Index Vakbarát Hírportál

Új fotók a kínai lopakodó drónról

2014. szeptember 18., csütörtök 13:17

Előkerült néhány felvétel a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg (KNFH) lopakodó drónjáról, a Pterodactylről. Feltételezik, hogy a fotókat a 38-as hadosztály hadgyakorlatán készíthették idén augusztusban, amikor Kína Üzbegisztánnal, Tádzsikisztánnal, Kazahsztánnal és Oroszországgal tartott közös hadgyakorlatot.

A szakértők szerint a 38. hadosztály két zászlóaljának 24-36 Pterodactyl drónja lehet; ezek aktív, rendszerben álló robotrepülőgépek. Az egyenszürkére festett Pterodactylek két HJ-10 típusú tankelhárító rakétát szállítanak; a célzásról a gép orra alá szerelt elektrooptikai szenzorok és lézeres célzóberendezések gondoskodnak.

További érdekes adatok a gépről:

A Pterodactyl abban különbözik más kínai robotrepülőgépektől - például a CH-4-től -, hogy a gép orrán lévő dudor egy nagyobb teljesítményű antennát rejt, ami nagyobb távolságból is stabil kommunikációt biztosít, illetve növeli az ellenállást a zavaró jelekkel szemben.

A Pterodactylt a kínaiak nem csak maguknak tervezték; népszerű exportcikknek számít, elsősorban a közel-keleti országokban.

Rovatok