni, amely azoknak is élvezetes, akik soha nem hallottak a horrorjátékról? Illetve a sokat látott, gyakran szigorú gamereknek tudnak-e olyan sorozatot adni, amelyet ők is élveznek?

Tovább

Hogyan dolgozzák fel a tinédzserek egy barátjuk öngyilkosságát?

január 11., 21:01 Módosítva: 2023.01.12 13:56
61

A fiatalkori öngyilkosság témájával egyre többet foglalkozik a magyar társadalom, de még így sem eleget. A jelenséget gyakran a szülők szemszögéből figyeljük, arról azonban keveset beszélünk, hogy egy-egy ilyen tragédia milyen hatással lehet a tinédzserekre. Kárpáti György Mór legújabb nagyjátékfilmje, a Jövő nyár most ezt próbálja megfogni letisztult képi világával és kiemelkedő színészi alakításokkal.

A film első fele egy nyári osztálytáborban játszódik, ahol a társai számára néha furcsa, 18 éves Milán (Liber Ágoston) szerelmi háromszögbe keveredik legjobb barátjával, Danival (Brezovszky Dániel György) és a külsős lánnyal, Annával (Bukovszky Orsolya). A három fiatal a társaságból kiválva a saját útját járja, a feszültség pedig egyre fokozódik köztük. Egy év elteltével az osztály visszatér a kirándulás helyszínére, már Milán nélkül. A tinédzserek megpróbálják megérteni a fiú öngyilkosságát, és különbözőképpen próbálják azt feldolgozni.

Tovább

Ledaráltuk a tökéletes sorozatot a Netflixen

január 10., 20:10 Módosítva: 2023.01.12 06:07
940
Igazi korszakalkotó drámasorozat volt annak idején a Breaking Bad, melyet 2008-tól 2013-ig sugárzott az AMC nevű tévécsatorna, és egy Új-Mexikóban élő kémiatanárt, bizonyos Walter White-ot (Bryan Cranston) állított a középpontjába, aki a történet szerint nem sokkal az 50. születésnapja után arra eszmél, hogy gyógyíthatatlan rákbeteg. A férfi a hír hallatán drasztikus döntések sorozatát hozza, és egykori tanítványa, Jesse Pinkman (Aaron Paul) oldalán nekiáll drogot főzni, és lesüllyedni az alvilágba. A Breaking Bad tökélyre vitte a drámasorozatot, de a készítői a Better Call Saul révén bebizonyították, hogy ezt is lehet fokozni. Mégpedig az egyik legvalószínűtlenebb húzással, egy látszólag súlytalan mellékszereplőre építve. Ledaráltuk a hat évadot, és most önöknek is ezt ajánljuk.

A Breaking Badben rengeteg emlékezetes karakter felbukkant, gondoljunk a kőkemény nyomozó Hank Schraderre (Dean Norris), a gyorséttermet vezető maffiózóra, Gus Fringre (Giancarlo Esposito), a kopasz bérgyilkos Mike Ehrmantrautra (Jonathan Banks), vagy éppen Saul Goodmanre (Bob Odenkirk), a simlis ügyvédre, aki minden odds ellenére pártfogásába vette a bűnözőket, miközben neki is csurrant-cseppent.

Ostoba húzás lett volna az AMC-től, ha nem bővítik ezt az alapból remek univerzumot, és ez meg is történt: jóval azelőtt, hogy a Jesse Pinkmant visszahozó, El Camino című tévéfilmet 2019-re megcsinálták, Vince Gilligan és Peter Gould újfent összeálltak, hogy egy spinoffal örvendeztessék meg a Breaking Bad-rajongókat. A csavar az egészben? Az, hogy az egyik leglehetetlenebb figurát, a Bob Odenkirk-féle Sault tették meg főszereplőjének. Kevesen tudják, de a 2015-ben képernyőre került, hat évadot megért Better Call Saul eredetileg félórás komédiának indult. Jó érzékkel változtattak azonban a készítők az irányon, mert bár jókat lehetett rajta mosolyogni,

a 2022-ben a tévés szezon legerősebb évadát produkáló Better Call Saulnak az állt a legjobban, amikor vérkomoly drámázás ment benne.

