Index Vakbarát Hírportál

Lézerrel kijelölhető a villámcsapás helye

2015. június 25., csütörtök 09:03

A filmbéli gonosztevő Ivan Vanko villámló ostorral ment neki a Vasembernek, de most az a helyzet, hogy a tudományos laborokban ennél sokkal jobbat találtak ki. A valóságban lézerrel lehet módosítani az elektromos kisülések irányát és a becsapódás helyét.

Akár olyan helyre is tudjuk irányítani a villámokat, ahol be tudjuk gyűjteni az energiáját 

– mondta Matteo Clerici, a módszert bemutató tanulmány vezető szerzője. Ezzel a módszerrel olyan elektronmikroszkópot is tudunk építeni, ami átlát a tárgyak sarkán. A lézeres irányítás azért működik, mert a fénysugárral ionizálni tudják a levegőt, és ez kijelöli az elektromos kisülés útját.

Clerici most a fizikusi posztdoktoriján dolgozik a skóciai Heriot-Watt Egyetemen. Kollégáival egyelőre csak laboratóriumi körülmények között, kisebb elektródák között tesztelte a módszert. Az egymástól 5 centiméterre lévő elektródák közt nagyon rövid, 50 femtomásodperces lézerimpulzusokat lőttek ki, és lencsékkel változtatták meg a nyaláb formáját.

Miközben a lézert különböző irányba terelgették, az elektródákon áramot vezettek át. Különböző lencsék használatával más és más alakot vett fel a kisülés, a cikkcakkostól a szép ívesen meghajlóig.

Rovatok