Index Vakbarát Hírportál

Az amerikaiak 90 százalékát kiirthatná Észak-Korea egy kongresszusi jelentés szerint

2017. október 25., szerda 10:52

Egy elektromágneses impulzusra (EMP) épülő észak-koreai támadás akár az Egyesült Államok népességének 90 százalékával is végezhetne a társadalom összeomlasztásán és az emiatt fellépő éhezés előidézésén keresztül – írja a Telegraph egy új amerikai kongresszusi jelentés nyomán.

Az EMP az elektromágneses spektrum teljes frekvenciatartományát átfogó sugárzás, amely jellemzően atombomba robbanásakor keletkezhet. Ha viszont a cél maga az EMP, nincs szükség egy atombomba-támadás precizitására, mert a nukleáris töltetnek nem kell belépnie a légkörbe a felrobbanás előtt. Egy magas légköri, vagyis 30 kilométer feletti robbantás olyan elektromágneses impulzusokat gerjesztene, amelyek a modern elektromos eszközök jelentős részét tönkretehetné.

A legborúlátóbb forgatókönyv szerint egy ilyen támadás esetén a boltok három napon belül kifogynának az élelmiszerből, és a népesség rövid úton elkezdené felélni a 30 napos nemzeti élelmiszer-tartalékot. (Tudják, azt, amit Magyarországon tavaly felszámoltak.)

Az Egyesült Államok a modern technológiának köszönhetően képes fenntartani a 320 milliós népességét. Egy EMP, amely egy évre kiütné az elektromos hálózatot, megtizedelné az ilyen nagy populáció támogatásához szükséges kritikus infrastruktúrát

– mondta Peter Vincent Pry, az októberben kiadott jelentés egyik szerzője, atomstratégiai szakértő, korábbi CIA-alkalmazott egy kongresszusi belbiztonsági albizottság meghallgatásán.

Más szakértők vitatják, hogy valóban olyan súlyos és közvetlen fenyegetést jelent-e ez az eshetőség – vagyis hogy Észak-Korea egyáltalán képes lenne-e ilyen támadás kivitelezésére. James Clay Moltz, a kaliforniai Tengerészeti Posztgraduális Iskola nemzetbiztonsági kutatója például a Forbesnak azt nyilatkozta, a jelentésben predesztinált tömegpusztítás "jelenleg nem tűnik igazoltnak".

A kérdésnek egyébként aktualitást ad, hogy a kongresszus önálló EMP-ügyi bizottságát (amelynek Pry korábban a kabinetfőnöke volt) szeptember 30-án, 16 éves működés után megszüntették – annak ellenére, hogy Észak-Korea a közelmúltban bejelentette, hogy képes ilyen típusú fegyverek előállítására. (Ezen a téren egyébként Dél-Korea is igyekszik felpörgetni a fejlesztéseit.)

Az észak-koreai fenyegetésről és az két ország közötti az utóbbi hónapokban eszkalálódó diplomáciai válságról ebben az aktában gyűjtöttük össze a tudnivalókat.

Rovatok