A Better Call Saul egy igazán izgalmas egyveleg lett, hiszen az egész ott kezd, amikor a főszereplő alteregójának, Saul Goodmannek még nyoma sincsen. Jimmy McGill néven ismerjük meg Odenkirk karakterét, aki piti csalásokat követ el, eközben pökhendi bátyjával, Chuckkal (Michael McKean) viaskodik folyton, és némiképp váratlanul szerelembe esik kolléganőjével, Kim Wexlerrel (Rhea Seehorn).

Tovább

Ezek a legjobb sorozatok a szomorkás januári napokra

január 8., 08:56 Módosítva: 2023.01.09 11:36
266

Bár a hőmérsékletre – amennyiben nem kedveljük a téli fagyokat – nem lehet panaszunk, hiszen egészen enyhe eddig a tél, azért az év eleji szomorkás hangulat, a karácsony elmúltával beköszöntő eseménytelenség miatt sokan nehezen viselik a januárt. Szegény január a hónapok hétfője, a családdal ünnepelt karácsony és a barátokkal átbulizott szilveszter után ilyenkor szembesülünk vele, hogy kezdődik minden előröl.

Részlet A csodálatos Mrs. Maisel sorozatból
Részlet A csodálatos Mrs. Maisel sorozatból
Fotó: imdb

A bekuckózós napokra tehát hoztunk egy ajánlót tele vidám, mókás sorozatokkal, amelyekkel könnyebben átvészelhető ez az időszak, az idő pedig repül velük.

Tovább

Christian Bale új nyomozós filmje egy igazi mestermű a Netflixen

január 7., 19:48 Módosítva: 2023.01.09 06:57
3926

Amikor a modern filmipar legnagyobb átváltozóművészeiről van szó, akkor nemhiába jut Christian Bale neve az elsők között az emberek eszébe: a most 48 éves angol színész az Amerikai pszichóban egy jóképű sorozatgyilkos bőrébe bújt, aztán A gépész kedvéért közel 28 kilót dobott le magáról, hogy nem sokkal később a Batman-trilógiában megint színizom szuperhősként tegyen rendet Gotham városában. Christian Bale-t azonban nemcsak fizikai igénybevételt megkövetelő szerepekre válogatják ki szívesen, hanem komor drámák állandó figurája is egyben.

Ez utóbbira a legújabb példa a Halványkék szemek (Pale Blue Eye) című kosztümös krimi, mely a gótikus horror rajongóinak igazi csemege. A január 6-án bemutatott film a Netflix első idei nagy dobása, amelyben Christian Bale egy veterán nyomozót, Augustus Landort alakítja. 1830-ban járunk, amikor a West Point Katonai Akadémiát haláleset rázza meg: egy fiatal kadétot felakasztva találnak. Mindez lehetne sima öngyilkosság is, ám a bűntényt tovább árnyalja, hogy valaki ezenfelül a fickónak kivájta a szívét, szóval nem véletlenül rángatják oda a sokat látott detektívet. Ide elkél a szaktudás.

Tovább

Hivatalosan is lesz második évada a Netflix sikersorozatának

január 7., 07:07 Módosítva: 2023.01.08 07:23
187
A streaming platform év végi sikersorozatának, a Wednesday-nek hivatalosan is lesz második évada – jelentette be a Netflix közösségi oldalán.

A Netflix egyik legkedveltebb sorozata az utóbbi időben egyértelműen a tavaly novemberben megjelent Wednesday lett, amit Tim Burton rendezett. A nyolcrészes széria középpontjában a Jenna Ortega által alakított fiatal Wednesday áll, aki a Nevermore Akadémiára kerül, és egy gyilkossági rejtélyt próbál megoldani.

A nyolcrészes sorozatot többek között Erdélyben, Bukarestben és más romániai helyszíneken forgatták, felvetődött azonban annak a lehetősége is, hogy a sorozat második évadát Magyarországon  forgathatják . Két okból is kérdésessé vált a romániai folytatás:

Tovább

Nagy kár, hogy ezt a sorozatot rajtunk kívül senki sem ismeri

január 6., 05:49 Módosítva: 2023.01.06 17:28
112
Néha a legegyszerűbb történetek ütik a legnagyobbat.

