Index Vakbarát Hírportál

Wolf Géza

Ijesztő adatok jöttek a tüdőrákról, vezeti a halálozási statisztikákat Ijesztő adatok jöttek a tüdőrákról, vezeti a halálozási statisztikákat

2030-ra 2,89 millió tüdőrákos lesz a világon, a túlélési esélyük alig 19 százalék.

tegnap, 22:44

Mostantól lehet pályázni az e-bringák megvásárlásának a támogatására, itt vannak a részletek Mostantól lehet pályázni az e-bringák megvásárlásának a támogatására, itt vannak a részletek

Egymilliárd forintos támogatást adnak az elektromos kerékpárok vásárlására.

tegnap, 21:07

Levélben jön a biztonság, fontos üzenetet kap sok lakáshiteles Levélben jön a biztonság, fontos üzenetet kap sok lakáshiteles

A változó kamatozású hitelek helyett fix törlesztőrészleteket kell felajánlaniuk a bankoknak.

tegnap, 20:44

Vincent Reffet gyakorlatozás közben vesztette életét Dubajban. A baleset idején is azt a szinte szuperhősjelmeznek tűnő öltözetet viselte, amellyel akár óránként 400 kilométeres sebességgel tudott repülni.  

Az ismert francia kaszkadőr 36 éves volt. Rövid, ám annál eseménydúsabb pályafutása során olyan hihetetlen produkciókat vitt véghez, mint amikor denevérszárnyaival leugrott az Alpok egyik csúcsáról, és az arra tartó repülőgép nyitott ajtaján beszállva landolt.

 

Ő volt a bázisurás világcsúcstartója is, ugyanis 2014 áprilisában a világ legmagasabb épületéről, a 828 méter magas dubaji Burdzs Kalifa toronyházról vetette magát a mélybe.

 

Hogy kerül a mikuláscsizma az asztalra, pontosabban a jó öreg ajándékosztó az amerikai légvédelem homlokterébe? A válasz kézenfekvőnek tűnik: Santa szánja a levegőben érkezik, akárcsak egy kontinentális ballisztikus rakéta. 

Akármennyire is logikus a fenti okfejtés, a valóság ennél meglepőbb.  1955-ben ugyanis Harry Shoup légvédelmi ezredes egy téves telefonhívást  vett fel . A vonal túlsó végén egy kislány volt, aki egy áruház hirdetésében hibásan nyomtatott számot tárcsázott, és azt hitte, magával a Mikulással beszél. A katonatiszt belement a játékba, innen datálódik hát az amerikai légvédelem karácsonyi akciója, a NORAD Tracks Santa.

Ahogy 65 éve minden évben,  az amerikai légvédelmi parancsnokság (NORAD) az idei karácsonykor is fogadja a gyerekek telefonhívásait arról, merre jár a Mikulás. Legalább is azokból az országokból, ahol a hagyomány szerint ő viszi az ajándékokat a fa alá.

A Colorado Springs-i Peterson légibázis konferenciatermében két-három óránként váltják egymást az önkéntesek, akik felelnek a kíváncsi gyerekkérdésekre, évről évre 130 ezernél is több hívásra válaszolva december 24-én este hat órától. Idén viszont  a koronavírus-járvány miatti drasztikus megszorítások következtében jó pár hívó hoppon maradhat.

Kétségkívül lesznek csalódott gyerekek, de szeretnénk, ha minden résztvevő biztonságban lenne

– mondta a NORAD szóvivője, hozzátéve, hogy azok, akik az ingyenes Mikulás-szám hívásakor nem tudnak élőben beszélni velük, egy felvételt hallhatnak majd arról, merre tart éppen a rénszarvasok húzta szán.
     

Blasek Gyöngyit a 80. születésnapján a Budapest Bábszínház társulata köszöntötte, miután egyik legkedvesebb szerepét játszotta a Gengszter nagyi című darabban. A magát ékszertolvajnak kiadó nagymama szerepében bábosként, illetve  prózai színészként is a hátán viszi az előadást. 

Színházi szerepei mellett a legutóbbi időkig folyamatosan tanított  a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, ahol a jövő bábjátékosai sajátították el  tőle a klasszikus árnyjáték technikai alapjait.  

Rovatok