Index Vakbarát Hírportál

Készül a lopakodó robotrepülő

2010. május 20., csütörtök 13:50

Először készül olyan gép, ami mindenféle emberi segítség nélkül képes elkezdeni, levezényelni majd befejezni egy küldetést. A repülések év végén indulnak.

Év végén emelkedik a magasba először a Boeing Phantom Ray lopakodógép. A pilóta nélküli szerkezet számos hadműveletben vehet részt attól függően, hogy milyen képességére van szükség, a szerkezet mindenesetre alkalmas az ellenséges célpont megsemmisítésére is.

A több mint tíz méter hosszú gépet először május tizedikén mutatták meg a szabadban a sajtónak. A gép képes akár ezer kilométer per órás sebességgel is cirkálni 40 ezer lábas magasságban, a 15 méteres fesztávolságú, 16 ezer kilós robotgép az egyik legfélelmetesebb, pilóta nélküli szerkezet, amit eddig ember épített. A General Electric F404-102D-hajtóműnek hála a Phantom Ray akár egy 2200 kilométeres sugarú körben is tud járőrözni.

De nem a hatótávolság a legérdekesebb a típusban, sőt, még csak nem is az, hogy pilóta nélkül képes repülni. A Boeing gépe előtt is volt ugyanis már számos olyan robotrepülő, ami eredményesen teljesített szolgálatot például Afganisztában. Ezek a típusok viszont kézi irányítással működtek, távvezéreltek voltak, míg a Phantom Ray akár emberi beavatkozás nélkül is képes elvégezni munkája egy részét. Elég feltölteni a küldetés feladatait, a gép már elvégzi a munkát a felszállástól a végrehajtáson át a leszállásig, mindenféle emberi segítség nélkül.

A pusztítóerő, amit a gép képvisel, jelentős. Két nagy JDAM (Joint Direct Attach Munition) vagy nyolc kisebb SMB (Small Diameter Bomb) szerelhető fel a Phantom Rayre.

A típus azonban egyáltalán nem biztos, hogy gyártásba kerül, inkább csak arra szolgál, hogy kipróbálják benne a legújabb technológiákat, amik ilyen-olyan átalakítás után belekerülhetnek majd a sorozatban gyártott modellekbe is.

A Phantom Ray várhatóan decemberben emelkedik először a levegőbe.

Rovatok