Index Vakbarát Hírportál

2500 film fér a jövő merevlemezére

2017. október 14., szombat 08:36

A Western Digital szerint a merevlemezek adattároló kapacitása rövidesen meghaladhatja a 40 terabájtot, vagyis a negyvenezer gigabájtot. Ezt úgy érnék el, hogy a hagyományos, 3,5 hüvelykes merevlemezekre mikrohullámokkal írnák az adatokat.

Az SSD meghajtók nagyon népszerűek az otthoni felhasználók körében, de a nagyobb vállalatok és a hálózati tevékenységből élő cégek még mindig mozgó alkatrészekre épülő merevlemezeket használják. Ezek lassúbbak az SSD-nél, de nagyobb kapacitásúak és olcsóbbak lehetnek.

Egy 40 terabájtos merevlemezen kábé 2500, kétórás, hagyományos felbontású film tárolható.

A Western Digital szerint ez a kapacitás elérhető, csupán a merevlemezek adatsűrűségét kell megnövelni. Ez sikerülhet, ha a forgó tányérokra mikrohullámmal írják rá a mentett adatokat. Az eljárást MAMR-nek hívják; ez a Microwave-Assisted Magnetic Recording (mikrohullámú mágneses rögzítés) rövidítése.

Az első MAMR-prototípusok már elkészültek. A legfontosabb partnerek már jövőre megkaphatják az első használható modelleket, a nagyüzemi gyártásra 2019-ig kell várni. A gyártó azt ígéri, 2025-re a 40 terabájtos kapacitás is meghaladható lesz.

(BBC | Western Digital)

Rovatok