Index Vakbarát Hírportál

Lefilmezték az orosz lopakodó vadászt

2011. március 29., kedd 11:44

Elkészült az orosz lopakodó vadászgép, a Szuhoj PAK FA második prototípusa, derült ki az első próbarepülésről készült, kiszivárgott videóból.

A felvétel a Szuhoj szibériai gyárában készült, és jól látható rajta, hogy a gép sokat változott a tavaly bemutatkozott első verzió próbarepülései óta: szakértők szerint több nyoma is látható a törekvésnek, hogy a jobb manőverezésért részben feláldozzák a lopakodó képességet. Míg az első prototípus célja a gép repülési tulajdonságainak tesztelése volt, a második verzió már a fegyverrendszerek kipróbálására is alkalmas.

A PAK FA ötödik generációs, többfunkciós lopakodó vadász, a Szu 27-esek, és a legendás Mig-29-esek leváltására tervezték. Fő konkurense az amerikai F22 Raptor, illetve később az F35 Lightning lesz. A Szuhoj szerint nagyjából ezer darabra van keresletet a világpiacon gépből a következő évtizedekben, az orosz légierő mellett India lehet a fő vásárló, 200 körüli megrendeléssel.

A PAK FA kifejlesztésének költségét 8-10 milliárd dollárra becsülik független szakértők, egy darab legyártását pedig 100 millióra, vagyis jóval olcsóbb, mint a 150 milliós F22 Raptor.

A gép bevezetése 2015 körül várható, amikor technikai paraméterei alapján a világ legmodernebb vadászgépének fog számítani. A tervek szerint a végsebessége 2500 km/h, vagyis a hangsebesség kétszerese felett lesz, hatótávolsága pedig 5500 km. A fegyverzetéről egyelőre nem sokat tudni, a szakértők két 30 mm-es gépágyút, és az aktuális bevetéstől függő rakétákat, illetve maximum 1500 kg-os bombákat sejtenek. A PAK FA bevethető lesz légi, földi, és vízi célpontok ellen is, készül belőle egy- és kétüléses változat is.

Rovatok