Index Vakbarát Hírportál

Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Hősként ünnepelnek Isztambulban egy 17 éves algériai fiút, Feuzi Zabaatot, aki elkapott egy ablakból kizuhanó 2 éves kislányt, Doha Muhammedet, aki egy menekült szír család gyermeke.

  Mint a BBC videója megmutatja, szerencsére a  17 éves fiú éppen felfelé nézett, amikor a kislány kimászott a nyitott ablakon és az aszfaltra esett volna. Mivel Zabaat tettét egy videófelvétel is megörökítette, így a képsorok percek alatt bejárhatták a világsajtót.

  Egy éve francia állampolgárságot kapott és még Emmanuel Macron francia elnök is meghívta azt a Maliból származó,  22 éves Mamoudou Gassamát,  aki, "Pókemberként" mászott fel emeleteken keresztül, hogy megmentsen egy emeletről kilógó kisfiút.

   

 • Múlt hét hétfőn nálunk is olvashattak Mike Gravelről, a demokraták mémháborúval berobbanó elnökjelöltjéről, aki deep fried memékkel és dabeléssel törné meg Donald Trump hatalmát.

  A jelek szerint az amerikai fiatalok korábbi kedvence, Bernie Sanders sem akar lemaradni a trendi kontent terén, ugyanis fogta magát, és 

  csinált egy Twitch-csatornát.

  Egyelőre még nincs semmilyen tartalom a csatornán, de sajnos nem valószínű, hogy a jövőben epikus gémer kontentet fog gyártani, és Tyler1-szerű őrjöngéseket tol majd a streamjén. Ehelyett minden bizonnyal a Facebook és a YouTube kiegészítéseként fog majd szolgálni a csatorna, ahol élőben beszéli majd ki az aktuális problémákat.

  Ez amúgy nem is rossz ötlet, elég régóta van már IRL-szekciója a platformnak, a politikai témák viszont elég alulreprezentáltak, úgyhogy akár be is jöhet a dolog. De persze az is lehet, hogy Bernie Sanders holnaptól arról fog üvöltözni, hogy kinek az anyjával feküdt le, bármi lehet.

  (via)

 • A csütörtök délelőtti székesfehérvári vonaton utazott a nap győztese: egy férfi, aki kempingszékkel utazva egészen elnöki módon oldotta meg az elfogyott ülőhelyek jelentette problémát.

  Le a kalappal!

 • Nem tudom, más is telerajzolta-e a tankönyveinek a sarkait pörgethető minirajzfilmekkel, de mi rendszeresen ezt csináltuk. Főleg a vastagokkal ugye, és akkor egyből mind a négy felhasználható sarokra rajzoltunk, sőt a lapélekre is. Nem volt szép dolog - utólag elismerem -, bár mentségemre legyen mondva, hogy nem iskolai, hanem "rendes könyvvel" soha nem tettem ilyet.

  Szóval nagyon megörültem Dusik Móni és Vörös Botond grafikus Budapest Gif(t)book című kiadványának. Könyvnek nem annyira nevezhető, hiszen kevesebb mint egy perc alatt "kiolvasható". Ez egy flipbook ugyanis, magyar neve nem nagyon van, hívhatjuk mondjuk pörgetőnek. Ami miatt pedig pont nekem mutatták meg, az a témája. Nem spoilerezném el az egészet, maradjunk annyiban, hogy kis jeleneteket villant fel a fővárosi életből.

  Nem mondom, hogy magamnak megvenném közel 3500 forintért, csak hogy elüssem vele üres 45 másodpercemet, de dizájnajándéknak kiváló. Nem véletlenül lett a neve is Gif(t)book. Mindenesetre én külföldi rokonként jobban örülnék egy ilyennek Budapestről, mint mondjuk egy hógömbnek, ami nagyjából ugyanannyi ideig szórakoztat mint a flipbook, de egyrészt tudod előre mi lesz a vége, másrészt mutogatni se nagyon lehet az ismerősöknek.

  Úgyis egyre inkább abba az irányba megy a világ, hogy az információkat képernyőkön olvassuk inkább, a könyv pedig fokozatosan luxus dizájntárggyá válik. A Budapest Giftbookról a Facebook-oldalán tudhattok meg többet, ahová egy csomó képet is feltöltött az alkotó.

Rovatok