Ez a tételmondat abszolút ráhúzható a Detectorists című BBC-sorozatra, amelynek a középpontjában két olyan középkorú fickó áll, akikről első ránézésre a legnagyobb magabiztossággal jelentenénk ki, hogy a világ legunalmasabb figurái. A valóságban azonban olyan alakokról van szó, akiket különleges hobbijuk miatt igenis érdemes megismerni. Lance és Andy ugyanis szabadidejükben fémkereséssel foglalkoznak, hordozható detektorokkal járják a kihalt mezőket, abban reménykedve, hogy letűnt korok kincseire, történelmi ereklyékre találnak.

A sorozat alapötlete érdekes módon fogant meg korábban A Karib-tenger kalózaiban, a Trónok harcában, a Britanniában és a brit The Office-ban látott Mackenzie Crook fejében, aki egy nap céltalanul kapcsolgatta a tévét, és az egyik csatorna műsora épp a detektoros fémkereséssel foglalkozott. Az író-rendezőnek szöget ütött a fejébe, hogy vajon milyen emberek lehetnek azok, akik ilyesmivel kötik le magukat délutánonként és hétvégenként, a kreatív agyalás végeredménye pedig egy három évados, remekműnek nevezhető, de kriminálisan alulértékelt dramedy lett.

Detectorists-2014-.png
Fotó: IMDb

A Detectorists helyszíne Danebury, egy apró település, az Isten háta mögött kettővel, Essex északi részében, ahol a legtöbben jobb híján kocsmázással eresztik ki a gőzt magukból. A főszereplők, a Mackenzie Crook által játszott Andy és jóbarátja, Lance (Toby Jones) lehetnének talán kevésbé magányosak, ha jobban lekötné őket az ivászat, de nekik az igazi kikapcsolódás és a nagy szerelem a kincskeresés, ahol fura eszközeikre támaszkodva beszélhetik ki sérelmeiket, párkapcsolati és munkahelyi gondjaikat, miközben fittyet hánynak a világ többi lakosára.

Tovább

Remegve jöttünk ki a moziból, annyira durva ez az új horrorfilm

január 5., 16:12 Módosítva: 2023.01.06 15:36
102

A látogatás (Speak No Evil) az a fajta film, amelynél rögtön az elején muszáj leszögezni, hogy csak az nézze meg, akinek kötélből vannak az idegei – ha ne adj' isten valaki napok múlva hajnali kettőkor felriad miatta álmából, és a benne látottakon morfondírozik, kérjük, ne bennünket hibáztasson. Merthogy ez a dán–holland lélektani horror a kis büdzséje és a minimalista tálalása ellenére is képes arra, ami a legtöbb hasonszőrű műnek nem sikerül: elemi erővel hozza a frászt az emberre.

Részlet A látogatás című filmből
Részlet A látogatás című filmből
Fotó: ADS

Christian Tafdrup rendezése üdítően hat, mert nincs benne se Pennywise, se Freddy Krueger, se más, a misztikum világából szalajtott rémálom... Helyettük a hús-vér gonosszal nézhetünk farkasszemet. Szerencsére csak közvetett módon, a mozivásznon keresztül.

A történet egy nyaralással indul. Bjorn (Morten Burian) és párja, Louise (Sidsel Siem Koch) a kislányukkal, Agnesszel (Liva Frosberg) fedezik fel az amúgy gyönyörű toszkán vidéket, szippantják magukba az utánozhatatlan olasz hangulatot, minden életigenlésével együtt. Aztán Bjorn és Louise hogy, hogy nem, összebarátkoznak a Hollandiából jött Patrickkal (Fedja van Huet) és Karinnal (Karina Smulders), akik visszahúzódó kisfiukkal, Abellel (Marius Damslev) jöttek kikapcsolódni. Normál esetben itt a két család közötti kapcsolat véget is érne, mindenki menne tovább élni az életét, ám a hollandok meghívják a dán famíliát magukhoz.

