Index Vakbarát Hírportál

Nem látjuk jönni, csak megszólal a zene

2017. december 6., szerda 09:21

Sok nehéz korszakon túljutott már az otthoni zenehallgatás, az ízléstelen diszkófényes óriáshifitornyok és a kétkazettás magnók például soha nem fognak visszatérni, arra mérget vehetünk. Minden átkerült a zsebbe, a telefonunkról szól a zene, onnan irányítjuk a színes ledeket is.

Régi hangrendszereink nagy része elavult, de a padláson porosodó hangfalakat még érdemes előkotorni, azokra még fel tudunk építeni egy modern hangrendszert. Találtunk is ehhez egy érdekes eszközt.

A kínai gyártású iEast StreamAmp AM160-ban erősítő, digitális-analóg átalakító (DAC) és hálózati lejátszó van, nagyjából akkora, mint egy külső usb merevlemez, és többszobás (multiroom) zenehallgatásra is alkalmas.

Bluetooth helyett szélessávú hálózaton fogadja a zenét

Az audiofil hangtechnikában elterjedt puritán stílus ma már a szélesebb közönségnek szóló eszközökben is megjelenik, a lejátszókon ugyanis nincs szükség visszajelzésre, elég azt látni, hogy áram alatt van a készülék. Az AM160 megfelel ennek a trendnek, roppant egyszerű. Az elején kapcsolókallantyút, hangerőállítót és egy usb 2.0 portot találunk, hátul a hangszórók banándugós aljzata és a vonalbemenet mellett egy ethernet port és egy antenna van.

A tápegység akkora, mint maga a lejátszó

Simán egybeépíthető lett volna a táp és az elektronika, de a kínai gyártó jól döntött, a külső egységgel elkerülhető a hangminőség romlása. Az adapter hatalmas méretére pedig szükség van, hogy elegendő árammal lássa el a hangfalakat, ezek ugyanis 2×80 wattos teljesítménnyel szólhatnak.

Ha csak analóg hangforrásból játszunk le zenét, akkor elég bekapcsolni az AM160-at, és máris düböröghetnek a hangfalak. Bármilyen más hangforrásnál csatlakozni kell a belső hálózatra, hogy az iEast telefonos applikációjával elvégezzük a beállításokat. Ezt Androidra és iOS-re egyaránt kiadták.

Nincs távirányító, csak alkalmazás

Vezetéken 100 megabit az átviteli sebesség, ez a zenelejátszást aligha befolyásolja. Amint bedugjuk a kábelt, az otthoni wifire csatlakozó mobilunkon az iEast appban megjelenik a lejátszó. Az AM160 közvetlenül a wifire is fel tud lépni, ennek a beállítása egy kicsit körülményesebb. Először közvetlen kapcsolatot kell létesíteni a telefon és az AM160 közt, hogy megadjuk neki, melyik helyi hálózatra kell majd csatlakozni, és csak ezt követően léphetünk vissza a mobillal az otthoni hálózatra.

Az iEast a beállítást után mindig magától csatlakozik a wifire, de minden egyes bekapcsolásnál várni kell pár másodpercet, hogy az AM160 felcsatlakozzon. Cserébe viszont nem kell még egy Ethernet kábelt is kihúzni a készülékhez. Annyi még a megkötés, hogy legfeljebb 802.11n-es routerre tudunk csatlakozni 2,4 GHz-en. Társasházban hasznos lenne a 5 GHz-es wifi támogatása, hogy ne akadjunk össze a szomszéd hotspotjával, de ez nem létfontosságú a zenehallgatáshoz.

Az iEast app zavarbaejtően sokféle módon tud zenét sugározni az erősítőre. Választjatunk helyben tárolt fájlokat a telefonunk tárhelyéről, az AM160-ba dugott usb pendrive-ról, vagy egy otthoni NAS-ról. A flac, wav, aac, mp3 és wma formátumok támogatottak. A másik opció az online szolgáltatások használata. Sajnos ez a lista nem hiánytalan, az elérhető streaming szolgáltatók közül a Spotify, a Tidal és a netrádiók népszerűek idehaza, a Pandora és a Napster kevésbé elterjedt, és igencsak hiányzik a listáról a Deezer és a Google Zene. Az AirPlay támogatása ezt is megoldja, ehhez viszont iOS-es eszközökkel kell lejátszani a dalokat.

A hang minősége nagyban függ attól, hogy milyen hangfalat kötöttünk az AM160-ra, és milyen forrást játszunk le. Mi tényleg egy padláson porosodó hangfalat vettünk elő, ezek korábban egy mikrohifi részei voltak, és a kétutas hangszóróval nem volt különösebb gondunk, erősen és jól szólt. Audiofil minőségről szó sincs, de a Spotifyból kihozta, amit ki lehet. Nagyon előnyös az iEast AM160 kis mérete, könnyen elrejthető, hogy ne is látsszon, miből szól a zene.

Vannak több extrával felszerelt hálózati zenelejátszók, ám éppen a kütyü jellege miatt sokaknak fontos lehet az alacsony ár. Az iEast AM160 nem egymagában izgalmas, hiszen az app meg tudja oldani, hogy mindegyik szobában ugyanaz szóljon, vagy úgy is csoportosíthatjuk az erősítőket, hogy más zene legyen a nappaliban, mint a konyhában.

Ha több erősítőt akarunk venni, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy az iEast AM160-at választjuk 105 ezer forintért, vagy egy Sonos Connect:AMP-ot 190 ezerért, vagy a Yamaha WXA-50-et 170 ezerért.  A lejátszó kiválasztásánál persze az is megfontolandó, hogy ezek a márkás, drágább eszközök több csatlakozási lehetőséget kínálnak, és más forrásokat is kezelnek.

Az erősítőt a NEON Multimedia adta kölcsön, hogy kipróbáljuk.

Rovatok