Index Vakbarát Hírportál

Kispadról lettek nemzeti hősök

2008. október 27., hétfő 14:14

A futsal-világbajnokságot a cserekapus nyerte meg Brazíliának, a büntetőpárbajban kétszer is védett. Nem ő az egyetlen, aki a padról beugorva hős lett, nagy pályán ez sikerült már Casillasnak és Toldónak is.

A múlt vasárnap véget ért futsal-világbajnokság döntőjében a hazai pályán szereplő brazilok úgy nyertek a spanyolok ellen, hogy a döntő utáni büntetőpárbajban az egész találkozón a kispadon ülő cserekapus, Franklin védett a meccsen jól teljesítő Tiago helyett.

Franklin – aki még a kispadon is betudott gyűjteni egy sárga lapot – két büntetőt is kivédett, míg csapattársai csak egyet rontottak el.

jongbloed 1974

A futball történelemben nem egyszer vált hőssé cserekapus, az egyik legemlékezetesebb beugrás a világ jelenleg talán legjobb kapusához, Iker Casillashoz köthető, aki a 2002-es BL-döntőben a megsérült Cesar helyére állt be a második félidő elején.

A meccs hajrájában négyszer is hatalmas bravúrral védett, ezzel jelentősen hozzájárulva a csapat kilencedik, máig utolsó BL-sikeréhez.

Ez a döntő nem Casillas bravúrjairól, hanem Zidane fantasztikus kapásgóljáról marad emlékezetes, ezt a gólt mellesleg a Real nemzetközi kupákban szerzett legszebb góljának választották.

Hasonlóan sikeres helyettesítés volt az 1990-es vb-n Goycoechea argentin kapus beugrása. A négy évvel korábban világbajnoki címet nyerő Pumpido ugyanis megsérült a szovjetek elleni csoporttalálkozó legelején, így a fiatal kapusnak kellett beugrania.

Ez annyira jól sikerült, hogy a negyeddöntőben - a brazilok kiverése után - a jugoszlávokat büntetőkkel verték, és az elődöntőben is tizenegyesekkel bizonyultak jobbnak a rendező olaszoknál. Természetesen mindkét alkalommal Goycoechea volt a főszereplő. Az már személyes tragédiája, hogy a döntőben a német Brehme éppen tizenegyesből tudott neki gólt lőni.

Szintén egy elvesztett vb-döntő jutott a holland Jongbloednak, aki ugyan kezdett az 1978-as tornán a hollandoknál, de a középdöntőben már Schrijvers volt a favorit.

Ő azonban megsérült az olaszok elleni találkozón, így Jongbloed a döntőre visszakerült a kapuba, ott aztán a Kempes vezérelte argentinok háromszor is betaláltak neki, így 1974 után másodszor is vesztes vébédöntőn védett.

Az olasz Francesco Toldo is csak azért volt az olaszok első számú kapusa a 2000-es Európa-bajnokságon, mert Gianluiggi Buffon az utolsó, norvégok elleni selejtezőn megsérült. Toldo aztán az egész tornán remekelt, leginkább a hollandok elleni elődöntőben parádézott, ahol a rendes játékidőben egy, a büntetőpárbajban pedig két tizenegyest is hárított.

Rovatok