Index Vakbarát Hírportál

Borzasztó emberi lény vagy – írta Elon Musk a Tesla-szabotőrnek

2018. június 22., péntek 17:14

Kisebb vihart kavart a héten a Tesla-vezérigazgató Elon Musk emailje, amit a vállalat dolgozóinak írt. Musk szerint szabotázs történt a Tesla-gyártás során: egy volt alkalmazott meghekkelte a cég számítógépes rendszerét, hogy titkos információkhoz jusson, és aláássa a Tesla biztonságosságáról szóló híreket.

A történtek miatt a Tesla egymillió dollár kártérítést követel. Az elkövető, Martin Tripp viszont nem tartja magát szabotőrnek, sem árulónak – szerinte a whistleblower, azaz a szivárogtató a legjobb kifejezés. A whistleblowert az különbözteti meg a spiclitől, hogy az előbbiek a közérdekre hivatkoznak, amikor lopott információkat tesznek közzé.

Tripp arra hivatkozott, hogy a gyártás során a Tesla többször megszegte az iparági sztenderdekre és biztonsági intézkedésekre vonatkozó szabályokat, ennélfogva a szivárogtatása közérdeket szolgál és védelmet érdemel. Tripp a vállalat nyersanyag- és hulladékfelhasználása kapcsán jutott információkhoz, illetve aggodalmát fejezte ki a Tesla- akkumulátorok biztonságossága miatt.

A nevadai kerületi bírósághoz benyújtott dokumentumban a Tesla úgy írta le Trippet, mint egy elégedetlen volt alkalmazottat, aki folyamatvezető technikus volt, de előléptetést remélt. Tripp a Tesla hatalmas gyárában, a nevadai Rióban található Gigafactoryban dolgozott.

Tripp megtorlásként bizalmas és titkosított információkat lopott a cégtől, majd külső feleknek játszotta át azokat, és hamis állításokat tett, hogy ártson a vállalatnak.

– írta a Tesla a dokumentumban. Arra is kitértek, hogy Tripp bevallott néhányat a vádpontok közül, amikor sarokba szorították.

Az eset újabb fordulatot vett, amikor a Teslához befutott egy fenyegetés Mr. Tripp egyik barátjától, miszerint Tripp úton van a Gigafactoryhoz, hogy felrobbantsa a helyet. A vállalat közölte, hogy értesítették a rendőrséget, akik megerősítették a védelmet a gyár körül. Több órányi nyomozás után a rendőrség kiderítette, hogy a gyár nem forog veszélyben.

Musk a Twitteren osztotta meg a gondolatait a perről. Az Ars Technica riporterének azt válaszolta egy kérdésre, hogy szerinte Tripp esete nem egyedülálló. A Tesla ugyanakkor nem említette, hogy más, egykori vagy mostani Tesla-alkalmazottak ellen is pert indítanának-e.

A BBC News közzétette Musk és Tripp levélváltásait is.

Feladó: Marty Tripp

Címzett: Elon Musk

8:57

Ne aggódj, megkapod, ami jár neked a hazugságokért, amiket a nyilvánosság és a befektetők előtt mondtál.


Feladó: Elon Musk

Címzett: Marty Tripp

9:42

A fenyegetőzéssel csak a saját helyzetedet rontod.


Feladó: Marty Tripp

Címzett: Elon Musk

9:59

Sosem fenyegetőztem. Egyszerűen elmondtam, hogy azt eszed meg, amit főztél. Köszönöm ezt az ajándékot!!!!


Feladó: Elon Musk

Címzett: Marty Tripp

10:00

Szégyellhetnéd magad, amiért másokat vádolsz alaptalanul. Borzalmas emberi lény vagy.


Feladó: Marty Tripp

Címzett: Elon Musk

10:03

SOHASEM „vádoltam másokat alaptalanul”, ahogy arra sem célozgattam, hogy másoknak is köze lett volna a dokumentumok létrehozásához, amik a TÖBB MILLIÓ DOLLÁROS PAZARLÁST, a biztonsági aggályokat, illetve a befektetőknek/A VILÁGNAK mondott hazugságokat írja le.

Biztonsági hibákkal forgalomba helyezni autókat - na, ehhez kell szörnyű embernek lenni!


Feladó: Elon Musk

Címzett: Martin Tripp

10:28

A Model 3-nak a szó szoros értelmében soha nem volt balesete. A középkategóriás autók közül messze ez a legbiztonságosabb a világon. És persze, hogy egy több milliárdos forgalmú cégnek milliós veszteségei lesznek. Nincs ebben semmi új. Te viszont elárultad a becsületszavadat, megszegted a megállapodást, amit a Tesla kötött veled, amikor munkát adott neked, a kollégáid befeketítése rossz dolog, és ezeknek jogi következményei lesznek. Így megy ez. Minden jót.

(BBC News)

Nyitókép: David Paul Morris/Bloomberg via Getty Images Hungary

Rovatok