Index Vakbarát Hírportál

Videó és fotók a kínai lopakodó vadászgépről

2012. március 13., kedd 13:08

A kínai hadsereg lopakodó repülőgépéről, a J–20-ról először 2010 végén szivárgott ki egy fotó, a rossz minőségű felvétel azonban nem sokat árult el a gép vélt vagy valós képességeiről. A napokban nyilvánosságra került fotók, illetve a gépet manőverezés közben bemutató videó megtekintése után már pontosabb képet kaphatunk erről. A J–20 a videó harmadik percénél száll fel.

A J–20 állítólag orosz tervekre épül épül, bár az érintettek tagadják, hogy ez így lenne. Más források szerint a Szerbiában lelőtt F–117-es lopakodó vadászgépből meríthettek ötleteket a tervezők. Noha ez továbbra is egy-másfél évtizedes hátrányt jelent a mai csúcstechnológiához képest, a gépet alacsony gyártási költségei miatt nemcsak a kínai hadsereg, hanem a feltörekvő országok is hadrendbe állíthatják a közeljövőben.

Maga a gép különös hibridnek tűnik. Az orra leginkább az F–22-es vadászgépek sajátos formáját idézi, míg a farrész a Szuhoj T–50-re emlékeztet.

A gép manőverezési képességeire és fegyverzetére a rendelkezésre álló fotók és a mozgóképes anyag alapján bajosan következtethetünk, a Wired cikke szerint az F–22-nél lomhább, kevésbé ügyesen manőverező modellről lehet szó, ugyanakkor több üzemanyagot és fegyvert képes szállítani, mint az amerikai riválisa.

Rovatok