Index Vakbarát Hírportál

Hova forduljon, ha zsarolóvírus támadta meg?

2016. július 26., kedd 10:17

Biztonsági cégek a rendőrséggel együttműködve új oldalt indítottak, amely segít a zsarolóvírusok áldozatain, és tanácsokat ad a fertőzés elkerülésére.

A zsarolóvírusok, vagy angol nevükön ransomware-ek régi motorosok a digitális kártevők között, de az utóbbi időben minden korábbinál elterjedtebbek és nagyobb figyelmet is kapnak, részben azért, mert kórházak és más közintézmények is sorban fertőződnek meg velük. Olyan kártékony programokról van szó, amelyek egy számítógépre jutva elérhetetlenné tesznek bizonyos fájlokat vagy akár az egész rendszert, és váltságdíjat követelnek azért, hogy a tulajdonos újra hozzájuk férhessen. Manapság az a fajtájuk a legnépszerűbb, amely titkosítja a fájlokat, és a nehezen visszakövethető bitcoinban kéri a váltságdíjat.

A No More Ransom! (Nincs több zsarolás!) nevű oldalt a Kaspersky Labs, az Intel Security, az Interpol és a holland rendőrség hozta létre. Az oldalon lehet olvasni a zsarolóvírusokról, a megelőzéshez is összegyűjtötték a legfontosabb tanácsokat, de ami a leginkább hiánypótló, hogy egy helyen megtalálható több olyan eszköz is, amellyel fizetés nélkül eltávolíthatók a már feltört kártevők. A felhasználók feltölthetik egy-egy titkosított fájljukat, hogy kiderüljön, mivel fertőződtek meg, vagyis pontosan miben szorulnak segítségre.

A kezdeményezés közvetett célja, hogy a kevesebb fizető áldozattal csökkentse a zsarolóvírusokból befolyó profitot, ezzel végső soron elérje, hogy ne annyira érje meg ez a fajta támadási módszer. A zsarolóvírusok ugyanis éppen azért népszerűek, mert viszonylag könnyű az előállításuk, viszont elég magas a fizetési hajlandóság, vagyis egészen jövedelmező bizniszről van szó. Nem is mindegyiket tudják még hatástalanítani a szakemberek, ezért a legjobb védekezés ellenük a megelőzés. Már csak azért is, mert ahogy Durmics Tamás, a ransomware.hu-t üzemeltető Manware Kft. vezetője korábban az Indexnek elmondta, magának a zsarolóvírusnak az eltávolítása nem feltétlenül szüntetni meg a veszélyt, hiszen a hekkerek ritkán szokták elengedni azt a gépet, amelyiket egyszer már sikerült megfertőzni.

Rovatok