Index Vakbarát Hírportál

A Los Angeles Times új tulajdonosa is harcolni fog az álhírek ellen

2018. június 18., hétfő 19:31

Dr. Patrick Soon-Shiong lett a patinás Los Angeles Times napilap tulajdonosa, írja az NPR. A portál meg is szólaltatta az új tulajdonost, aki elmondta, hogy egyáltalán nem anyagi megfontolásból vásárolta meg a lapot, hanem azért, mert most van lehetőség arra, hogy komoly hatással lehessenek az Egyesült Államokra. Soon-Shiong szerint az LA Times benne van abban a három újságban, amely országos és nemzetközi hatással bír a cikkeivel. A másik kettő ilyen a New York Times és Washington Post.

Soon-Shiong 500 millió dollárt fizetett az LA Timesért, illetve hozzá került a San Diego Union-Tribune és a spanyol nyelvű Hoy is más dél-kaliforniai helyi lapokkal együtt. Ezzel 18 év után kerül ismét kaliforniai kézbe az idáig chicagói tulajdonú médiavállalat.

Az új tulajdonos egyébként multimilliárdos sebész és vállalkozó, többek között tulajdonrésze van a Los Angeles Lakers NBA-csapatban is. Soon-Shiong egyébként Dél-Afrikában született, ahová a szülei a második világháború elől menekültek Kínából. További kérdés még, hogy mi lesz a chicagói Tronc vállalat többi médiafelületével, rengeteg regionális lap mellett ugyanis még hozzájuk tartozik a szinte komoly eléréssel bíró Baltimore Sun, Chicago Tribune és a New York Daily News is. Azt viszont megígérte, hogy az előző tulajdonosokkal szemben nem folyamatosan megszorításokra koncentrál, hanem azt fogja figyelni, hogyan lehet ésszerű befektetésekkel növelni a színvonalat.

Ami érdekes, hogy Soon-Shionggal kapcsolatban korábban felmerült, hogy valamilyen feladatot kapna az államvezetésben Trump megválasztása után, azonban az amerikai elnökkel szemben a vállalkozó nem ellenségekként tekint az újságírókra. A munkához teljes átláthatóságot ígért olyannyira, hogy a hírrészleg akár róla is írhat úgy, ahogyan azt a szerkesztők megfelelőnek gondolják.

Az NPR-nek adott interjújában kiemelte, hogy a New York Times és a Washington Post jelenlegi sikereit leginkább a remek szerkesztőiknek köszönhetik, és arra készül, hogy a két újság direkt konkurenciája legyen, ami szerinte egy-két éven belül meg is történhet.

Az álhír korunk rákbetegsége

- mondta az NPR-nak, majd hozzátette, hogy az eddig felsorolt újságok ereje az újságírók integritásának köszönhető, és óriási szükség van az oknyomozó munkára, ahogy arra is, hogy az emberek nyelvén beszéljenek.

A demokratikus- és sajtószabadság része, hogy az igazságot mindig megismerhessük

- mondta még, és hozzátette, hogy a tulajdonosi részről semmilyen beleszólás nem lesz a szerkesztőségi munkába, teljes függetlenséget kap a stáb.

A helyzet iróniája egyébként, hogy a nagy tervek ellenére az új GDPR-szabályozás miatt az LA Times egyelőre elérhetetlen Magyarországról és Európa több országából.

Rovatok