Index Vakbarát Hírportál

Kaliforniában csak napelemes házat lehet majd építeni

2018. május 10., csütörtök 13:23

Az Egyesült Államokban elsőként Kalifornia államban rendelkeztek arról, hogy 2020-tól kötelező lesz napelemekkel felszerelni az újonnan épülő házak többségét – írja az MTI. A mostani döntés óriási győzelem az amerikai napenergiaiparnak, amelynek már most Kalifornia a legnagyobb piaca.

Ahogy korábban mi is megírtuk, a Kaliforniai Energiaügyi Bizottság (CEC) rendelettervezete szerint 2020-tól minden Kaliforniában épülő legalább háromemeletes új háznak rendelkeznie kellene napelemekkel. A tervezetet a bizottság szerdán el is fogadta, így 2020. január 1-jétől életbe lépnek az új építési előírások.

Kalifornia állam a klímaváltozás elleni harcot erősítené a lépéssel, az ellenzők szerint ugyanakkor a napelemek átlagosan 10 ezer dollárral (2,65 millió forinttal) növelnék egy új ingatlan előzetes költségeit az ország már amúgy is egyik legdrágább államában. A bizottság becslései szerint azonban az új előírások nagyjából 40 dollár plusz költséget jelentenének havonta, amit ellensúlyozna a havi közüzemi költségek 80 dolláros csökkenése.

Az új előírások az épületek szellőzésének és világításának korszerűsítésére is kiterjednek. Az intézkedések nyomán várhatóan 700 ezer tonnával csökkenne az állam üvegházhatásúgáz-kibocsátása három év alatt, ami nagyjából azzal egyelő, mintha 115 ezer autó tűnne el az utakról. A testület szóvivője, Amber Pasricha Beck szerint az új építési előírások alól kivételt fognak élvezni az árnyékolókkal felszerelt vagy túlságosan kis tetővel rendelkező épületek.

A bizottság idén kiadott előrejelzése szerint a napelemek iránti kereslet 10-15 százalékkal nőhet az államban az új építési előírások miatt. Az érintett cégek örömmel üdvözölték szabályozást, amelyet reményeik szerint idővel más tagállamok is át fognak venni.

Az amerikai tagállamok közül Kalifornia rendelkezik az egyik legambiciózusabb célkitűzéssel a megújuló energiák terén: az Egyesült Államok legnépesebb tagállama energiafogyasztásának felét megújuló forrásokból szeretné nyerni 2030-ra. Az energiaügyi bizottság szerint 2017 végén az állam már elérte a nagyjából 30 százalékot.

A magyarországi napenergia-piac helyzetéről ebben a korábbi interjúnkban olvashatnak.

Rovatok