Index Vakbarát Hírportál

Világrekord: 104 műholdat juttatott az űrbe India

2017. február 15., szerda 13:19

Egyetlen rakétastarttal összesen 104 műholdat juttatott a világűrbe szerdán India, jelentette az MTI. Ez az ISRO (Indian Space Research Organisation), azaz India űrügynöksége szerint világrekord.

A felvitt 104-ből 101 külföldi volt, mivel a dél-ázsiai ország a nemzetközi ügyfelek kiszolgálásával nagyobb részesedét szeretne a 330 milliárd dolláros (96 ezer milliárd forintos) globális űriparból.

A rakétastart hibátlan volt, a helyi hírcsatornák élőben közvetítették. A 104 műhold együttesen 650 kilogrammot nyomott. A 101 külföldi nanoműhold közül 96 amerikai volt, ezen kívül egy-egy izraeli, kazahsztáni, holland, svájci és egyesült arab emírségekbeli műhold állt Föld körüli pályára.

Narendra Modi államfő Twitteren gratulált a sikeres starthoz: "India üdvözli a tudósait!". Modi optimistán tekint India űrprogramjára, dicsérte a tudósok munkáját, akik három éve kis költségvetésű misszió keretében szondát küldtek a Marsra, amely első próbálkozásra sikerrel bolygó körüli pályára állt.

Az ISRO alacsony árai vonzzák a megrendelőket: tavaly 75 műholdat bocsátottak fel nemzetközi ügyfelek megbízására az Andhra Prades állambeli Szriharikotából.

Rovatok