Tovább

Az Aranybulla-sorozat a legrosszabb dolog, ami 2022-ben a kultúrában történt

január 5., 10:18 Módosítva: 2023.01.06 12:17
931

Vannak azok a műsorok, amelyeket kizárólag azért hagyunk futni a háttérben, hogy legyen mire aludni. Ilyen a hétvégi Forma–1 ebéd utáni időmérő edzése, vagy akár az összes, History Channelen futó ismeretterjesztő műsor. Nagyon úgy tűnik, a magyarok is megirigyelték a power nap aláfestőként kellemesen duruzsoló tévéműsorokat, ugyanis már látható a hatrészes Aranybulla-sorozat, ami – sajnos – maximum akkor értékelhető, ha már nagyon ránk fért egy pihentető alvás.

Ez több okból bosszantó.

Egyrészt nem kevés pénzbe került, másrészt olyan színészek szerepelnek benne, akiket szívesen nézünk (bármi másban), harmadrészt szükség van olyan alkotásokra, amelyek feldolgozzák a magyar történelmet.

Mohamed Mbougar Sarr fogalmazta meg Az emberek legtitkosabb emlékezete című könyvében, hogy rosszul olvasni (azaz értelmezni) egy szépirodalmi művet nagyobb bűn, mint nem elolvasni. Ugyanezen a gondolatmeneten elindulva:

UNALMASAN, HIBÁS FORMÁTUMBA ÁGYAZVA BESZÉLNI A MAGYAR TÖRTÉNELEMRŐL NAGYOBB BŰN, MINT HA NEM CSINÁLTUNK VOLNA SEMMIT.

A történelem ismerete elengedhetetlen ahhoz, hogy legyen jövőnk, a fiatalokkal megszerettetni a törit ezért létszükséglet. Tehát piacra dobni egy hatrészes sorozatot az Aranybulláról, ami majdnem minden szempontból élvezhetetlenné teszi a befogadást, nem jó út. Ezt tetőzi, hogy az átadásra szánt információk értelmezése erősen kérdőjeles, de erről később.

Tovább

Még soha nem láttunk ekkora agymenést a Netflixen

január 4., 06:57 Módosítva: 2023.01.05 07:29
280

A Fehér zaj (White Noise), amelyet a Netflix még az óévben, december 30-án mutatott be, úgy indít, mint egy átlagos családi film: a főszereplője az Adam Driver által játszott Jack Gladney, egy visszahúzódó professzor a helyi egyetemen, a felesége, Babette (Greta Gerwig) is tipikus, jólelkű kertvárosi asszonykának tűnik, gyerekeik pedig igazi okostojás rosszcsontok.

Tiszta sor, hogy egy diszfunkcionális famíliáról van szó, láttunk már ilyet ezerszer, nem? Hát, nem.

Azok a nézők, akik nem jártak utána, hanem a műfaji besorolásra csak egy pillantást vetve vágtak neki a Fehér zajnak, jó nagy pofont kaptak ettől a filmtől. Merthogy ez inkább egy társadalomkritika, egy néha megmosolyogtató szatíra, ami sűrűn abszurdizmusba hajlik – szóval kicsit se bánik kesztyűs kézzel a szélesebb közönséggel. A Fehér zaj ráérősen nézi a saját köldökét, filozofálgat a modern emberekről, és láthatóan a direktor, az egyedi stílusáról ismert Noah Baumbach (A fantasztikus Róka úr, Frances Ha, Házassági történet) magasról tesz rá, hogy hányan nyúlnak a távirányítóhoz még jóval a vége előtt, és kapcsolnak át inkább valami könnyebben fogyaszthatóra. Nem szégyen, utóbbiból is van bőven a Netflixen.

A történet középpontjában tehát a már felemlegetett Gladney család tagjai állnak, akik csak első ránézésre tűnnek viszonylag normálisnak. Kisvártatva kiderül, hogy apuka egészen morbid tárgyat, a haladó nácizmust oktatja az egyetemen, és a Hitler-tanszék vezetője, anyuka valami titokzatos gyógyszert tömköd magába, a gyerekek meg nem tudják hol a helyük, és már-már pofátlanul beleütik az orrukat a felnőttek dolgába.

Tovább