Index Vakbarát Hírportál

Több rendbeli nemi erőszakkal vádolták meg Weinsteint

2018.05.31. 02:46

Az egymillió dolláros óvadék fejében szabadlábon védekező Harvey Weinstein (egykori) filmmogult magyar idő szerint csütörtök hajnalban vádolta meg a manhattani vádesküdtszék. Ez egyébként az amerikai büntetőeljárásokban az egyik első lépés, az ügyésszel együtt kell arról dönteniük, hogy készüljön-e vádirat valaki ellen. Az ülésükön nincs jelen bíró, és védőügyvéd is ritkán. Ha a "nem" mellett szavaznak, az ügyész saját jogon még ekkor is továbbviheti az ügyet, ha elég erősnek érzi a vádat.

Jelen esetben a "nem" fel sem merült, Weinsteint több rendbeli nem erőszak elkövetésével vádolták meg, illetve egy rendbeli, magatehetetlen személy sérelmére elkövetett erőszakos közösüléssel. Az ügyészség szerint két New York-i lakcímmel rendelkező nő sérelmére követte el a bűncselekményeket.

A vádat a manhattani kerületi ügyész, Cyrus Vance jelentette be, nem sokkal azután, hogy Weinstein ügyvédje jelezte: védence nem tesz vallomást a vádesküdtszék előtt, mert nem volt elég idejük felkészülni a védelemre. Ahogy azt korábbi cikkünkben írtukez váratlan lépés, hiszen az esküdtszék előtt előadhatná saját verzióját a történtekről.

Az ügyvéd szerint egyébként a vádak felháborítóak: az egyik egy olyan nő kapcsán merült fel, akivel Weinsteinnek 10 éven át tartó, közös megegyezésen alapuló viszonya volt (beleértve az állítólagos 2013-as incidens utáni éveket is),  a másik állítólagos erőszak 14 éve történt, egy Lucia Evans nevű nő terhére, aki szerint Weinstein orális erőszakra kényszerítette őt az irodájában.

Vance annyit tett hozzá a vádhoz, hogy egy lépéssel közelebb kerültek ahhoz, hogy Weinstein elnyerje méltó büntetését.